Energiansäästösi alkaa, kun tiedät mihin kulutat energiaa

mies katselee pesukonetta
13.10.2022

Meistä jokainen tekee arjessaan energiankäyttöön liittyviä valintoja. Näiden valintojen ääreen pysähtymällä ja omaan energiankäyttöön tutustumalla voi tunnistaa arjestaan merkittäviä energiansäästön kohteita. Olemme koonneet tähän alle vinkkejä oman energiankäytön tehostamiseen ja oman hiilijalanjäljen pienentämiseen.

Seuraa omaa energiankulutustasi

Suurin osa kotitaloussähköstä kuluu yleensä kylmälaitteisiin sekä valaistukseen ja viihdelaitteisiin. Myös sähkösaunan lämmitys ja pesutilan lattialämmitys nostavat kulutustasi. Oma energiansäästösi alkaa siitä, kun tiedät mihin ja milloin energiaa kuluu.

Voit seurata omaa energiankäyttöäsi jopa tuntitasolla. Se onnistuu energiayhtiösi seurantapalvelussa. Turku Energian asiakkaana voit seurata kulutustasi EnergiaOnline-palvelussamme.

Paikallisena energiayhtiönäsi Turku Energia lainaa energiankulutusmittareita, joiden avulla voit tarkistaa kodinkoneidesi kulutuksen. Voit myös varata maksuttoman energianeuvonnan tai kattavan energianeuvojan kotikäynnin avuksesi.

Valitse viisaasti

Sähkösopimusta ja lämmitysmuotoa valitessasi voit vaikuttaa valitsemalla ympäristöystävällisesti tuotettua sähköä ja lämpöä. Turku Energia tarjoaa asiakkailleen 100 % uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä, lämpöä ja jäähdytystä. Uusiutuvan energian lähteitämme ovat aurinko-, vesi-, tuuli- ja biopolttoaineet sekä lämpöpumpuilla talteen otettu energia.

Hiilijalanjälkeäsi voit pienentää myös valitsemalla e-laskun paperilaskun sijaan. Laskutyypin muutos onnistuu EnergiaOnline-palvelussamme.

Tuota omaa energiaa

Voit tuottaa energiaa myös itse. Aurinkoenergian hyödyntäminen kannattaa Suomessakin. Huimin harppauksin kehittyneen tekniikan ja laskeneiden kustannusten ansiosta aurinkosähköjärjestelmä on nykyään oiva sijoitus puhtaaseen energiaan.

Aurinkoenergiaa hyödyntämällä voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi, sillä aurinkoenergia on lähes päästötöntä. 100 kWp:n aurinkovoimala vähentää hiilidioksidipäästöjä 12 tonnia vuodessa, mikä vastaa noin 36 henkilön edestakaista lentomatkaa Helsingistä Lontooseen.

Aurinkosähköjärjestelmän koko (eli paneelien määrä ja käytettävä invertteri) valitaan kotitalouden sähkönkulutuksen mukaan. Liian pienitehoinen järjestelmä ei pysty hyödyntämään saatavilla olevaa aurinkoenergiaa kunnolla, kun taas ylimitoitetun järjestelmän takaisinmaksuaika on turhan pitkä suhteessa sen tuottamaan hyötyyn. Oikean kokoisen järjestelmän valinnassa asiakasta auttaa aurinkopaneelien myyjä.

Olemme mukana Turun kaupungin 1,5 asteen kampanjassa

Olemme sitoutuneet vahvasti Turun kaupungin tavoitteeseen olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Energiantuotannolla ja -käytöllä on tavoitteen saavuttamisessa merkittävä rooli. Me Turku Energiassa olemme kulkeneet kohti fossiilitonta energiantuotantoa suunnitelmallisin askelein ja konkreettisin toimenpitein jo kahden vuosikymmenen ajan.

Turun seudulla on kaukolämmöstä vuoden 2021 loppuun mennessä tuotettu jo 75 prosenttia uusiutuvilla energialähteillä ja vuoden 2022 aikana luovumme kivihiilestä kaukolämmön perustuotannossa.

1,5 asteen elämä -kampanjan avulla Turku haluaa kannustaa asukkaita ja yrityksiä tekemään parempia valintoja ilmaston hyväksi. Kampanja osoittaa, että ilmastoystävälliset valinnat voivat olla pieniä ja helppoja arjen tekoja. Ne tuovat myös terveyttä ja hyvinvointia elämäämme. Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2029, mihin tarvitaan kaikkien kaupunkilaisten panosta. Kampanja perustuu Pariisin ilmastosopimukseen, jonka tavoitteena on pysäyttää ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen.

Teksti julkaistu 16.8.2021, päivitetty ja uudelleenjulkaistu 13.10.2022