Kavalton tila vaalii ympäristöä ja paikallista kumppanuutta 

Kolme henkilöä poseeraa kameralle mökin ja rannan edustalla
8.1.2025

Perinteikäs Kavalton tila tunnetaan monipuolisista palveluistaan, savusaunoistaan ja laadukkaasta ruoastaan, jotka houkuttelevat juhlaväkeä ja matkailijoita. Vuosien mittaan energiavalintojen tärkeys on korostunut niin talouden kuin ympäristön näkökulmasta, ja hiilineutraali pienyrityksen sähkösopimus tukee tilan vastuullisuutta.  

Piikkiössä sijaitseva, jo vuonna 1687 toimintansa aloittanut Kavalton tila on ollut saman suvun hallussa koko historiansa ajan. Antti ja Taija Kavalto ovat tilan 11. isäntä ja emäntä, ja he ovat vastanneet tilan pyörittämisestä vuodesta 2009. 

– 1900-luvun taitteessa tiloja oli vielä kaksi, kunnes naapurin poika nai naapurin tyttären ja tilat yhdistyivät. Siitä lähtien nimeksi vakiintui Kavalton tila, joka juontui kartoissa vielä tänä päivänäkin esiintyvästä kylän Kavaldo-nimestä. 1950-luvun loppupuolella nimi Kavalto otettiin käyttöön myös sukunimenä, Taija Kavalto kertoo. 

Kavalton tila tarjoaa monipuolisia pito- ja juhlapalveluja sekä yksityisille että yrityksille. Tapahtumien kirjo ulottuu perhejuhlista, ristiäisistä ja muistotilaisuuksista aina syntymäpäiviin ja häihin. Tila järjestää myös kokouspaketteja, koulutuspäiviä, virkistystoimintaa sekä pikkujouluja.  

Yksi tilan vetonauloista on mäen päällä sijaitseva metsälampi, jonka rannalla on kaksi savusaunaa sekä kuuden huoneen majoitustilat. Kavalton tilan tärkeimpiä tuotteita on ruoka, jota valmistetaan sekä paikan päällä järjestettäviin tilaisuuksiin että catering-palveluna. 

– Tarjoamme myös oheispalveluja yhteistyössä kumppaniemme kanssa. Meille on tärkeää hyödyntää mahdollisimman paljon paikallisia pienyrityksiä, sillä tiedämme itsekin, miten tärkeä yksikin asiakas pienelle yritykselle on, Taija sanoo. 

Säästöä oikeilla laitevalinnoilla 

Monipuolinen palvelutarjonta merkitsee myös tuntuvaa energiankulutusta. 

– Ruoan valmistaminen ja säilytys kuluttavat paljon energiaa. Isot uunit, kylmiöt ja pakastin kuluttavat eniten sähköä. Myös pesukoneet ovat suuren osan ajasta käynnissä, sillä emme käytä ulkoisia pesulapalveluja. Valaistus vie edelleen oman osansa, vaikka nykyaikaiset lamput kuluttavatkin vain murto-osan vanhoihin lamppuihin verrattuna, Antti kertoo. 

Tilalla pääasiallinen lämmitysmuoto on hakelämmitys, jossa hyödynnetään omasta metsästä saatavaa haketta. Metsästä saadaan myös savusaunan lämmityspuut. Lämmitystä tuetaan ilmalämpöpumpuilla, joita hyödynnetään kesäisin myös viilennykseen.  

Enimmillään tilan sähkön vuosikulutus on ollut jopa 160 000 kilowattituntia, mutta järkevillä valinnoilla se on saatu laskettua 145 000 kilowattitunnin tasolle.  

– Meidän toiminnassamme energiankulutusta on haasteellista optimoida kellon mukaan, joten panostamme laitteiden energiatehokkuuteen. Siten olemmekin saaneet säästöjä aikaan, Taija sanoo. 

