Miten toimia lämpökatkon aikana

Suomalaisen kaukolämmön toimitusvarmuus on huippuluokkaa. Käytännössä siis kaukolämpöasiakas jää ilman lämmitystä keskimäärin alle kaksi tuntia vuoden aikana. Turku Energian kaukolämmön toimitusvarmuus ollut jo pitkään 99,99 %.

Lämpökatkoja voi kuitenkin tapahtua esimerkiksi rakennevikojen tai ihmisen toiminnasta johtuen. Syynä voi olla myös pitkittynyt sähkökatko. Lähes kaikki lämmitystavat käyttävät sähköä – kaukolämmitys, ilmalämpöpumput ja maalämpöpumput mukaan lukien. Miten toimia, kun lämmöt katkeavat? Lue aiheesta alta.

Turku Energian ajantasaisen lämmönjakelutilanteen näet Keskeytyskartastamme.

kollaasi erilaisista asioista, jotka ovat talon muotoisia

Suunnitellut lämmönjakelun keskeytykset

Tiedotamme huolto- tai rakennustöistä johtuvista lämpökatkoista asukkaille aina etukäteen. Lämmönjakelun katkot pyritään pitämään niin lyhyinä, etteivät ne näy asiakkaille juuri millään tavalla.

 

Kun lämmöt ovat poikki

1. Jos epäilet vikaa kaukolämmön toimituksessa
  • Tutki: ovatko vesikiertoiset patterit kylmenneet ja toimiiko lämmin käyttövesi normaalisti?

    • Jos vain toinen toimii, mutta toinen ei, on vika mitä ilmeisimmin kiinteistön omissa lämmityslaitteissa.

    • Jos molemmissa on vikaa, voi syy olla kaukolämpöverkossa.

  • Jos asut taloyhtiössä, ota yhteyttä taloyhtiön huoltoyhtiöön. Huoltoyhtiö ottaa tarvittaessa yhteyttä meihin.

2. Jos vika on kiinteistön omissa laitteissa
3. Jos vika on kaukolämpöverkossa

Tarkista, löytyykö katkosta tietoa jossakin viestintäkanavassa. Kerromme tiedotteissamme lämpökatkoa koskevat alueet ja usein myös arvioidun korjausajan.

Jos mistään ei lyhyen ajan sisällä löydy tietoa ja sekä lämmityksen että lämpimän veden saannissa on edelleen vikaa, kannattaa soittaa kaukolämmön päivystysnumeroon, puh. 0800 02001. Numero on avoinna vuorokauden ympäri. Jos lämpökatko on laaja-alainen, puhelinpalvelumme saattaa ruuhkautua.

4. Jos syynä on sähkökatko
  • Kaukolämmössä sähkökatkon vaikutukset ovat pieniä. Kaupungin kattavassa kaukolämpöverkossa pyritään pitämään vesi liikkeellä kaikissa tilanteissa, jolloin vesi kiertää kaikkialla putkistossa, eikä jäähtymistä tai jäätymistä pääsisi tapahtumaan.

  • Sähkökatkon aikana talon lämmitys keskeytyy, koska lämmön kierto rakennuksessa perustuu sähköllä toimivaan kiertovesipumppuun.

  • Kahden tunnin sähkökatko on lyhyt ja kiinteistö ei ehdi viiletä merkittävästi. Katkon jälkeen lämmitys käynnistyy normaalisti, kun talon kiertovesipumppu alkaa taas kierrättää lämmintä vettä.

5. Toimi näin, jos lämmitys on poikki

Jakelukeskeytykset kaukolämpö- ja sähköverkossa vaikuttavat viiveellä myös huonetilojen ja käyttöveden lämmitykseen. Lähes kaikki lämmitysjärjestelmät tarvitsevat sähköä toimiakseen – kaukolämmitys, ilmalämpöpumput ja maalämpöpumput mukaan lukien. Pitkissä energianjakelun häiriöissä kannattaa pyrkiä toimimaan niin, että lämpöä karkaisi mahdollisimman vähän ulos.

  • Katkon aikana käyttövesihanasta ja suihkuista voi edelleen tulla vettä, mutta niitä ei suositella käytettäväksi. On pieni mahdollisuus, että veden lämpötila on noussut katkon vuoksi. Myös katkon loputtua on oltava varovainen, ettei hanasta tuleva vesi ole kovin kuumaa.

