Paljonko on normaali sähkölasku kuukaudessa?

Seteli ja sähköjohto.
11.4.2024

Kuukausittaisen sähkölaskun summa vaihtelee suurestikin talouksien välillä. Mutta millainen on tavanomainen sähkönkulutus ja mikä siihen vaikuttaa?

Kotitalouden sähkönkulutukseen ja siten sähkölaskun kokoon vaikuttavat ennen kaikkea lämmitysmuoto, laitteiden sähkönkulutus sekä taloudessa asuvien henkilöiden määrä. 
 
Sähkölasku koostuu sähköenergian hinnasta, sähkönsiirron hinnasta sekä veroista. Omaan sähkölaskuun siis voi vaikuttaa sekä sähkösopimuksella että omilla valinnoilla. Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, sillä se määräytyy automaattisesti alueella operoivan sähköverkkoyhtiön mukaan. 
 
Mutta paljonko on sitten normaali sähkölasku kuukaudessa ja millä keinoilla sitä voi pienentää?

Sähkönkulutus eri asumismuodoissa

Asuntojen lämmitys haukkaa Suomessa noin kaksi kolmasosaa niiden kuluttamasta energiasta. Noin viisitoista prosenttia energiasta kuluu käyttöveden lämmitykseen ja viisi prosenttia saunan lämmitykseen. Sähkölaitteiden, ruoan valmistuksen ja valaistuksen osuus on noin 13 prosenttia.

Kotitalouden sähkönkulutukseen ja siten sähkölaskuun vaikuttaa merkittävästi se, millä asunto ja sen käyttövesi lämpiävät. Sen lisäksi asiaan vaikuttavat muun muassa taloudessa asuvien henkilöiden määrä, sähkönkäyttötottumukset, asunnon koko, lämmöneristys, valaistus, mahdollinen sähkökiuas, käytössä olevien sähkölaitteiden määrä ja ikä sekä mahdolliset muut sähköä vievät laitteet, kuten uima-allas.

Sähkölämmitteisessä kodissa sähkölaskun suuruus vaihtelee usein melkoisesti kesän ja talven välillä lämmitystarpeen mukana.

Omakotitalon sähkölasku kuukaudessa

Sähköllä lämpiävän omakotitalon sähkölaskusta jopa yli puolet menee lämmitykseen, mikä voi tarkoittaa jopa yli 10 000 kilowattituntia vuodessa. Kuukausittaisessa sähkölaskussa tämä tarkoittaa noin 113 euroa, johon sisältyy sähköenergian lisäksi myös verot ja sähkönsiirto.

Sähköpatterien ohella sähkökäyttöisiä kodin lämmittimiä ovat ilmalämpöpumput ja esimerkiksi kosteiden tilojen lattialämmitys. Nykyaikaiset ilmalämpöpumput ovat energiatehokkaita ja sen vuoksi hyvä lisä sähkölämmitteiseen kotiin.

Jos kotitalouden käyttövesi lämpiää sähköllä, kustannukset näkyvät sähkölaskussa – käyttöveden lämmityksen osuus on noin viidennes vuotuisesta sähkönkulutuksesta. Omakotitalossa, jossa vuotuinen sähkönkulutus on 20 000 kilowattituntia, käyttöveden lämmitys maksaa siis vuodessa noin 600 ja kuukaudessa noin 45 euroa.

Omakotitalossa myös koneellinen ilmanvaihto kuluttaa sähköä ja on jopa toiseksi suurin sähkösyöppö lämmityksen jälkeen. Ilmanvaihdon kautta voi poistua kolmannes rakennuksen lämmitysenergiasta.

Rivitaloasunnon sähkölasku kuukaudessa

Rivitaloasunnon sähkönkulutus voi vaihdella suurestikin riippuen siitä, mikä lämmitysmuoto kodissa on. Jos asunto lämpiää kauko- tai maalämmöllä, kahden hengen rivitaloasunnossa sähköä kuluu vuodessa noin 3000–4000 kilowattituntia. Tällöin normaali sähkölasku kuukaudessa on noin 25-40 euroa.

Jos rivitaloasunnossa on suora sähkölämmitys, sähkönkulutus kasvaa noin 10 000–12 000 kilowattituntiin vuodessa. Se tarkoittaa 120-150 euron keskimääräisiä kuukausittaisia sähkölaskuja.

Kerrostaloasunnon sähkölasku kuukaudessa

Kerrostaloissa asuntojen lämmityskustannukset sisältyvät lähes poikkeuksetta vastikkeeseen tai vuokraan, jolloin lämmityskustannukset eivät näy asukkaan sähkölaskussa. Tällöin sähkölaskusta suurimman osan haukkaavat mahdollinen sähkökiuas sekä kodin elektroniikka. Esimerkiksi kahden hengen kerrostalokodin vuotuinen sähkönkulutus on tavallisesti 2000–3000 kilowattitunnin luokkaa, jolloin tavanomainen sähkölasku kuukaudessa on noin 25-40 euroa.

