Miksi hankkia kotimaiset aurinkopaneelit?

Kaksi ihmistä seisomassa ja nojaamassa aurinkopaneliin.
9.2.2023

Salossa toimiva aurinkopaneelitehdas Salo Tech Oy on ainoa laatuaan Suomessa. Lisäksi se on maailman ensimmäinen täysin automatisoitu aurinkopaneelitehdas.

Aurinkosähkön hyödyntäminen on juuri nyt suositumpaa kuin koskaan, ja suomalaisten paneelien kysyntä on viime kesän sähkön hinnan nousun jälkeen tuhatkertaistunut. Aurinkosähkön avulla voit pienentää sähkölaskuasi ympäristöystävällisesti, sillä aurinkopaneelit eivät aiheuta päästöjä eivätkä ne vahingoita ympäristöä. Myös aurinkosähköjärjestelmän vaatimat alkuinvestoinnit ovat vuosien mittaan pienentyneet, minkä ansiosta aurinkosähköä pääsee nykyään hyödyntämään hyvinkin maltillisella rahallisella panostuksella.

Aurinkopaneeleiden välillä voi olla kuitenkin suuria eroja valmistajasta riippuen, joten niiden ominaisuuksiin, laatuun ja takuuehtoihin kannattaa tutustua etukäteen huolellisesti.

Tässä artikkelissa kerromme kotimaisten aurinkopaneelien eduista sekä kuvaamme niiden valmistusprosessia.

Aurinkosähköjärjestelmän toiminnasta voit lukea lisää täältä.

Kotimaista aurinkopaneeliosaamista

Vuodesta 1978 aurinkosähköalalla toiminut Salo Solar Oy kuuluu Solar Finland -konserniin, jonka toinen tytäryhtiö Salo Tech Oy on Suomen ainoa aurinkopaneelien valmistaja. Salossa toimiva Salo Solar toimi aluksi ulkomaisten paneelien maahantuojana, mutta päätti vuonna 2014 alkaa valmistaa paneeleita itse.

– Meille on tärkeää, että aurinkopaneelit ovat luotettavia ja niiden komponentit laadukkaita ja pohjoisiin oloihin sopivia. Kun valmistamme paneelit kokonaan itse, voimme luottaa niiden laatuun ja siten myös antaa niille pitkän, 25 vuoden takuun, kertoo Salo Solar Oy:n emoyhtiö Solar Finland Oy:n myyntijohtaja Mauno Oikarinen.

Nyt tehtaan tiloissa on aurinkopaneelien tuotantolinjasto, jonka koneet on itse rakennettu. Vuosittain tehtaalla valmistuu aurinkopaneeleita tahdilla, joka vastaa noin 4 000 omakotitalon energiantarvetta. Kotimaisuuden lisäksi Salo Tech Oy:n tehtaalla on toinenkin valttikortti.

– Tehtaamme on maailman ensimmäinen täysin automatisoitu aurinkopaneelitehdas. Kun kaikki valmistusprosessin vaiheet on automatisoitu, virheiden mahdollisuus on minimoitu ja tuotteen laatu vakio. Automatisointi vaikuttaa myös tuotantokapasiteettiin, ja tulevaisuudessa meillä on tarpeen mukaan mahdollisuus lisätä tuotantotahtia, Oikarinen kertoo.

Salo Solar on tiettävästi alalla maailman ainoa yritys, jossa saman katon alta löytyvät paneelien tuotanto, asennus, myynti sekä huolto. Inverttereitä lukuun ottamatta kaikki yrityksen tuotteet ovat itse valmistettuja, mikä mahdollistaa pitkän takuun antamisen sekä saumattoman asiakaspalvelun.

Lue lisää Solar Finlandista.

Mitä eroa on kotimaisella ja ulkomaisella aurinkopaneelilla?

Nykyään Salo Tech Oy valmistaa vain monopaneeleita eli niiden kennot ovat yksikiteisestä piistä valmistettuja. Monopaneelien etuja ovat parempi hyötysuhde sekä kennojen parempi saatavuus verrattuna monikidekennoihin (polypaneelit). Lisäksi monopaneelin raaka-aineen alkuperä voidaan jäljittää luotettavammin kuin monikiteisestä valmistettujen paneeleiden, joten Salo Solarin paneelit ovat myös vastuullinen valinta.

Salo Solarin valmistamat aurinkopaneelijärjestelmät on suunniteltu kestämään pohjolan haastavat olosuhteet.

– Ulkomailla valmistettuja paneeleja ei ole tehty kestämään esimerkiksi lumisia olosuhteita. Ero kotimaisten ja muualla tehtyjen aurinkosähköjärjestelmien välillä on ennen kaikkea paneelien komponenteissa ja asennustelineissä. SALO®-paneelissa on eri komponentteja, joiden yhteensopivuus on toimintavarmuuden ja tehontuoton kannalta äärimmäisen tärkeää. Telineet olemme suunnitelleet itse ja ne valmistetaan Pohjanmaalla. SALO®-paneelit on merkitty joutsenlippumerkillä ja niissä käytettävä alumiini on kierrätettyä, Oikarinen sanoo.

