Viilipytty vapaaottelija

Rasberg "Rasse" Gwanzura.
20.2.2023

Rasberg ”Rasse” Gwanzura on Etelä-Afrikan lahja Turulle. Valoisa, energinen ja muihin ihmisiin arvostavasti suhtautuva mies on päivisin Valmetin asiantuntija ja iltaisin vapaaottelija - tähtäimessä siintää ammattilaisen ura.

Rasse on urheillut aina, mitä fyysisempi laji sitä parempi.

- Pelasin synnyinmaassani Etelä-Afrikassa esimerkiksi rugbya, jalkapallo oli omaan makuuni ihan liian helppoa. Sitten mukaan kuvioihin tulivat potkunyrkkeily ja lukkopaini. Kun kahdeksan vuotta sitten tutustuin Kapkaupungissa vapaaotteluun, tunsin löytäneeni oman lajini, sillä siinä yhdistyvät potkunyrkkeily, lukkopaini sekä jujutsu, Rasse kertoo ja jatkaa:

- Vapaaotteluyhteisö on tiivis ja kannustava. Kun saavuin neljä vuotta sitten Suomeen, löysin Porin vapaaottelusalilta oman porukkani, joka helpotti kotoutumista valtavasti. Salilla opimme kunnioittamaan toisiamme, tukemaan ja kannustamaan. Ilmapiiri on todella hyvä - myös täällä Turussa Finnfighter’s Gym -salilla.

Tavoitteena ammattilaisuus

Rassen tavoitteena on päästä ammattilaistasolle tämän vuoden puolella. Sen jälkeen on mahdollisuus päästä mukaan isompiin ja rahakkaampiin otteluihin. Ottelut ovat ammattilaistasolla pidempiä ja suojavarusteita
on vähemmän.

Vapaaottelijat ovat huippu-urheilijoita. Ottelussa ei riitä, että hallitsee pystykamppailun iskuineen ja potkuineen, vaan pärjätä pitää myös matolla, maan tasolla.

Suomessa vapaaottelulla on vahvat juuret juuri Turussa. Pohjoismaiden ensimmäinen vapaaottelutapahtuma Finnfight 1 järjestettiin Turussa 1998, ja täältä ovat tulleet myös monet maamme huippuottelijoista.

- Olen oppinut vapaaottelun myötä erityisesti sitoutumista. Ja se puolestaan on ominaisuus, joka on vietävissä työelämään ja sosiaalisiin suhteisiin. Jos lupaan jotain itselleni tai toisille, sitoudun siihen, vaikka se sitten merkitsisikin kamppailuja. Tämä elämänasenne tekee kaikesta nautittavaa. Haluan tulla paremmaksi vapaaottelijaksi, työntekijäksi, kumppaniksi ja ihmiseksi, Rasse sanoo.

Etelä-Afrikassa Rasse treenasi salilla, jonne erään ohjelman kautta tuotiin myös nuoria, joilla oli haasteita elämänhallinnassa. Rasse oli heidän mentorinsa.

- Tuntui äärettömän hyvältä, kun yksi nuorista kirjoitti hiljattain minulle ja kiitti siitä ajasta. Hän kertoi, että hänellä oli nyt työ ja perhe ja totesi, että ilman vapaaottelutreenejä hänelle olisi käynyt varmasti huonommin, hän kertoo.

Olen oppinut vapaaottelun myötä erityisesti sitoutumista.

Rakkaus toi Suomeen

Rasse tapasi nykyisen vaimonsa, suomalaisen Sofian, Kapkaupungissa, missä Sofia siihen aikaan asui.

- Oli pakko pyytää Sofiaa näyttämään kartalta, missä Suomi sijaitsee, ei ollut mitään käsitystä, hän naurahtaa.

Kun Sofia kolmen yhdessäolovuoden jälkeen halusi muuttaa Suomeen opiskelemaan, Rasse jätti työnsä Amazonin digitaalisena teknikkona ja muutti hänen perässään Poriin.

- Sofian perhe otti minut avosylin vastaan, pääsin puoli vuotta kestäneelle kotoutumiskurssille ja löysin oman yhteisöni vapaaottelusalilta. Olen asunut lapsuudessani monissa Afrikan maissa, koska isäni työskenteli YK:ssa. Tiesin siis, miten voin itse vauhdittaa sopeutumista.

Rasse päätti yksinkertaisesti olla avoimen utelias ja ennakkoluuloton. Hän opiskeli suomea, pääsi kotoutumiskurssin jälkeen SAMKiin opiskelemaan insinööriksi ja kolmen kuukauden opintojen jälkeen Valmetille töihin. Kaikki kääntyi parhain päin hyvin nopeasti. Reilu vuosi sitten pariskunta muutti Turkuun, koska he kaipasivat vähän suurempaan kaupunkiin.