Kodinkoneet ja suurimmat sähkösyöpöt

Etenkin kerrostaloasunnoissa suurin yksittäinen sähkösyöppö on usein sähkökiuas. Se kuluttaa sähköä 5,5–10 kWh per saunomiskerta eli toisin sanoen yksi kylpyvuoro omassa kodissa maksaa 1,1–2 euroa. Jos kodissa saunotaan kaksi kertaa viikossa, kuukauden sähkölaskussa saunomisen osuus voi olla jopa 12 euroa.

Varsinkin ennen valaistus tuntui kuluttajan kukkarossa, sillä kokonaisuutena valaistukseen kului iso siivu kodin käyttämästä sähköstä. Jos esimerkiksi neljää 60 watin hehkulamppua piti päällä keskimäärin 10 tuntia vuorokaudessa, kuukaudessa sähköä kului valaistukseen noin 14 euron edestä. Energiansäästölamppujen myötä valaistuksen osuus sähkönkulutuksesta on pienentynyt murto-osaan aiemmasta.

Myös kodin viihdelaitteet, kuten televisio, tietokone ja radio, ovat nykyään hyvin energiatehokkaita, mutta toisaalta niitä pidetään pitkiä aikoja päällä. Esimerkiksi 55-tuumainen LED-televisio kuluttaa sähköä maltilliset 0,08–0,14 kilowattituntia, mutta jos sitä pidetään päällä joka päivä 10 tuntia, yksistään sen vaikutus kuukauden sähkölaskuun on noin 6 euroa.

Astian- ja pyykinpesukoneet kuluttavat sähköä noin 0,6–1,8 kilowattituntia käyttökerralta. Jos kotitaloudessa pestään sekä astioita että pyykkiä kolme kertaa viikossa, sähkönkulutus näkyy sähkölaskussa jopa noin 6 euron summana. Pesukoneitakin suurempi sähkösyöppö on kuivausrumpu, joka imaisee sähköä noin 2,1 kilowattituntia (eli noin 0,40 euroa) kerralta.

Kotisähkön “pakollinen” kuluerä on kylmälaitteiden käyttö. Monista talouksista löytyvä jääkaappi-pakastin kuluttaa sähköä 0,8–1,6 kilowattituntia vuorokaudessa synnyttäen lompakkoon noin 3-8 euron loven per kuukausi.

Luonnollisesti myös ruuanvalmistus vie sähköstä oman osansa. Sähkölieden käyttö vie keskimäärin 1–2 kilowattituntia vuorokaudessa, minkä myötä kuukausittainen sähkölasku kasvaa noin 8 euron verran.

Miten tarkkailen omaa sähkönkulutustani?

Omaa sähkönkulutustaan voi seurata jopa tuntitasolla oman sähköyhtiön verkkopalvelussa. Turku Energian asiakkaat pääsevät tutustumaan kulutukseensa EnergiaOnline-sivustolla.

Yksittäisen laitteen sähkönkulutuksen voi laskea kertomalla laitteen virrankulutuksen (kilowateiksi muunnettuna) aikamääreellä (tunti). Esimerkkinä television sähkönkulutus 10 tunnin aikana:

Television virrankulutus 100 wattia = 0,1 kilowattia x 1 tunti = 0,1 kilowattituntia.

0,1 kWh x 10 tuntia = 1,0 kilowattituntia.

Yksi kilowattitunti maksaa sopimuksesta, sähkönsiirrosta ja veroista riippuen suunnilleen 0,15 euroa.

Eri sähkölaitteiden sähkönkulutuksen voit tarkistaa täältä:

Laitteen virrankulutusta voi mitata myös laitteen ja pistorasian väliin asennettavalla kulutusmittarilla, joita on Turku Energialtakin lainattavissa:

Vinkkejä sähkölaskun pienentämiseen

Sähkön säästäminen ei tarkoita sitä, että asumismukavuudesta pitäisi tinkiä. Suurin osa turhasta sähkönkulutuksesta johtuu huonoista tottumuksista sähkölaitteiden käytössä. Ota käyttöösi ainakin seuraavat energiansäästövinkit:

  • Kylmälaitteet: Huolehdi siitä, että jäähdytysilma pääsee kulkemaan laitteeseen vapaasti. Huono ilmankierto voi nimittäin jopa kolminkertaistaa jääkaapin energiankulutuksen. Tarkista, ettei kylmälaitteen vieressä ole uunia tai tiskikonetta eikä aurinko pääse paistamaan suoraan jääkaappiin tai pakastimeen. Näin laite ei joudu käyttämään turhaa energiaa pysyäkseen kylmänä. Kannattaa myös huolehtia siitä, että jääkaapin ja pakastimen lämpötilat pysyvät suositellulla tasolla. Asteen kylmempi lämpötila jääkaapissa tai huonelämpötilan nousu yhdellä asteella lisää kulutusta viidellä prosentilla. Hyvä lämpötila jääkaapille on noin 5 plusastetta ja pakastimelle -18 astetta.

  • Valaistus ja sähkölaitteet: Sammuta valot ja laitteet silloin kun niitä ei tarvita, vaikka olisit muualla vain 5–10 minuuttia.