Kotimaisten aurinkopaneelien valmistus

Salo Tech Oy:n tehtaalla valmistetaan yhtä aurinkopaneelimallia kerrallaan. Tällä hetkellä perustuotannossa oleva uusi malli on yksikiteinen, 400-wattinen paneeli. Se on edellistä 375-wattista mallia tehokkaampi.

Valmistusprosessin ensimmäisessä vaiheessa paneelin lasiin kiinnitetään EVA-kalvo, joka erottaa aurinkokennon ja lasin suoralta kosketukselta. Jos kenno olisi suoraan lasissa kiinni, se olisi alttiimpi vaurioiden syntymiselle. Toisiinsa juotetut aurinkokennot kiinnitetään EVA-kalvoon, ja toinen kalvokerros kiinnitetään kennojen takapuolelle.

Tämän jälkeen kennoston takapuolelle kiinnitetään taustakalvo, jonka väri vaikuttaa koko paneelin väriin. Yleisimmät värit ovat musta, valkoinen ja läpinäkyvä. Valittavaan väriin vaikuttaa muun muassa asennusympäristö. Mustien aurinkopaneelien tehontuotto on aavistuksen muita heikompi, noin 5 wattia.

Kun kennorivit ovat kahden EVA-kalvon ja lasin suojaamia sekä taustakalvo on asennettu, paneelin ympärille kiinnitetään alumiiniset ja kestävät karmit. Salo Tech Oy:n tehtaalla robotti hoitaa myös karmien liimauksen, minkä ansiosta karmien kiinnittämisessä voidaan käyttää parasta mahdollista liimaa.

Viimeisenä linjastolla paneeliin kiinnitetään kytkentärasia, jonka kautta paneeli liitetään osaksi aurinkosähköjärjestelmää. Kun aurinkopaneeli on valmis, se pakataan odottamaan toimitusta ja asennusta.

Aurinkopaneelien laadunvarmistus ja takuu

SALO®-aurinkopaneelien laatu varmistetaan valmistusprosessin aikana. Tällä huolehditaan siitä, että jokainen tehtaalta asiakkaalle lähtevä paneeli on ensiluokkainen. Paneeleista otetaan elektroluminesenssikuva tuontantoprosessin aikana kahteen kertaan, joiden aikana nähdään mahdolliset poikkeamat kennoissa tai paneelien rakenteessa. Ensimmäisen kerran paneelit kuvataan ennen EVA-laminointia, jolloin niihin on vielä mahdollista tehdä muutoksia, kuten viallisten kennojen vaihtaminen. Ensimmäisen kuvauksen aikana paneeli saa myös sarjanumeron, mistä lähtien paneeli on yksilöitävissä ja sen tuotantovaiheet jäljitettävissä.

Toisen kerran aurinkopaneelit kuvataan lopputestauksen yhteydessä. Käytännössä lopputestauksessa paneeliin kytketään jännite ja sen toimivuus todennetaan. Samalla saadaan paneelille tyyppikilpi, josta ilmenevät paneelin arvot.

– Aurinkopaneelin ominaisuuksiin kuuluu, että sen tehontuotto laskee hieman ajan mittaan. Laadukkaassa paneelissa teho putoaa ensimmäisen käyttövuoden aikana vain 2–3 prosenttia, minkä jälkeen vuosittainen tehon lasku on tasaisesti 0,72 prosenttia. Tämän ansiosta voimme antaa paneeleillemme takuun, jonka mukaan Salo Solarin aurinkopaneelien teho ei putoa 25 vuoden aikana 20 prosenttia enempää, Oikarinen sanoo.

Energiantuottotakuun lisäksi Salo Tech myöntää kaikille aurinkopaneeleille kattavan 15 vuoden materiaalitakuun.

Luotettavat kotimaiset aurinkopaneelit Turku Energialta

Salo Techin kotimaiset SALO®-aurinkopaneelit saat Turku Energialta valmiiksi kiinteistöösi asennettuna. Asennuksesta vastaavat Salo Solarin ammattilaiset.

Aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen on helppoa. Voit ottaa meihin yhteyttä, minkä jälkeen kartoitamme tarpeesi ja suunnittelemme juuri sinun katollesi sopivan paneelipaketin. Olemme aina käytettävissäsi aurinkopaneelien toimintaan liittyen myös asennuksen jälkeen.

– Turku Energia on jo pitkään luottanut Salo Techin SALO®-aurinkopaneeleihin, sillä kotimaisuus, laatu sekä paikallinen osaaminen ja palvelu ovat meille ensisijaisen tärkeää. Asiakas saa kauttamme kaiken aurinkosähköjärjestelmän hankintaan liittyvän ja voi olla luottavaisin mielin myös asennuksesta eteenpäin, sanoo Turku Energian palvelumyynnin päällikkö Veli Hartola.