Miksi vesi on muuttunut vihreäksi?

Vihreää vettä ympäristössä

Jos huomaat maaston, luonnonveden tai lumen värjäytyneen vihreäksi, on kyseessä todennäköisesti kaukolämpövuoto. Jos tilanne uhkaa ohikulkijoiden turvallisuutta, soita yleiseen hätänumeroon 112. Esimerkiksi jos kaukolämpövettä vuotaa kulkuväylillä, soita hätänumeroon. Sen jälkeen soita myös Turku Energian päivystysnumeroon, puh. 0800 02001. Numero on avoinna vuorokauden ympäri. Kaukolämpövesi voi olla erittäin kuumaa.

Turun kaukolämpöverkoston veteen on lisätty väriainetta, joka värjää veden vihreäksi. Näin kaukolämpövesi erottuu muista vesistä. Kaukolämpöverkoston kunnossapito helpottuu, koska putki- ja siirrinlaiterikkoontumiset voidaan havaita helposti ja nopeasti. Väriaine on hajuton, myrkytön ja terveydelle vaaraton eikä aiheuta ympäristölle vahinkoa.

Vihreää vettä hanasta

Mikäli kiinteistön lämmin käyttövesi on muuttunut kelta-vihreäksi, on todennäköistä, että kiinteistönne lämmönjakokeskuksen käyttöveden lämmönsiirrin on mennyt rikki. Veden värjäytyminen on merkki siitä, että järjestelmässä on vuoto, ja kaukolämpövettä on päässyt lämpimän käyttöveden joukkoon.

Pyydämme ilmoittamaan vuodosta heti sekä huoltoyhtiölle, isännöitsijälle että Turku Energialle, puh. 0800 02001, jotta vialliset laitteet saadaan korjattua nopeasti. Korjaustöitä suorittavat hyväksytyt lämpöurakoitsijat.

Vettä voi käyttää peseytymiseen, mutta lämpimän veden käyttöä talousvetenä tulee välttää. Muistathan, että talous- ja juomavetenä tulee aina muutenkin käyttää vain kylmänä juoksutettua hanavettä.

Lue lisää: Miten toimia lämpökatkon aikana

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.