Uuden energiavuoden lupaukset

suuri vene kelluu veden päällä
26.11.2018

Vuoden vaihtuessa kannattaa tarkastella omaa energiankäyttöään. Kokosimme ehdotukset uuden vuoden lupauksiksi, joilla jokainen voi saavuttaa puhtaamman energiaomatunnon.

Vuonna 2019 lupaan…

1. Tilata e-laskun

Paperilaskun hiilijalanjälki on moninkertainen verrattuna e-laskuun. Ilmastoystävällinen e-lasku kuluttaa paljon vähemmän rahaa, luontoa sekä energiaa

2. Lämmittää viisaasti

Lämmityksen säätäminen tuo tuntuvia säästöjä niin luonnolle kuin kukkarolle. Jo 10 % säästö 10 000 kWh:n sähkölämmityskuluissa vähentää omaa hiilijalanjälkeäsi 195 kg CO2. Jos käytössäsi on sähkölämmitys, voit hankkia Turku Energian kautta älykkään OptiWatti-järjestelmän. Se on hyvä apuväline, jolla säädöt on helppo tehdä huonekohtaisesti viikkoaikataulun mukaan.

3. Hankkia aurinkopaneelin

Turku Energia toimittaa aurinkopaneeleita kotitalouksien ja yritysten käyttöön. Noin 3 kW:n paneelit tuottavat vuodessa noin 2 700 kWh, jos paneelien suuntaus on hyvä, eikä varjostuksia juurikaan tule päivän aikana. Tällainen määrä aurinkosähköä vähentää vuodessa hiilidioksidipäästöjä noin 530 kg.

4. Esilämmittää auton

Lämpötilojen laskiessa pakkasen puolelle auto kannattaa aina esilämmittää. Vanhemman auton omistavien kannattaa esilämmittää menopelinsä, jos lähtöhetken ennustettu lämpötila on alle 5 astetta. Esilämmityksen etuina ovat puolta pienemmät päästöt liikkeelle lähtiessä, moottorin kulumisen väheneminen sekä etulasin nopea lämpeneminen, joka parantaa näkyvyyttä ja siten liikenneturvallisuutta.

5. Kulkea julkisilla

Vuoden aikana henkilöauto kuluttaa energiaa lähes yhtä paljon kuin kodin lämmitys. 120-neliöinen omakotitalo käyttää lämmitykseen noin 9600 kWh. Samalla energiamäärällä voi ajaa keskikokoista autoa noin 17 500 kilometriä. Isommalla autolla, joka kuluttaa bensaa 7 l / 100 km, voi samalla energiamäärällä ajaa 15 000 kilometriä.* Bussin polttoaineenkulutus on henkilöautoa suurempi, mutta kulutus jää yhtä henkeä kohden pienemmäksi. Mitä useampi käyttää julkista kulkuneuvoa, sitä pienemmäksi jää käyttäjien hiilijalanjälki.

* Suomalaiset ajavat vuosittain henkilöautolla keskimäärin 15 400 kilometriä. Lähde: Liikenneviraston tilastoja 1/2018: Henkilöliikennetutkimus 2016

Joulunakaan ei kannata tuhlailla:

❯ Hanki jouluvaloiksi ledit. Vanha 7-lamppuinen kynttelikkö kuluttaa 30 vuorokauden aikana 15 kWh. Sen sijaan uusi led-kynttelikkö saa olla päällä 120 vuorokautta kuluttaakseen yhden kilowattitunnin. 30 vuorokauden aikana ero on 2,20 euroa ja noin 2,9 kg hiilidioksidipäästöjä.

❯ Valmista jouluruuat uunissa peräkkäin. Energiatehokkainta on lämmittää uuni kerran ja käyttää sitä pitkään, sillä lämmitys kuluttaa eniten sähköä.

❯ Käytä jääkaappia fiksusti. Jouluna jääkaappi ladataan usein äärimmilleen ja ovea avataan tiuhaan, mikä nostaa kulutusta jopa 50 %. Muista jäähdyttää ja peittää ruuat ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittoa.

Ympäristöystävällistä sähköä

Turku Energia tarjoaa useita sähkötuotteita, joiden kautta voit hankkia uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä. Näitä ovat Louna Vihreä, Louna Vesi sekä Louna Lähi -sopimukset. Lisäksi voit hankkia ympäristöystävällistä sähköä Louna Sesonki ja Louna Tunti -sopimuksilla lisäämällä niihin Ekotakuu-palvelun. Tällöin takaamme, että sopimusten sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Louna Vihreä, Louna Vesi ja Louna Lähi -sopimuksiin voi puolestaan lisätä Ekotakuu Extra -palvelun. Palvelulla kerättyjä varoja Turku Energia kohdistaa ympäristön hyväksi.

Vinkit antoi Turku Energian tekninen energianeuvoja Päivi Rae.