Kaukolämpö

Miksi vesi on muuttunut vihreäksi?

Vihreää vettä ympäristössä

Jos huomaat maaston, luonnonveden tai lumen värjäytyneen vihreäksi, on kyseessä todennäköisesti kaukolämpövuoto. Jos tilanne uhkaa ohikulkijoiden turvallisuutta, soita yleiseen hätänumeroon 112. Esimerkiksi jos kaukolämpövettä vuotaa kulkuväylillä, soita hätänumeroon. Sen jälkeen soita myös Turku Energian päivystysnumeroon, puh. 0800 02001. Numero on avoinna vuorokauden ympäri. Minkä lämpöisiä kaukolämpövesi ja kaukojäähdytysvesi ovat?

Turun kaukolämpöverkoston veteen on lisätty väriainetta, joka värjää veden vihreäksi. Näin kaukolämpövesi erottuu muista vesistä. Kaukolämpöverkoston kunnossapito helpottuu, koska putki- ja siirrinlaiterikkoontumiset voidaan havaita helposti ja nopeasti. Väriaine on hajuton, myrkytön ja terveydelle vaaraton eikä aiheuta ympäristölle vahinkoa.

Vihreää vettä hanasta

Mikäli kiinteistön lämmin käyttövesi on muuttunut kelta-vihreäksi, on todennäköistä, että kiinteistönne lämmönjakokeskuksen käyttöveden lämmönsiirrin on mennyt rikki. Veden värjäytyminen on merkki siitä, että järjestelmässä on vuoto, ja kaukolämpövettä on päässyt lämpimän käyttöveden joukkoon.

Pyydämme ilmoittamaan vuodosta heti sekä huoltoyhtiölle, isännöitsijälle että Turku Energialle, puh. 0800 02001, jotta vialliset laitteet saadaan korjattua nopeasti. Korjaustöitä suorittavat hyväksytyt lämpöurakoitsijat.

Vettä voi käyttää peseytymiseen, mutta lämpimän veden käyttöä talousvetenä tulee välttää. Muistathan, että talous- ja juomavetenä tulee aina muutenkin käyttää vain kylmänä juoksutettua hanavettä.

Lue lisää: Miten toimia lämpökatkon aikana