Kaukojäähdytys tuo Marina Palaceen asuinmukavuutta kesäkuukausille

Mies istuu tuolilla ja katsoo kameraan Turun jokirannassa.
27.5.2024

Turun Osuuskauppa (TOK) on hankkinut hotelli Marina Palaceen kaukojäähdytystä jo vuodesta 2015 alkaen. Turku Energian sataprosenttisen ympäristöystävällinen kaukojäähdytys tukee TOK:n vastuullisuustavoitteita. 

– Kaukojäähdytys takaa, että hotellivieraat voivat nauttia miellyttävästä majoituksesta myös kesän kuumimpina päivinä, sanoo Turun Osuuskaupan kiinteistöpäällikkö Antti Heikkilä

Vuonna 1973 Aurajoen rantaan valmistuneessa ja vuonna 2006 peruskorjatussa Marina Palace -hotellissa on 183 huonetta. Asiakkaat voivat säädellä huoneensa lämpötilaa käyttämällä huonekohtaista säätöpaneelia. Jäähdytys siirretään huoneistoihin puhallinkonvektoreilla. 

– Huoneiden lisäksi jäähdytetään myös hotellirakennuksen yleisiä tiloja. Kesähelteillä, kun ilma on usein hyvin kosteaa, jäähdytys vähentää myös sisäilman kosteutta. Vaikka sisäilma olisi vähän lämpimämpääkin, kuivattuna se ei tunnu yhtä hiostavalta, Heikkilä lisää. 

Heikkilä kiittelee kaukojäähdytyksen käyttö- ja huoltovarmuutta sekä kohtuullista teknisen tilan tarvetta verrattuna perinteisiin vedenjäähdytyskoneisiin esimerkiksi vesikatoilla. Kiinteistössä on myös ekologinen kaukolämpö. 

– Meille kaukojäähdytys ja kaukolämpö ovat arkea helpottavia, luotettavia taustatoimintoja, jotka eivät näy eivätkä kuulu. Ne virtaavat kiinteistöihimme kutakuinkin keskeytyksettä, ja käyttöhäiriöitä on paljon vähemmän kuin rakennuskohtaisissa jäähdytysratkaisuissa. 

TOK:n hotellit luottavat kaukojäähdytykseen 

Marina Palacen lisäksi myös TOK:n hotelleista uusin, Kupittaan aseman vieressä sijaitseva 196 huoneen Original Sokos Hotel Kupittaa on varustettu kaukojäähdytyksellä. 

Toistaiseksi Turku Energian kaukojäähdytys on ollut saatavilla Biolaakson, Kupittaan, Yliopistonmäen, keskustan, Kakolan ja sataman alueilla. Näköpiirissä on kaukojäähdytysverkoston laajentuminen. Heikkilä uskoo, että se voi avata uusia ovia tulevaisuuden yhteistyölle. 

– Vaikka vielä on epävarmaa, mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan kaukojäähdytyksen osalta, toistaiseksi hotelliemme sijainnit ovat onnekkaasti kohdanneet nykyisen kaukojäähdytysverkon alueen. Hotellit ovat meillä yleensäkin kaukojäähdytyksen kannalta otollinen kiinteistötyyppi, Heikkilä toteaa. 

Seuraava askel voisi olla kaukojäähdytyksen käyttöönotto Turun Kauppatorin kupeessa sijaitsevalla Original Sokos Hotel Wiklundilla, kun kiinteistöä kehitetään tulevina vuosina. 

– Nyt Wiklundin kylmäntuotannosta vastaa rakennuksen matalamman osan vesikatolla sijaitseva lauhdutinjärjestelmä. Täydennysrakentamisen myötä näiden jäähdytyskoneiden siirtäminen on välttämätöntä, ja kaukojäähdytys voisi tässä tilanteessa tarjota tehokkaan ja kestävän ratkaisun, Heikkilä kaavailee. 

Yhteisen matkan kunnianhimoiset tavoitteet 

Vastuullisuus on TOK:n energianhankinnassa tärkeä lähtökohta. TOK on sitoutunut vähentämään omia päästöjään 90 prosenttia ja energiankulutusta 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2015 tasoon. Osana S-ryhmän yhteisiä tavoitteita, TOK haluaa olla hiilinegatiivinen jo vuonna 2025. 

– Tavoitteemme ovat kunnianhimoisia, mutta olemme tällä hetkellä juuri siinä kohdassa, missä tässä vaiheessa ladulla pitää olla, Heikkilä sanoo. 

Kauppojen kylmäjärjestelmien uusiminen ja siirtyminen ympäristöystävällisempiin kylmäaineisiin näyttelevät tavoitteiden toteutumisessa isoa roolia. Kaukojäähdytystä ei kuitenkaan voi hyödyntää kaupoissa, sillä ne tarvitsevat kylmäjärjestelmän, joka pystyy tuottamaan huomattavasti kylmempiä säilytyslämpötiloja kuin kaukojäähdytys mahdollistaa. 

– TOK:n käyttämä sähkö on vähintäänkin päästötöntä, ja yli 80 prosenttia siitä on uusiutuvaa, myös lähijäähdytysratkaisuissa. Etuna Turku Energialta ostetussa kaukojäähdytyksessä on sen sataprosenttinen uusiutuvuus, Heikkilä vertaa. 

Yhteistyötä Turku Energian kanssa Heikkilä kuvailee sujuvaksi, aidoksi kumppanuudeksi, joka keskittyy yhteistyömahdollisuuksiin ja asiakkaan tarpeisiin. 

– Turku energia näyttäytyy hyvin vastuullisena toimijana ja lukeutuu esimerkiksi Suomen vihreimpiin kaukolämmöntuottajiin. Aktiivinen yhteydenpito sai lisävauhtia, kun Turku Energian avainasiakaspäällikkö Harri Lehto liittyi joukkoon. He jopa oma-aloitteisesti ehdottivat mitoitustehojemme tarkastelua, mikä johti huomattaviin säästöihin sopimustehomaksuissamme. Yhteisen matkan varrella olemme tehneet myös investointeja energiatehokkuuteen, mikä on vähentänyt energian tarvettamme, erityisesti kaukolämpöpuolella, Heikkilä kertoo. 

Sataprosenttisesti ja sertifioidusti uusiutuvaa 

Sekä TOK että Turku Energia ovat hiljattain liittyneet Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristökumppaneiksi. 

– Turku Energia juhlii tänä vuonna 125-vuotispäiväänsä, ja meillä tuo merkkipaalu koittaa parin vuoden kuluttua. Olemme siis molemmat toimineet lähes 125 vuotta Turun alueen ja turkulaisten hyväksi. Tässäkin mielessä olemme samalla matkalla, Heikkilä sanoo. 

Turku Energian jäähdytysenergia tulee sataprosenttisesti ja sertifioidusti uusiutuvista lähteistä. Turku Energian avainasiakaspäällikkö Harri Lehto toteaa kaukojäähdytyksen olevan todellista kiertotaloutta: samalla, kun kiinteistöä viilennetään optimaaliseen lämpötilaan, sen ylimääräinen lämpöenergia siirretään kaukolämpöverkkoon. 

Teksti: Päivi Savolainen 
Kuvat: Mikael Soininen