Aurinkoenergia tuo tuntuvan säästön

mies seisoo katon päällä aurinkopaneelin vieressä
7.6.2021

Harri Meriö asennutti loppusyksystä aurinkopaneelit vuonna 1987 rakennetun omakotitalon katolle. Järjestelmä on tuottanut jo energiaa, ja perheen sähkölaskuun on saatu tuntuvaa alennusta.

Meriöiden kolmihenkinen perhe muutti parikymmentä vuotta sitten Turun Kärsämäkeen noin 300 neliön omakotitaloon. Taloa on remontoitu vuosien varrella ja Harri Meriö toteaakin, että tekniikka on uusittu lähes täysin. Esimerkiksi eristykseen on lisätty puhallusvillaa ja ilmanvaihtojärjestelmän uusimisen yhteydessä asennettiin myös lämmöntalteenottolaitteisto. Talossa on suora sähkölämmitys ja lisälämpöä saadaan varaavasta takasta.

Harri arvioi talon sähkön kulutukseksi noin 50 000 kWh:ta vuodessa, josta nyt voidaan lähes 10 000 kWh tuottaa oman aurinkovoimalan kautta. Osa sähköstä myydään takaisin valtakunnan verkkoon.

– Meillä kuluu sähköä, koska tekniikkaa on paljon ja esimerkiksi sisäuima-allas ja pihan poreallas ovat sähkösyöppöjä. Olemme tehneet energiaa säästäviä remontteja. Mietimme myös maalämpöön siirtymistä, mutta se olisi vaatinut uudet patterit ja putkitukset. Aurinkoenergian talteen ottamisessa meidän ei tarvinnut tehdä muutostöitä. Lataamme kaksi sähköautoammekin kotona, Meriö kertoo.

Päätökseen vaikutti myös se, että aurinkopaneelien teknologia on kehittynyt ja hyötysuhde on parantunut aiemmasta. Lisäksi hinnat ovat laskeneet.

– Tämä oli meille sopivin vaihtoehto. Meillä on nyt toinen lape täynnä paneeleja, eikä sitä oikeastaan edes huomaa. Meillä oli hyväkuntoinen katto, joten paneelit voitiin asentaa ilman kattoremonttia, Meriö kertoo.

Optimointi lisää hyötysuhdetta

Meriö kilpailutti paneelien hintoja, ja päätyi ottamaan järjestelmän Turku Energialta, joka tarjosi laadukkaat tuotteet ja valmiina käteen -palvelun. Hän toteaakin, ettei itse tarvinnut hankintapäätöksen jälkeen huolehtia mistään.

–  Meille oli tärkeää myös se, että Turku Energia on paikallinen toimija ja että paneelit on kehitetty ja valmistettu Salossa, Meriö jatkaa.

Meriöiden perhe pääsi uuden Louna Solar Optimi -tuotteen pilottikohteeksi. Näin taloon asennettiin tuolloin testausvaiheessa ollut älykästä ohjausta hyödyntävä laitteisto loppusyksystä. Pakettiin kuuluu 31 aurinkopaneelia, invertteri sekä kulutusta ohjaava optimoitu energianhallintajärjestelmä. Paketin tuotto on 11,47 kWp. Ohjaus on kytketty uima- ja porealtaaseen, jotta ne lämpiävät vuorokauden edullisimmilla sähkön ostotunneilla. Ohjaus tehostaa hyötysuhdetta ja jakaa kuormitusta.

– Ohjaus toimii automaattisesti, enkä ole sitä lähtenyt itse säätämään. On hyvä tietää, että ohjaus tehostaa hyötysuhdetta ja jakaa kuormitusta. Ajoitammekin nyt esimerkiksi astian- ja pyykinpesukoneen käytön keskipäivän tunteihin. Ohjaus pitää verkon tasaisena eikä ylikuormituksesta ole pelkoa, Meriö kertoo.

Vaivaton vaihtoehto

Meriö on laskenut, että vajaan 10 000 kWh:n aurinkoenergian osuus laskee sähkölaskua niin siirron kuin sähkönkin osalta noin 100 euroa kuussa, kun sähkön hinta määräytyy ohjauksen kautta edullisimpien pörssisähkötuntien mukaan. Näin aurinkoenergiajärjestelmän saa maksettua takaisin noin kymmenessä vuodessa. Taloudellisen säästön lisäksi perheelle on tärkeää, että aurinkosähkö on uusiutuvaa ja puhdasta energiaa.

– Aurinkoenergiaan siirtyminen kävi vaivattomasti. Nyt kun edessä on paras tuottokausi, niin saamme ohjauksen avulla myös sähköä enemmän omaan käyttöön. Paneeleista sai sähköä talvikuukausinakin, kun lumet hujahtivat niistä alas vauhdilla, Meriö naurahtaa.