  • Sulje ikkunat ja pidä ulko-ovi kiinni. Lämpö karkaa nopeasti, jos ulko-ovi avataan usein. Sulje väliovet käytäviin, tuulikaappeihin ja eteiseen ja tuki raot.

  • Estä ilmanvaihto ja tuki raitisilmaventtiilit. Niitä ovat usein seinän pyöreät venttiilit ja ikkunan karmien venttiilit.

  • Jos sinulla on takka, käytä sitä lämmitykseen. Varmista kuitenkin ennen takan käyttöä, että hormi on tarkistettu ja että pelti on auki.

  • ÄLÄ YRITÄ pitää huonelämpötilaa normaalina käyttämällä sähköliettä tai kiuasta lämmittämiseen, sillä se ei ole turvallista.

  • Seuraa tiedotusvälineitä ja ota hätätilanteessa yhteys hätäkeskukseen, nro 112.

Jos kodin lämpötila on laskenut alle +15 asteen
  • Keskitä oleskelu yhteen, mahdollisuuksien mukaan asunnon keskellä sijaitsevaan huoneeseen. Sulje ulompien huoneiden ja kulmahuoneiden ovet ja tuki kylmän ilman pääsy niistä matoilla tai pyyhkeillä.

  • Peitä ikkunat paksuilla verhoilla tai vilteillä. Tuo lattialle lisää mattoja tai muita tekstiilejä.

  • Pue päälle lämpimät, hengittävät, mielellään villaiset vaatteet. Muista suojata myös pää ja kädet.

Jos joudut nukkumaan kylmässä asunnossa
  • Nuku huoneiston lämpimimmässä tilassa. Kaiva esiin kaikki täkit ja viltit. Hyvässä makuupussissa tarkenet jo hyvin.

  • Asettele vilttejä pöydän yli, jolloin voit nukkua pöydän alla ikään kuin teltassa. Näin voit pysyä paremmin lämpimänä.

  • Nuku vierekkäin perheenjäsenten kanssa yhteisten peittojen alla. Yksi ihminen tuottaa jo merkittävästi lämpöä, jopa 70 wattia.

Miten nopeasti talo viilenee?

Erilaiset talot viilenevät eri tahtiin. Puutalot kylmenevät lämmityskaudella +10 asteeseen alle vuorokaudessa. Elementtikerrostaloissa lämpö laskee yhtä alas kahdessa ja kivitalossa reilussa kolmessa päivässä. Talojen jäähtyessä syntyy myös putkistojen jäätymisvaurioita.

Lämmityskaudella kaukolämpöverkon katkon huomaa lähinnä siitä, että lämmin käyttövesi voi loppua jos katkos kestää useita tunteja. Kesäaikana kaukolämpökatkot ovat harvinaisempia, eivätkä ne välttämättä näy asiakkaalle millään tavoin.

Lämpökatkon jälkeen

Käy lämmönjakohuoneessa tarkistamassa kaukolämpölaitteiden toiminta katkon jälkeen.

Jos vaikuttaa siltä ettei lämmitys ole lähtenyt toimimaan katkon jälkeen, tarkista, että kiertovesipumput ovat lähteneet normaalisti päälle (led-valo) ja säätöventtiilit eivät ole jumiutuneet. Kaikissa säätöventtiileissä on myös manuaalinen käyttömahdollisuus, joten käytä venttiilit sekä kiinni- että auki-asennossa jumiutumisen irrottamiseksi. Jos lämmitys ei vieläkään lähde toimimaan, ole yhteydessä huoltourakoitsijaan tai isännöitsijään.

Elinkaarensa loppupuolella olevat kiertovesipumput tai säätöventtiilit eivät välttämättä toimi moitteetta, jolloin talon lämmitys ei käynnisty. Myös esimerkiksi liikehuoneistojen katolla tai tuulikaapeissa olevat kiertoilmakoneet olisi hyvä tarkistaa, koska ne saattavat jäätyä.

Muista myös lämmitys- ja käyttövesiverkkojen vuotojen tarkistaminen: putkiliitokset, tiivisteet, jne. Esimerkiksi energiamittareiden tai huoneistokohtaisen lämpimän käyttöveden mittarin liitos voi alkaa tihkumaan, kun kiertojohto jäähtyy sähkökatkon seurauksena. Tiiviste on lämpöherkkää materiaalia.