Olemme sitoutuneet Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen

Energiatehokkuusasiat ovat tärkeä osa EU:n 55-valmiuspakettia, jolla viitataan EU:n tavoitteeseen vähentää kasvihuonekaasujen nettopäästöjä vähintään 55 % vuoteen 2030 mennessä. 55-valmiuspaketissa painotetaan myös energiatehokkuutta. Energian säästäminen ja kulutuksen vähentäminen ovat yhtä tärkeitä kuin puhtaisiin energiamuotoihin siirtyminen. Eri alojen tekemät vapaaehtoiset energiatehokkuussopimukset ovat tärkeä osa tavoitteiden edistämiseksi.

Louna_Vihrea_13_m-2048x1400

Liityimme mukaan uuteen jatkosopimukseen ensimmäisten joukossa

Turku Energia ja Turku Energia Sähköverkot Oy ovat olleet sitoutuneita Energiateollisuus ry:n kautta Elinkeinoelämän  energiatehokkuussopimukseen vuosille 2008–2016. Sitouduimme syksyllä 2016 myös uuteen jatkosopimukseen vuosille 2017-2025 ensimmäisten yritysten joukossa. Sitoudumme kehittämään asiakkaillemme uusia innovatiivisia energiapalveluja ja energiatehokkuustoimia. Tavoitteenamme on säästää myös omasta energiankäytöstämme 6 % vuoteen 2025 mennessä. Säästöjä pyritään etsimään muun muassa omien kiinteistöjen kohdekatselmuksilla sekä verkostohäviöiden vähentämistoimilla. Sopimukseen kuuluvat myös vuosittaiset raportoinnit Motivalle tehdyistä energiatehokkuustoimista.

Energia-alan omalla toiminnalla ja asiakkaiden käytön tehostamisella säästetty valtavia määriä energiaa. Energiayhtiöiden energiatehokkuuspalvelujen on arvioitu saaneet aikaan yhteensä jopa yhden terawattitunnin energiansäästön asiakkaiden energiakäytössä. Sähkön ja kaukolämmön jakelun tehostamiseksi on tehty vuosittain energiayhtiöissä satoja tehostamistoimia.

Asiakkaiden energianeuvonnan tehostaminen ja kulutustietojen tarkentuminen etäluettavien mittareiden kautta on ollut tärkeä osa pitkäaikaista energiatehokkuustyötä. Turku Energia on viettänyt valtakunnallista energiansäästöviikkoa jo vuodesta 1997 alkaen erilaisin sidosryhmätilaisuuksin. Olemme tehneet myös pitkäaikaista hyvää yhteistyötä energianeuvonta-asioissa Valonian kanssa.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.