Mitkä ovat kodin pahimmat sähkösyöpöt?

valkoinen jääkaappipakastin on television vieressä
23.5.2018

Yleisesti ottaen lämmitys kuluttaa kotitalouden käyttämästä energiasta noin puolet, veden lämmitys 20 prosenttia ja loput käytetään kodin muuhun kulutukseen.

Kodin pahin sähkösyöppö on valaistus ja viihdelaitteet. Nykyisin uudet elektroniikkalaitteet ovat energiatehokkaita ja lamput kuluttavat vain murto-osan aiemmasta wattimäärästä. Ongelmana on kuitenkin se, että valoja ja elektroniikkalaitteita pidetään usein päällä turhaan, jolloin kulutus kasvaa ajan mittaan suureksi. Sammuta siis valot ja muutkin laitteet aina kun et käytä niitä.

Toiseksi eniten energiaa kuluttavat sähkölaitteista kodin kylmälaitteet, koska ne ovat aina päällä. Uudet kylmälaitteet ovat selvästi energiatehokkaampia kuin vanhat.

Jääkaapin kohdalla tulisi aina pitää huolta siitä, että jäähdytysilma pääsee kulkemaan vapaasti. Kaappia ei siis tule sijoittaa liian tiiviiseen väliin, sillä huono ilmankierto voi jopa kolminkertaistaa jääkaapin energiankulutuksen.

Kolmannelle sijalle nousevat pyykin kuivausrumpu tai -kaappi. Ulkona pyykin kuivaus on tietysti energiatehokkainta. Sisällä narulle ripustetun pyykin kuivatus sitoo huonetilasta niin paljon lämpöä, että se pääsee vasta sijalle kolme. Paras vaihtoehto on lämpöpumpputekniikalla toimiva kuivausrumpu. Se vie vähiten energiaa silloin, kun sää estää ulkona kuivauksen.

Uutta keittiötä suunniteltaessa tarkista, ettei kylmälaitteen vieressä ole uunia tai tiskikonetta, eikä aurinko pääse paistamaan suoraan jääkaappiin tai pakastimeen. Lämmittävä laite tai aurinko lämmittää myös jääkaappia, jolloin laite joutuu käyttämään enemmän energiaa pysyäkseen kylmänä. Kannattaa myös huolehtia siitä, että jääkaapin ja pakastimen lämpötilat pysyvät suositellulla tasolla. Asteen kylmempi lämpötila jääkaapissa tai huonelämpötilan nousu yhdellä asteella lisää kulutusta viidellä prosentilla. Hyvä lämpötila jääkaapille on noin 5 plusastetta ja pakastimelle -18 astetta.

Uusissa taloissa on usein sähköllä toimiva lattialämmitys, ja joissain vielä huoneistokohtainen koneellinen ilmastointikin. Näistä voi seurata yllätyksiä sähkölaskun saapuessa. Jos et tiedä, maksatko itse kotisi pesutilan lattialämmityksen ja ilmanvaihdon, pysähdy kuuntelemaan, humiseeko ilmanvaihto ja näkyykö lattialämmityksen termostaatissa valo. Etsi sen jälkeen kotisi pääkytkin ja sammuta siitä kotisi sähköt. Jos humina jatkuu ja termostaatissa on valo, et maksa omassa laskussasi näiden laitteiden kulutusta.

Kaakeloidussa kylpyhuoneessa paras lattian lämpötila on 23 astetta ja muovimatolla riittää astetta pienempi lämpötila. Lattian lämpötila tuntuu kämmentä vasten suurin piirtein yhtä lämpimältä kuin puinen pöytä. Suihkun jälkeen lattia kannattaa kuivata lastalla, sillä kosteuden haihduttaminen lämmöllä nostaa energiankulutusta.

Koneellinen ilmastointi kannattaa säätää normaalissa arjessa tasolle 2. Taso 1 on hyvä silloin, kun kotona ei ole ketään. Ruokaa laittaessa tai suihkutellessa vaihteen voi nostaa tasolle 3 ja vaihdetta 4 voi käyttää vasta kunnon käryttelyssä tai silloin kun kotona on paljon ihmisiä.

Usein ihmiset ajattelevat, että energiansäästö on sitä, että koitetaan pärjätä kylmässä ja pimeässä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Paras tapa käyttää energiaa tehokkaasti on sammuttaa valot ja laitteet silloin kun niitä ei käytetä, vaikka olisi muualla vain 5 - 10 minuuttia. Se vaatii vaivaa, mutta palkitsee sähkölaskun saapuessa.

Vastaajana Turku Energian tekninen energianeuvoja Päivi Rae.