Viilennä kotisi tai kiinteistösi tehokkaasti

pieni tyttö on pöydässä tuulettimen vieressä
19.6.2023

Kiinteistön jäähdytys on investointi, joka maksaa itsensä takaisin niin ympäristön kuin talouden näkökulmasta. Se voidaan toteuttaa ympäristöystävällisesti ja energiatehokkaasti Turun seudun kaikissa kaukolämmitetyissä kiinteistöissä. Asiakkaan kiinteistön jäähdytysratkaisun määrittää sijainti. Kaukojäähdytyksen saa kiinteistöönsä Turun keskustan kaukojäähdytysverkon alueella ja lähijäähdytyksen muilla kaukolämpöverkon alueilla. Jäähdytyksen kysyntä ja tarve ovat kasvussa Turun seudulla. 

Sekä lähi- että kaukojäähdytys ottavat talteen kiinteistön hukkalämmön ja hyödyntävät sen edelleen kaukolämpönä. Myös kaikki Turku Energian kiinteistöjen jäähdytyslaitteistot ovat ympäristöystävällisiä, sillä ne käyttävät vain uusiutuvaa sähköä. 

-  Kiinteistön jäähdytys nostaa asumis- ja käyttömukavuuden uudelle tasolle ja lisää samalla kiinteistön arvoa. Kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen yhdistelmässä saa palvelun hyödyt parhaiten käyttöön, ja se on myös kustannustehokas ratkaisu ja tukee hyvin kiertotalousajattelua. Molemmat viilennyspalvelut sisältävät 24/7 -valvonnan sekä päivystyksen ja huollon, joten häiriötkään eivät jää asiakkaan murheeksi, kertoo Turku Energian tekninen tuotepäällikkö Tatu Laajalehto.

Turku Energian kaukojäähdytysverkko laajenee koko ajan ja kattaa Turun keskustan lisäksi esimerkiksi Sataman, Kupittaan ja Itäharjun alueet.

- Kiinteistöösi soveltuva jäähdytysratkaisu valikoituu sijainnin mukaan. Asiantuntijamme neuvovat, kumpi kiinteistön jäähdytysmuoto sopii kiinteistöösi, ja mitä muutoksia jäähdytyksen lisääminen kiinteistössäsi tarkoittaa. Kauko- ja lähijäähdytysratkaisumme eivät juurikaan eroa toisistaan. Kummassakin tapauksessa nautit tasaisesta viilennyksestä ja toimintavarmasta palvelusta, Laajalehto sanoo.

Jäähdytysratkaisu nostaa kiinteistön arvoa ja asumismukavuutta 

Ympärivuotinen, tehokas viilennys nostaa merkittävästi kiinteistön asumismukavuutta. Lisäksi kiinteistön jäähdytys kasvattaa kiinteistön arvoa ja antaa nostetta kiinteistön ympäristöluokituksille. Kaukojäähdytys myös vähentää kiinteistön sähkönkulutusta huomattavasti perinteisiin jäähdytysjärjestelmiin verrattuna. 

Kiinteistön keskitetty viilennys on helpoin toteuttaa joko suoraan rakennusvaiheessa tai jälkikäteen suuremman remontin, kuten linjasaneerauksen, yhteydessä. Turku Energian kiinteistön viilennysjärjestelmät ovat kompakteja ja hiljaisia eivätkä sisällä ulkoisia yksiköitä sijoitettavaksi esimerkiksi katolle tai julkisivulle. 

Molemmat jäähdytyspalvelut ovat kuukausimaksullisia, eikä jäähdytyksen tuottaminen vaadi isoja investointeja. Turku Energialla on myös kiinteistön viilennysratkaisujen kustannuksiin sisältyvät päivystys ja huollot.

Tarjoamamme jäähdytysratkaisut: 

Kaukojäähdytys – vastuullista viilennystä Turun keskusta-alueen verkon kiinteistöille 

Kiinteistön viilennys kaukojäähdytyksellä toteutetaan kaukolämmön ”vastaparina” Turun keskustan alueen kaukojäähdytysverkon kautta. Kaukojäähdytys, toisin kutsuen kaukokylmä, sopii kaikentyyppisille kiinteistöille, kuten liike- ja asuinkiinteistöille, toimistoille, palvelutaloille, sairaaloille ja kauppakeskuksille. Viilennysjärjestelmän laitteet eivät vaadi suuria varauksia teknisestä tilasta.

 

Kaukojäähdytys keventää kiinteistön ympäristökuormitusta huomattavasti perinteisiin jäähdytysratkaisuihin verrattuna. Se on todellista kiertotaloutta: samalla, kun kiinteistöä viilennetään optimaaliseen lämpötilaan, siirretään sen ylimääräinen lämpöenergia kaukolämpöverkkoon käytettäväksi esimerkiksi käyttöveden lämmitykseen. 

Kaukojäähdytys on täysin päästötöntä. Yli 80 prosenttia kaukojäähdytyksestä tuotetaan Kakolan lämpöpumppulaitoksessa hyödyntämällä puhdistetun jäteveden hukkaenergiaa. Siirrossa käytetty sähköenergia on uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua. 

Lähijäähdytys – vaivaton lämpöpumppuratkaisu  

Muualla kuin keskustassa kaukolämpöverkon alueella sijaitseville kiinteistöille sopii lähijäähdytys, jossa viilennyksen tuottaa teknisiin tiloihin sijoitettava kiinteistökohtainen lämpöpumppuratkaisu. Lähijäähdytysjärjestelmä on vaivaton ja hiljainen, eikä se sisällä kiinteistön ulkopuolelle sijoitettavia yksiköitä. Lähijäähdytys ottaa lämmön talteen talon huoneista ja muuntaa sen lämpöpumpun avulla viilennykseksi. ’’Samalla tavalla kuin kaukojäähdytyksessä, huoneistoihin tulee huomaamaton ja hiljainen sisäyksikkö, jonka kautta viilennys leviää asuntoihin. 

Lähijäähdytys on kiinteistöille vastuullinen valinta, sillä se on täysin uusiutuvaa. Lähijäähdytys tuotetaan energiatehokkaasti ja syntyvä lämpö hyödynnetään kaukolämpöverkossa. 

Lämpöpumppu on asukkaille ja kiinteistönomistajille luotettava ja huoleton valinta myös siksi, että Turku Energia huolehtii jäähdytyslaitteistojen ylläpidosta ja huollosta. 

Viisi vinkkiä kiinteistön tai huoneiston viilennykseen ilman tekniikkaa 

Kiinteistössä  voi toteuttaa viilennyksen myös ilman tekniikkaa. Näillä toimilla ei kuitenkaan saavuteta tasaista ja miellyttävän viileää sisälämpötilaa.

  • Varjosta oikea-aikaisesti – sulje sälekaihtimet ja verhot auringon paistaessa.

  • Ajoita tuulettaminen viileään vuorokaudenaikaan. Pidä ikkunat suljettuina päivisin, vaikka suoraa auringonpaistetta ei olisikaan.

  • Sijoita tuuletin ikkunan eteen.

  • Pyri käyttämään uunia ja muita isoja sähkölaitteita mahdollisimman vähän.

  • Kun kiinteistöä tai asuinhuoneistoa halutaan viilentää useammalla asteella ja pitää sisälämpötila mukavan tasaisena ympäri vuoden, tarvitaan viilennystä tuottava jäähdytysjärjestelmä.