Aurinkopaneeleilla säästöä ja elämyksiä lapsenlapsille

mies on puupenkillä uima-altaan vieressä
22.8.2022

Ruskolaisen Hallivuoren perheen omakotitalon mukavuudet ja sähköauto käyttävät aurinkosähköä. Omien aurinkopaneelien myötä sähkölasku putosi yli sadalla eurolla kuukaudessa.

Ruskolla sijaitseva 1990-luvulla rakennettu omakotitalo sai vuonna 2020 katolleen 18 Turku Energiasta hankittua aurinkopaneelia ja tänä vuonna kuusi lisää. Ne tuottavat puhdasta sähköä ulkouima-altaaseen, saunaan, poreammeeseen ja täyssähköautoon. Noin 200-neliöisessä omakotitalossa asuu Turku Energian tuotepäällikkö Jari Hallivuori puolisonsa, lukiota käyvän poikansa sekä koiransa ja kissansa kanssa.

– Mietimme ensin, pitäisikö muuttaa kotoa pois, kun lapset lähtevät omilleen, mutta päätimmekin sen sijaan pienentää energiakustannuksia. Talo on iso ja altaassa sata kuutiota vettä, ja aurinkopaneelit vähensivät kuukausikuluja paljon. Nyt voimme jatkossakin tarjota lapsille ja lapsenlapsille elämyksiä ja jatkaa myös sähköauton käyttöä, Hallivuori iloitsee.

Hallivuoret käyttävät itse keskimäärin kaksi kolmasosaa yhdeksän kilowattipiikin (kWp) aurinkosähköjärjestelmänsä tuotosta. Lopun he myyvät sähköverkkoon, mikä on Hallivuoren kokemuksen mukaan kannattavaa.

– Olen halunnut tehdä niin, koska siitä on maksettu kelpo korvaus. Varsinkin viime syksystä alkaen, kun sähkön hinta on ollut korkeampi, se on ollut hyvä vaihtoehto. Ostan auton akkuun sähköä yöllä, kun se on edullisempaa, ja myyn päivällä. Se on optimoitavissa, mutta vaatii vähän perehtyneisyyttä.

Louna Solar Optimi -paketissa on myös Solar Edge -invertterin tarjoama verkkopohjainen seuranta, josta Hallivuori seuraa sähköntuotantoaanselaimella tai mobiilisovelluksella.

– Olen vähän propellihattu tässä hommassa, sillä haluan välttää myymästä ylituotantoa sähköyhtiölle liian halvalla. Kun vielä ei ole automaattista järjestelmää, joka jakaisi sähkön lämminvesivaraajiin, altaisiin ja akkuun, teen sen käsin. Pystyn ajastamaan esimerkiksi sähköauton latauksen sekä uima-altaan ja lämminvesivaraajan.

Säästöä yli 2 000 euroa vuodessa

Aurinkopaneelit ovat kahden vuoden aikana tuottaneet sähköä yli 14 000 kWh. Kuukausista tuottoisin on ollut tämän vuoden toukokuu, jolloin ne tuottivat sähköä noin 1 500 kWh. Huhti–elokuun määrissä ei ole suuria eroja. Maalis- ja syyskuussa aurinkopaneelit ovat yltäneet noin puoleen maksimituotannosta. Lokakuussa tuotantoa on ollut vähän ja marras–helmikuussa ei juuri lainkaan.

– Miellyttävä yllätys on ollut se, että ensimmäisten aurinkopaneeliemme, joita ei ole koskaan pesty eikä puunattu, tuotanto on yhä täsmälleen sama kuin uusilla ja puhtailla. Sade puhdistaa aurinkopaneelit siitepölystä eivätkä ne muutenkaan ole vanhentuneet katolla yhtään. Ne tekevät työnsä, vaikka ne jättää huomiotta, Hallivuori sanoo.

Hallivuoren perheen sähkönkulutus oli viime vuonna 28 000 kWh, tänä vuonna toistaiseksi noin 15 000 kWh. Täyssähköauton Jari arvioi kuluttavan noin 9 000 kWh vuodessa. Hän laskee saavansa aurinkosähköjärjestelmän avulla huomattavaa säästöä.

– Jos laskee, että sähkön hinta olisi 20 senttiä/kWh, siirto 5 senttiä ja sähköverot 3 senttiä, se maksaisi yhteensä 28 senttiä/kWh. Kun se kerrotaan esimerkiksi 8 000 kWh:lla, säästöä tässä meidän 9 kWp:n järjestelmässä olisi noin 2 200 euroa vuodessa, edellyttäen, että joko käytetään kaikki itse tai myydään kaikki ulos 28 sentillä.

Hallivuori toteaa, että aurinkoenergian osuus ja kysyntä on kasvussa Suomessa ja maailmanlaajuisesti.

– Paljon on kuitenkin vielä kattoja, joissa ei aurinkopaneeleita ole, vaikka talo sijaitsisi hyvällä aurinkoisella paikalla. Aurinkopaneeli on varmasti haluttu tuote Euroopan laajuisesti lähivuosina. Kun sähkön hinta on nyt hurjan korkealla, olen onnellinen, että olen investoinut näihin jo aiemmin.

 

Aurinkopaneeli korvaa valmistuksensa päästöt viidessä vuodessa

Aurinkosähkön tuotanto on päästötöntä, mutta aurinkosähköjärjestelmän valmistus aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä. Ympäristövaikutukset syntyvät kuljetuksista, aurinkopaneelin komponenteista ja tuotantoon sitoutuneesta energiasta.

Suomen ainoa piikennoisia aurinkopaneeleja valmistava yritys, Salo Solar Oy, on laskenut valmistamansa yksittäisen Salo®-aurinkopaneelin hiilijalanjäljen sekä sen tuotannosta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt.

Laskennan perusteella yksikiteisen Salo®-piikennopaneelin (375 W) hiilijalanjälki on noin 174 kg CO2. Aurinkopaneelin arvioituun kokonaistuottoon nähden hiilijalanjälki on 20,7 g CO2/kWh. Laskennasta on rajattu pois muun muassa aurinkopaneelin pakkausmateriaalit, huolto ja ylläpito sekä kierrätys.

– Suurin osuus tuotteen hiilijalanjäljestä on aurinkopaneelin komponenteilla, kuten yksikiteisellä piikennolla, joka on noin 70 prosenttia paneelin hiilijalanjäljestä, kertoo Salo Solar Oy:n toimitusjohtaja Anu Areva.

Päästöiksi on laskettu noin 460 kg CO2/kW. Alla olevan laskelman mukaan yksi paneeli korvaa valmistuksensa päästöt noin 4,7 vuodessa.

– Tämä riippuu verkkosähkön päästökertoimesta, joka vaihtelee paljon esimerkiksi vuodenaikojen mukaan. Lisäksi laskelmassa ei ole otettu huomioon paneelien hävitystä. Suomen olosuhteissa hyvät paneelit tuottavat sähköä jopa 40 vuotta, Areva toteaa.

 

Aurinkopaneelin teho: 375 W

Paneelin valmistuksen CO2-päästöt: 174 000 g

Kulutussähkön päästökerroin: 102 gCO2/kWh (Lähde Fingrid 25.2.22)

Aurinkopaneelin vuosituotto: 360 kWh (Testikenttä, eteläsuuntainen paneeli ja 38 asteen asennuskulma Salossa.)