Hiilineutraali sähkösopimus vastaa pienyrityksen arvoja 

Kavalton tila siirtyi syksyllä 2024 pörssisähköstä kiinteähintaiseen ja hiilineutraalisti tuotettuun Louna Takuu -sähkösopimukseen, joka sopii niin suurille kuin pienyrityksillekin. Taija ja Antti kokevat, että kiinteä hinta tuo mielenrauhaa etenkin talvella. 

– Toinen asia on se, että luonto ja ympäristö ovat meille tärkeitä elementtejä niin henkilökohtaisesti kuin yritystoiminnassakin. Siksi halusimme valita ympäristöystävällisen sähkösopimuksen, Taija ja Antti toteavat. 

Myös Turku Energian myyntineuvottelijan Hanna Viljasen mielestä Louna Takuu on Kavalton tilalle järkivalinta. 

– Ympäristöystävällisen sähkösopimuksen valinta on yrityksille yksi hyvä tapa kantaa ympäristövastuuta. Energiakriisin nostaessa hintoja nousivat myös uusiutuvan energian alkuperätakuiden hinnat hetkellisesti korkealle. Hiilineutraalin, eli CO2-vapaan sähkön alkuperätakuiden hinnat pysyivät kuitenkin tällöinkin maltillisilla tasoilla, minkä vuoksi päädyimme Antin ja Taijan kanssa tähän vaihtoehtoon, Viljanen valaisee. 

Kasvokkainen kohtaaminen on avainasia 

Turku Energia on ollut Kavalton tilan energiakumppani useiden vuosien ajan. Taijan mielestä energiayhtiöiden rooli on muuttunut viime vuosien energiakriisin myötä.  

– Viisitoista vuotta sitten sähkösopimuksia ja asiakkuutta ei puntaroitu samalla tavalla kuin nykyään, vaan tarjonnasta vain valittiin jokin vaihtoehto. Nykyään energiayhtiö ei ole enää pelkkä sähköntoimittaja, vaan siltä odotetaan aidosti tukea ja neuvoja parhaiden energiaratkaisujen löytämiseksi, Taija ja Antti sanovat. 

Heidän mielestään energiayhtiön yhteyshenkilöllä on valtava merkitys yrityskuvan kannalta. Kun palvelulla on kasvot, kumppanuus toimii. 

– Hanna pitää meihin aktiivisesti yhteyttä, ja hän on aidosti kiinnostunut pk-yrittäjän arjesta sekä energian roolista osana sitä. Pitkäaikaisen kumppanuuden peruspilari on se, kun asiakas kokee, että asioita tarkastellaan hänen näkökulmastaan, Taija toteaa. 

Energiayhtiöstä kumppaniksi 

Pienyritys voi vaikuttaa merkittävästi omaan ympäristöjalanjälkeensä sähkösopimuksen valinnalla. Ympäristöarvojen lisäksi vaakakupissa painavat usein muutkin tekijät, ja Kavaltot arvostavatkin mahdollisuutta toimia paikallisen energiakumppanin kanssa.  

– Haluamme hankkia mahdollisimman paljon paikallista, ja se pätee myös energiaan. Mitä lähempänä yritys on ja mitä paremmin tuntee yrityksen ihmiset, sitä helpompi yrityksen sanomisiin on luottaa. 

Turku Energian Hanna Viljanen on samoilla linjoilla. 

– Energia itsessään on melko näkymätön myyntituote, sillä esimerkiksi sähköä asiakas ei voi konkreettisesti nähdä. Tämänkin takia meille on energiayhtiönä tärkeää nähdä ja kuulla asiakkaitamme sekä olla aidosti läsnä ja avuksi.  

Paikalliseen energiaosaamiseen aiotaan luottaa Kavalton tilalla myös jatkossa. 

– Meillä on tilan palveluiden ja toiminnan kehittämiseksi suunnitelmia, joiden myötä pystymme palvelemaan matkailijoita vieläkin paremmin. Toiminnan kasvaminen tarkoittaa myös sitä, että yhteistyö Turku Energian kanssa tiivistyy entisestään, Taija ja Antti sanovat.

Teksti: Juho Heikkinen
Kuvat: Katariina Torikka