- Olen asunut suurkaupungeissa ja nautin siitä, miten kompaktin kokoinen Turku on. Kaikista kaupungeista, joissa olen asunut, Turku on ehdottomasti miellyttävin. Täällä voi hengittää, ei ole ruuhkia. Pidän myös siitä, että Turulla on rikas historia. Kesällä kaupunki tuo mieleen Rooman tai Miamin.

Ei kiitos verimakkaralle

Onko Suomessa sitten mikään yllättänyt negatiivisesti?

- No, verimakkara! Siitä en pidä ollenkaan. Toinen shokki oli aluksi Suomen verotus.

- Mutta sitten minulle valkeni, miten paljon hyvää verorahoilla tehdään ja olen nyt itsekin iloinen veronmaksaja. Suomessa asiat ovat todella hyvin verrattuna moniin muihin maihin, joissa olen asunut. Muualla eriarvoisuus on ollut räikeämpää.

Kolmas ikävä yllätys tuli silloin, kun Rasse luuli puolen vuoden suomen opintojen jälkeen tulevansa toimeen suomen kielellä ja alkoi kuunnella tarkemmin puhetta ympärillään. Hän huomasi, ettei ymmärtänytkään Porin murretta, kun oli opiskellut kirjakieltä.

- Taisteluni Suomen kielen kanssa jatkuu, sillä suomalaiset vaihtavat kanssani liiankin auliisti englantiin, koska haluavat harjoitella sitä.

Sauna ja kalastus

Rasse viihtyy Valmetilla erinomaisesti. Hän tekee Solution Specialistina töitä SAP-toiminnanohjausjärjestelmän parissa ja kirjoittaa lopputyötään SAMKiin. Tänä vuonna on tarkoitus valmistua insinööriksi englanninkielisestä koulutusohjelmasta.

Vaikka treenaaminen vie paljon vapaa-aikaa, Rasse ehtii myös muiden intohimojen pariin. Hän on innokas kokki, joka tällä hetkellä viehättyy erityisesti merenelävistä ja Kaukoidän mauista.

Etelä-Afrikassa Rasse kävi usein Poetry Slam -illoissa.

- Kirjoitin ennen esiintymisiä jotain muistiinpanoja, mutta lähinnä improvisoin. Olisi kiva päästä lavarunoilemaan myös Suomessa.

- Tykkään tosi paljon tuikisuomalaisista asioista: saunasta, avannosta, makkaran paistamisesta nuotiolla ja kalastamisesta. Pidän jopa talvesta, kun pukee tarpeeksi vaatetta päälle, kaikki on hyvin.

Ota aikalisä ja hengitä

Ohjenuora Rassen elämässä on avoimuus. Hän pyrkii ymmärtämään tilanteita ja tekemään kompromisseja.

- Take a time and breath - se voisi olla mottoni. Ota aikalisä ja hengitä, Rasse sanoo.

- Me opimme joka päivä, jos olemme valmiita siihen. Haluan lähestyä asioita positiivisen kautta ja toivon aina parasta. Olen aika onnellinen ihminen, hän sanoo.

Rasse energiankäyttäjänä:

Hyvää

+ Pesemme vain täysiä koneellisia pyykkiä, noin kerran viikossa.

+ Saunomme harvoin, kerran kahdessa viikossa.

+ Suihkussa sammutan veden siksi aikaa, kun saippuoin.

Kehitettävää

- Parvekkeellamme on lämmitin, jota käytämme joskus, kun on vieraita.

- Ruuanlaitossa käytän aika paljon uunia. Myös ilmakeitin vie energiaa.

- Etätyö lisää energiankulutusta, koska tietokone ja valot ovat päällä koko päivän.

 

Tunnetko ihmisen, joka levittää energiaa ja iloa lähiympäristöönsä?

Ilmianna meille Valopilkku, sinä tai joku muu. Kerrothan ehdotuksessasi myös taustatietoa ehdokkaastasi: mitä hän tekee työkseen, harrastukset ja erityiset kiinnostuksen kohteet. Lehteen haastateltavaksi valittu valopilkku pääsee meikkaajan ja kampaajan käsittelyyn. Hänet stailataan lehteä varten ja hän saa omaan käyttöönsä valokuvia.Ehdotuksia voi lähettää osoitteessa valopilkku.fi tai Turku Energia / Valopilkku, PL 106, 20521 TURKU.