Vuorenpeikon temppeli valmistui

suuri seinämaalaus rakennuksen sivulla
7.11.2016

Turku Energian Metsäaron kaukolämpöpumppaamon edustalla lepää nyt jättiläismäinen peikkohahmo egyptiläistyylisen temppelin katolla. Massiivinen, kolmiulotteinen taideteos ”Vuorenpeikon temppeli” on taiteilija Mauri Kososen suunnittelema. Se on laajuudeltaan 500 m2, mikä vastaa 1667 keskikokoista taulua.

Luolavuorentien kaukolämpötunnelin suuaukolla makaava Vuorenneito on saanut seurakseen Vuorenpeikon. Jos Vuorenneito sai ohikulkijat hieraisemaan silmiään, niin Vuorenpeikko saattaa jo loksauttaa suunkin auki Naantalintietä pitkin kulkevilta. Työn mittasuhteista antavat osviittaa peikon sormet, jotka ovat jo pelkästään kolme metriä pitkät. Työn takaseinän yläosa on 30 metriä pitkä.

Taiteilija Mauri Kosonen tiesi ryhtyneensä suureen urakkaan. Työn laajuus kuitenkin yllätti taiteilijankin matkan varrella ja valmistumisaikataulu venähti elokuusta lokakuun loppuun.

- Vuorenpeikon temppelin toteutuksessa äärimmäisen haastavaa oli paitsi teoksen mittakaava myös sen kolmiulotteisuus. Yllätyksenä tuli myös se, kuinka paljon ruiskubetonipintaa tuossa kaukolämpötunnelin suulla itse asiassa on. Maalaaminen nosturista käsin oli äärimmäisen hidasta, Kosonen pohtii.

Lisähaastetta töihin toi egyptiläinen kuvakieli, joka oli taiteilijalle täysin uusi aluevaltaus.

- Egyptiläinen tyyli omituisine mittasuhteineen poikkeaa täysin taidekoulussa oppimastani luonnollisesta ihmisen anatomiasta. Egyptissä vartalo, jalat, lantio ja kasvot kuvataan sivuprofiilissa, mutta rintakehä ja silmä suoraan edestä. Tämä tekee käsistä muun muassa normaalia pidemmät. Silti egyptiläistyyliset maalaukset ovat mielestäni jotenkin sopusuhtaisia.

Vuorenpeikko pistää aivot töihin

Kosonen pääsi tutustumaan teosta tehdessään myös hieroglyfien kiehtovaan maailmaan.

- Hieroglyfien jäljentäminen oli erittäin haastavaa, koska alkuperäiset kuvamateriaalit olivat huonolaatuisia ja hieroglyfit ajan kuluttamia. Yksityiskohtien lisääntyessä teoksen Egypti-osion ornamentteihin meni yllättävän paljon aikaa.

Teoksen katselijalle hieroglyfit tarjoavat paljon pureskeltavaa. Kosonen vinkkaa, että hieroglyfejä voidaan lukea oikealta vasemmalle, vasemmalta oikealle, tai ylhäältä alas.

- Hieroglyfit voivat tarkoittaa kirjainta, äännettä tai sitä, mitä hieroglyfikuvassa on, kuten lintua. Asiaan perehtymisessä kului minulta paljon aikaa ja uskon, että myös katselijat saavat kulutettua reilusti aikaa hieroglyfien arvoituksia ratkoessa, Kosonen naurahtaa.

Luolavuoressa tehtiin historiaa

Vuorenpeikon temppelin luomiseen kului taiteilijalta noin neljä kuukautta ja 600 työtuntia. Urakassa kului maalia noin 300 litraa.

- Teos oli kuitenkin kaiken vaivan väärtti. Minulle tämä tarjosi mahdollisuuden samaistua, millaista taiteilijan työ olisi ollut 4000 vuotta aikaisemmin, Kosonen naurahtaa.

Lopputulos on ainutlaatuinen, sillä teos on toteutettu kolmiulotteisesti kallion muotoja myötäillen, ja se muuttuu katsomiskulman mukaan.

- Vastaavanlaista seinämaalausta ei ole koskaan aiemmin tehty Suomessa, eikä ilmeisesti maailmallakaan yhtä suuressa mittakaavassa, Kosonen sanoo.

Turku Energia aikoo valaista teoksen ja kunnostaa taideteoksen ympärillä olevan piha-alueen Kososen tekemän suunnitelman pohjalta.