  • Laturit: Irrota laturit pistorasiasta, kun et käytä niitä. Ne nimittäin kuluttavat sähköä pistorasiaan kytkettynä myös silloin, kun niillä ei ladata mitään.

  • Pyykin kuivatus: Ulkona pyykin kuivaus on energiatehokkainta. Sisällä narulle ripustetun pyykin kuivatus sitoo huonetilasta paljon lämpöä eikä ole välttämättä hyvä vaihtoehto silloin, kun maksat lämmityksestä itse. Paras vaihtoehto on lämpöpumpputekniikalla toimiva kuivausrumpu. Se vie vähiten energiaa silloin, kun sää estää ulkona kuivauksen.

  • Kylpyhuoneen lattialämmitys: Kaakeloidussa kylpyhuoneessa paras lattian lämpötila on 23 astetta ja muovimatolla riittää astetta pienempi lämpötila. Suihkun jälkeen lattia kannattaa kuivata lastalla, sillä kosteuden haihduttaminen lämmöllä nostaa energiankulutusta.

  • Ilmastointi: Koneellinen ilmastointi kannattaa säätää normaalissa arjessa tasolle 2. Taso 1 on hyvä silloin, kun kotona ei ole ketään. Ruokaa laittaessa tai suihkutellessa vaihteen voi nostaa tasolle 3 ja tasoa 4 voi käyttää vasta kunnon käryttelyssä tai silloin, kun kotona on paljon ihmisiä.

  • Huoneiden viilennys: Kesäpäivinä huoneet kannattaa pitää mahdollisimman viileänä pitämällä sälekaihtimia kiinni, jolloin sisäilman koneelliseen viilennykseen tarvitaan vähemmän energiaa.

  • Energiatehokkaat laitteet: Mieti, olisiko osa kotisi sähkölaitteista uusimisen tarpeessa. Vanhat kodinkoneet saattavat nimittäin kuluttaa sähköä moninkertaisesti uusiin verrattuna. Suosi myös vähän kuluttavia laitteita aina, kun mahdollista. Esimerkiksi pöytätietokone kuluttaa sähköä moninkertaisesti kannettavaa tietokonetta enemmän.

  • Huonelämpötila: Moni pitää kotinsa sisälämpötilaa turhan korkeana. Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää sähkölämmitteisen kodin lämmityskustannuksissa 5 prosenttia. Viileämpi sisäilma lisää myös asujien vireyttä ja vähentää sisäilmaoireita. Yleisesti ottaen 21 celsiusastetta on ihanteellinen asuintilojen lämpötila.

  • Ilmalämpöpumppu: 20 000 kilowattituntia sähköä vuodessa kuluttavassa omakotitalossa ilmalämpöpumppu voi pienentää sähkölaskua useita satoja euroja vuodessa.

  • Astian- ja pyykinpesu: Vähennä astian- ja pyykinpesukoneiden käyttökertoja pesemällä vain täysiä koneellisia. Jo yksi astian- ja pyykinpesukerta vähemmän viikossa voi pienentää kuukauden sähkölaskua lähes kolmella eurolla.

  • Ruuanvalmistus: Tee liedellä ja uunissa mahdollisuuksien mukaan enemmän ruokaa kerralla, minkä ansiosta laitteiden käyttökerrat vähenevät. Huolehdi kuitenkin, ettei valmistamaasi ruokaa joudu hävikiksi.

  • Sauna: Sauno mieluummin harvoin ja pitkään kuin usein ja pikaisesti. Tämä pienentää kiukaan sähkönkulutusta kuukaudessa. Älä myöskään lämmitä kiuasta turhan kuumaksi tai pidä sitä päällä tyhjän panttina. Saunan ilmanvaihto kannattaa myös laittaa päältä pois lämmityksen ajaksi.

  • Auton lämmitys: Huomioi talvisin auton lämmittämisessä ulkolämpötila. Pikkupakkasella riittää reilusti lyhyempi lämmitysaika kuin paukkupakkasilla.

Valitse itsellesi sopiva sähkösopimus

Oman sähkönkulutuksen minimointi on avainasemassa, kun sähkölaskun haluaa pitää mahdollisimman pienenä. Kannattaa kuitenkin yhtä lailla muistaa, että sähkön hinnoissakin voi olla isojakin eroja, joten sähkösopimus kannattaa räätälöidä omaan talouteen ja sähkönkulutukseen sopivaksi.

Käytätkö sähköä vain päivällä vai haluatko hyödyntää edullista yösähköä esimerkiksi käyttöveden lämmitykseen? Haluatko kiinnittää sähkösi hinnan seuraavaksi kahdeksi vuodeksi määräaikaisella sopimuksella vai mahdollisesti hyötyä sähkömarkkinoiden hintaheilahteluista sopimuksella, jossa sähkön hinta vaihtuu jopa tunneittain? Vai onko sinulle sittenkin tärkeintä, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä?

Tutustu Turku Energian sähkötuotteisiin ja valitse itsellesi parhaiten sopiva vaihtoehto:

11.4.2024: Päivitetty sähkön hinta laskelmiin 0,2 eurosta 0,15 euroon.