Viileänä helteelläkin

nainen punamustaisessa mekossa seisomassa parvekkeella
20.8.2020

– Olen ollut sataprosenttisen tyytyväinen kaukojäähdytykseen. Se on ihanan huomaamaton ja toimintavarma. Vuosikymmenen hellekesänäkään ei tarvinnut kärvistellä kuumaassa asunnossa, toteaa Turussa Loft-tehtaalla asuva Marja Aaltonen.

Vanha dieselmoottoritehdas entisöitiin upeiksi loft-asunnoiksi muutama vuosi sitten ja samalla taloyhtiöön asennettiin Turku Energian kaukojäähdytys. Marja Aaltonen on isännöitsijänä YH Kodeilla, joka toimi rakennuttajana kiinteistön A- ja B-rapuissa.

– Näin omalla työpaikalla pohjapiirustuksia ja ihastuin nykyiseen kotiini, sillä olin silloin etsimässä uutta, isompaa, asuntoa. Lopullisen ostopäätöksen sinetöivät oma kattoterassi ja upea sijainti joen rannalla, Marja kertoo.

Alan ammattilaisena Marja pani heti myös merkille, että kiinteistöön on tulossa kaukojäähdytys.

– Se oli ostopäätöksessä pelkkää plussaa. Kyllähän tuollainen investointi vaikuttaa asunnon arvoon myös sitten, jos jostain syystä lähtisin tätä myymään, Marja toteaa.

Toimintavarma ja huomaamaton

Marja on asunut Loft-tehtaassa kohta neljä vuotta. Hän on ollut tyytyväinen rauhalliseen ja tyylikkääseen kotiin, jossa on aina sopivan lämpöistä, oli sitten paukkupakkanen tai uskomaton hellekesä.

– Silloin vuonna 2018 monet muut kärvistelivät hiostavissa asunnoissa, mutta meillä oli täällä ihanan viileää, Marja kiittelee.

Marja on Loft-tehtaan B-rapun taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Hänen korviinsa ei ole kantautunut kaukojäähdytyksestä lainkaan poikkipuolisia sanoja.

– Kun kukaan ei ole moittinut, sehän tarkoittaa näin suomalaisittain, että kaikki ovat todella tyytyväisiä, enkä ihmettele. Olen itsenkin kaukojäähdytykseemme sataprosenttisen tyytyväinen, Marja toteaa iloisena.

Kaukojäähdytys tulee putkia pitkin taloyhtiöön, jonka kellarissa olevat laitteet siirtävät jäähdytysenergian talon vesikiertoon. Itse asunnoissa on vain pienet säleiköt, joista jäähdytys puhalletaan huoneistoon.

– Tämä on esteetikon silmää miellyttävä ratkaisu. Jos taloyhtiössä ei olisi kaukojäähdytystä, pitäisi hankkia oma ilmalämpöpumppu tai viilennin, jotka ovat melko ruman näköisiä ja vievät tilaa. Tämä ratkaisu on täysin huomaamaton ja mukava, Marja toteaa.

– Onhan tämä tapa viilentää paljon mukavampi kuin ikkunoiden auki pitäminen. Nyt ulkoa ei kantaudu mitään ääniä. Pienemmissä asunoissa ei edes välttämättä olisi mahdollisuutta avata ikkunoita niin, että saisi ristivedon, Marja jatkaa.

Kullakin asukkaalla on oma termostaatti, josta jäähdytyksen tasoa voi säätää omia tarpeita ja toiveita vastaavaksi.

Läheltä ja ekologista

Kaukojäähdytys on Marjan mielestä edullista. Loft-tehtaalla hoitovastike on noin 3,5 euroa per neliö ja tästä kaukojäähdytyksen osuus on noin 40 senttiä.

– Kustannukset toki vaihtelevat säätilojen mukaan, mutta itse pidän tuota hintaa varsin kohtuullisena.

Marjasta on myös mukavaa, että kaukojäähdytys on lähes sataprosenttisesti uusiutuvaa, tehdäänhän se Kakolan lämpöpumppulaitoksessa hyödyntämällä puhdistetun jäteveden hukkaenergiaa.

– On kiva tietää, että kaukojäähdytys on ekologista ja että se tulee läheltä, ihan tuosta joen toiselta rannalta.