Sähköpula

Sähköpulaan varautuminen

Tällä sivulla voit tutustua, mitä sähköpula tarkoittaa, ja miten voit varautua siihen.

Sähköpulatilanne syntyy, jos sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan tai tuodaan. Tällöin sähkön kulutusta joudutaan rajoittamaan lyhyillä sähkökatkoilla, jotta sähköjärjestelmä ei kaadu. Kantaverkkoyhtiö Fingrid vastaa sähkön rajoittamisesta kolmiportaisen portaikon mukaan ja ohjeistaa verkkoyhtiöitä kulutuksen irti kytkemisestä. Kun sähköpulan riski on tiedossa, siitä uutisoidaan ja tiedotetaan laajasti. Tilanne on ammattilaisten hallinnassa. Toiminta on suunniteltua ja harjoiteltua.

Sähkön jakelusta Turun kaupungin alueella, pois lukien Paattisten alue, huolehtii Turku Energia Sähköverkot Oy. Mahdollisista sähköpulasta johtuvista sähkökatkoista pyrimme tiedottamaan ennakkoon mahdollisuuksien mukaan. On tärkeää huomioida, että ennakkotiedotus sähkökatkosta ei välttämättä valitettavasti onnistu, jos käsky rajoittaa sähkönkäyttöä tulee Findgriltä lyhyellä varoitusajalla (alle 15 min).

Kysymyksiä sähköpulasta

Päivystämme sähköverkon tilannetta 24/7

Seuraamme sähköverkon tilannetta vuorokauden ympäri. Valvontajärjestelmämme saavat verkkovioista tiedon välittömästi. Tämän takia meille ei tarvitse soittaa tai viestittää sähkökatkon alettua.

Turku Energian päivystysnumeroon (puh. 0800 02001) täytyy kuitenkin soittaa kaikissa sähköverkkoon liittyvissä hätätapauksissa. Voit soittaa myös silloin, jos tiedät sähkökatkon aiheuttajan, ja voit siten auttaa vian paikallistamisessa.