Uudet tilat säästävät energiaa

suuri valkoinen rakennus, jossa on vihreä katto
16.5.2022

Turkuenergialaiset muuttivat Tiedepuistoon Itäharjulle. Uusissa toimitiloissa on panostettu älykkäisiin energiaratkaisuihin. Turku Energian kiinteistöpäällikkö Ville Kannisto vastaa kysymyksiin.

Miksi Turku Energia muutti helmikuussa Linnankadulta InfraCityyn Itäharjulle?

Olimme tontilla kaupungin vuokralaisina ja vuokrasopimuksemme päättyi. Vanhat toimitilamme tullaan kahta rakennusta lukuun ottamatta purkamaan ja tilalle kaavoitetaan asuinkerrostaloja.

Mitkä rakennukset säilyvät?

Linnankadun vanha keltarapattu voimalaitosrakennus jää paikoilleen, sillä se toimii kaukolämmön lämpökeskuksena. Tiloissa on myös Turku Energian museo ja tapahtumatila. Myös voimalaitoksen savupiippu ja taideteos Fibonacci Sequence 1–55 säilyvät, ja Amiraalistonkadun puolella sijaitseva Pakkarin sähköasema jää toimintaan.

Mitä tavoitteita teillä oli uudelle rakennukselle?

Teimme Turun Teknologiakiinteistöjen kanssa vuokrasopimuksen uusista toimitiloistamme alkuvuodesta 2020. Halusimme modernit, monipuoliset ja energiatehokkaat tilat, jotka mahdollistavat joustavan työn tekemisen. Osallistuimme aktiivisesti suunnitteluun.

Millainen uusi toimitalonne on?

Rakennus sijoittuu vanhalle Itäharjun teollisuusalueelle, josta kaupunki kehittää kansainvälisesti merkittävää osaamiskeskittymää ja huippuosaamisen näyteikkunaa, Tiedepuistoa. InfraCityn on suunnitellut Sigge Arkkitehdit. Meillä on käytössä kaksi omaa kerrosta ja muiden kanssa yhteinen pohjakerros. Työpisteitä on noin 200 hengelle. Työpisteiden lisäksi InfraCityssä on runsaasti erilaisia neuvottelutiloja, hiljaiseen työskentelyyn tarkoitettuja huoneita, työkahviloita ja esimerkiksi rakennuksen katutasossa kaikille avoin Arkean ravintola Energeia, joka tarjoaa aamiaista ja lounasta. Ravintolalla on myös iso terassi.

Miten työn tekeminen muuttuu teillä uuden rakennuksen myötä?

Meillä ei ole enää nimettyjä työpisteitä, vaan jokainen voi aamulla ihan vapaasti valita päivän tehtävään sopivan työpisteen. Vain muutamilla erikseen harkituilla toiminnoilla on kiinteät työpisteet – edes toimitusjohtajalla ei ole omaa huonetta. Toivomme, että uusien tilojen myötä yhteistyö eri toimialojen kesken lisääntyy ja tiivistyy.

InfraCitylle toteutettiin ympäristösertifikaatti Leedin korkeimman platinatason mukaisesti. Mitä se tarkoittaa?

Leed on yhdysvaltalainen sertifiointijärjestelmä, joka pyrkii vähentämään rakentamisen ja koko kiinteistön elinkaaren aikaisen käytön aiheuttamaa ympäristökuormitusta. InfraCityssä on panostettu älykkäisiin energiaratkaisuihin, kuten läsnäolotunnistimiin ja automaattiseen valaistuksen ohjaukseen sekä energiatehokkaisiin rakenteisiin. Kiinteistöön on myös tehty valmiudet pudottaa hetkellisesti sähkönkulutusta 10 %, jos sähkön käyttöä pitää rajoittaa esimerkiksi kulutuspiikin takia. Meillä on katolla 300 m2 aurinkopaneeleita, jotka tuottavat noin 5 % vuosittaisesta energiankulutuksestamme. Osa katosta on viherkattoa, joka sitoo hiiltä. Lisäksi pihalla ja parkkihallissa on latauspisteitä sähköautoille.

Miten taide näkyy tiloissa?

Tilojen teemana on Energian eri olomuodot. Teema näkyy myös taiteessa, muun muassa akustisille pinnoille tuoduissa Seilo Ristimäen valokuvissa ja Hanna Vihriälän kaksiosaisessa taideteoksessa: aulatiloihin tulevassa sammalseinässä sekä moottoritien puoleiseen ikkunaan toteutettavassa valaistuksessa. Myös parkkihallissa on taideteoksia.

Onko uusissa tiloissa palvelupiste asiakkaille?

Kyllä, pohjakerroksessa on pieni asiakaspalvelupiste. Palvelupisteen aukiolossa otetaan huomioon koronatilanne, joten palvelupisteen avoinna olo kannattaa tarkistaa kotisivuiltamme. Laskun maksamiseen liittyvät asiat hoidetaan Ropo Capitalissa, joten näissä asioissa emme valitettavasti pysty palvelupisteessä auttamaan.