Näin sähkökatko vaikuttaa talon kaukolämmitykseen

mies pitelee pulloa olutta ikkunan edessä
7.3.2023

Miten toimia kaukolämmitetyssä talossa sähkökatkon aikana? Voiko vettä käyttää lämpökatkon aikana? Lyhyt sähkökatko ei viilennä kaukolämpötaloa, mutta lämmin vesi voi olla tavallista kuumempaa, kiteyttää Turku Energian asiantuntija.

– Sähkökatko keskeyttää kaukolämmitetyn talon lämmityksen, mutta talo ei kuitenkaan viilene merkittävästi edes parin tunnin sähkökatkon aikana. Useimmiten sähkökatkot ovat hyvin lyhyitä ja kaukolämmön kannalta asukkaalle jopa huomaamattomia, sanoo Turku Energian lämpöpalvelupäällikkö Jari Kairama.

Kaukolämpö onkin yksi luotettavimmista lämmitystavoista Suomessa. Turku Energian toimitusvarmuus kaukolämmössä on jopa 99,99 prosenttia, mikä tarkoittaa, että kaukolämpöasiakas jää ilman lämmitystä keskimäärin alle kaksi tuntia vuoden aikana. Lämpökatkoja voi kuitenkin tapahtua esimerkiksi rakennevikojen tai pitkittyneen sähkökatkon vuoksi. Siksi lämpökatkoon kannattaa varmuuden vuoksi varautua.

Lähes kaikki lämmitystavat käyttävät sähköä – kaukolämmitys, ilmalämpöpumput ja maalämpöpumput mukaan lukien. Varalämmönlähde on hyvä ottaa huomioon talon rakennus- ja remontointivaiheessa.

Lämpökatkon varalta kotona olisi hyvä olla esimerkiksi mattoja, verhoja ja pyyhkeitä, joilla voi tukkia kylmän ilman pääsyn sisälle. Muita hyödyllisiä tarvikkeita ovat lämmin makuupussi, ylimääräiset peitot ja viltit, makuualustat ja helposti kannettavat patjat sekä tietysti lämpimät vaatteet ja tulisijan omistajalle polttopuut.

Sähkökatkon jälkeen kaukolämmitys käynnistyy normaalisti, kun talon sähköllä toimiva kiertovesipumppu alkaa uudelleen kierrättää lämmintä vettä. Kairaman mukaan on kuitenkin mahdollista, että erityisesti käyttöikänsä loppupuolella olevat säätölaitteet eivät välttämättä lähde toimimaan normaalisti sähkökatkon jälkeen. Jos lämmitys ei ala toimia, kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä isännöitsijään tai huoltoyhtiöön.

Lue myös: Näin voit varautua lämpökatkoon

Miten toimia, kun lämmitys on poikki

Kun lämmitys katkeaa kaukolämmitetyssä talossa, syynä voi olla paitsi sähkökatko, myös vika kaukolämmön toimituksessa tai kiinteistön omissa laitteissa. Jos lämmitys on poikki sähkökatkon vuoksi, Kairama kehottaa ensiksi tarkistamaan, onko kyseessä laajempi sähkökatko vai paikallinen ongelma. Esimerkiksi huoltotöistä johtuvista katkoista ilmoitetaan etukäteen.

Energianjakelun ajantasaista tilannetta voi seurata omilla kartoillaan: Turku Energia Sähköverkkojen kartalla näkyy sähkönjakelun tilanne ja Turku Energian kaukolämmön kartalla näkyy lämmönjakelun tilanne. Lämmön kartalla näkyvät Turun, Kaarinan, Naantalin ja Raision verkkoalueet. Lisäksi jokaisen Turku Energia Sähköverkkojen asiakkaan kannattaa tilata omaa käyttöpaikkaa koskevat tiedotteet sähkökatkoista.

Sähkökatkon jälkeen kaukolämmitys käynnistyy normaalisti, kun talon sähköllä toimiva kiertovesipumppu alkaa uudelleen kierrättää lämmintä vettä. Kairaman mukaan on kuitenkin mahdollista, että erityisesti käyttöikänsä loppupuolella olevat säätölaitteet eivät välttämättä lähde toimimaan normaalisti sähkökatkon jälkeen. Jos lämmitys ei ala toimia, kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä isännöitsijään tai huoltoyhtiöön.

Lue myös: Toimi näin sähkökatkon aikana

Kaukolämmitetyn veden käyttö sähkökatkon aikana

Kylmää käyttövettä voi käyttää kaukolämmitetyssä talossa sähkökatkon aikana, sillä vesi virtaa hanasta vesijohtoverkostossa olevan paineen avulla. Korkeammalla olevissa kiinteistöissä tai kerrostalon ylimmissä kerroksissa hanaveden paine saattaa hieman heikentyä.

Lämpimän veden käyttöä tai suihkussa käyntiä ei suositella sähkökatkon aikana lainkaan, sillä hanavesi voi silloin olla huomattavasti tavallista kuumempaa. Myös sähkökatkon jälkeen lämpimän veden käytön kanssa kannattaa olla varovainen.

Rakennuksen lämminsiirtimiin tulevan kaukolämpöveden lämpötila vaihtelee ulkolämpötilan mukaan. Mitä kylmempää ulkona on, sitä kuumempaa kaukolämpövesi on: kesähelteillä se voi olla 65-asteista, kovilla pakkasilla 115-asteista, Kairama selittää.

– Sähkökatkon aikana säätölaite voi aiheuttaa ongelmia ja päästää liian kuumaa vettä verkkoon. Veden lämpötilaa ei voi tietää, jos säätölaite ei toimi. Vaikka vesi aluksi tuntuisi normaalilämpöiseltä, se voi vaihdella kylmästä sata-asteiseen.

Hieman viileämpää vettä puolestaan voi joskus tulla hetkellisesti, jos kaukolämmön toimituksessa on häiriöitä. Häiriöt, verkostovuodot tai muut viat paikannetaan ja korjataan aina nopeasti.