Tuleva biologi valitsi tuulisähkön

nainen seisoo pyörän vieressä jalkakäytävällä
19.5.2016

Valitsin tuulisähkön, koska ympäristöasiat ovat lähellä sydäntäni. Maksan mielelläni pari euroa kuukaudessa enemmän vihreästä sähköstä, sanoo biologian opiskelija Sanna Pikkusaari.

Porilainen Sanna Pikkusaari, 22, muutti Turkuun vuosi sitten kesäkuun lopussa.

- Sain silloin tietää, että olen päässyt Turun yliopistoon lukemaan biologiaa. Kävimme isän kanssa katsomassa muutamia vuokra-asuntoja, mutta lopulta päädyimme tähän uuteen taloon.

Sanna siis kantoi kimpsunsa ja kampsunsa Raunistulantielle valmistuneeseen tuliterään yksiöön. Parvekkeelta on hulppeat näköalat joelle, yliopistolle ja aina tuomiokirkolle saakka.

- Tästä on mahtavan lyhyt matka joka paikkaan. Fillaroin yliopistolle vuoden ympäri, vain kaikista liukkaimmilla ilmoilla turvaudun kävelyyn, Sanna kertoo.

Hänellä on peräti kaksi fillaria: vaihdepyörä on tarkoitettu vauhtilenkkeihin - tai tilanteisiin, joissa on tosi kiire - ja vanha Poni puolestaan palvelee kaupunkipyöränä.

Lääkärihaaveet unohtuivat

- Lukion jälkeen oli ihan selvää, että haluan juuri Turkuun opiskelemaan. Tämä on kiva kaupunki, juuri sopivan kokoinen.

Alun perin Sanna haaveili lääketieteellisestä. Hän opiskeli vuoden Turun kristillisen opiston preppauskurssilla ja toisen vuoden Porin aikuislukiossa fysiikkaa ja kemiaa, mutta lääketieteellisen ovet pysyivät kiinni.

- En tainnut koskaan tarpeeksi haluta sinne. Nyt olen todella tyytyväinen siihen, että luen biologiaa. Ympäristöasiat ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Pienenä olin innokas partiolainen ja perheen kanssa kävimme joka vuosi Lapissa hiihtämässä ja vaeltamassa. Nyt tulee liikuttua luonnossa vähemmän, mutta yhtä kaikki kunnioitan luontoa ja haluan suojella sitä.

Vielä Sanna ei tiedä, mikä hänestä isona tulee.

- En oikeastaan haluaisi tutkijaksi, mutta eiköhän minusta sellainen kuitenkin tule. Tykkään labratöistä ja aion erikoistua solu- ja molekyylibiologiaan, hän kertoo.

Kulutus on tosi pientä

Kun Sanna allekirjoitti vuokrasopimuksen, hän meni heti nettiin tekemään myös sähkösopimuksen. Tuntui luontevalta valita tuulisähkö.

- Meillä oli kotona Porissa aina tuuli- ja vesisähköä, sillä vanhempani ovat aina olleet hyvin ympäristötietoisia. En oikeastaan edes harkinnut mitään toista sähkösopimusta, koska haluan, että käyttämäni sähkö on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä.

Sanna asuu 28 neliön yksiössä ja sähköä kuluu hyvin vähän.

- Kuukauden sähkölaskuni taitaa olla reilu kymmenen euroa. Laskin, että tuulisähkö maksaa euron pari kuukaudessa enemmän kuin tavallinen sähkö ja sen maksan mielelläni ekstraa.

Sanna arvelee, että eniten hänellä kuluu energiaa tietokoneeseen ja kännykän laturiin, sillä ne laitteet ovat kovimmassa käytössä.

- En ole mikään innokas kotikokki, sillä yliopistolla on niin edullista syödä. Teen ruokaa harvoin, joten hella ja uuni varsinkin ovat tosi vähällä käytöllä. Astianpesukone pyörii kerran viikossa ja pesukonekin harvakseltaan. Olen valinnut myös led-valot, nauraa Sanna.

Lajittelua ja kirpputoreja

Sanna lajittelee jätteensä tarkoin ja kiitteleekin uuden talon hyvää kierrätyspistettä. Hän myy myös vanhoja vaatteitaan kirpputorilla.

- Äidin kanssa meillä on usein Porissa ollut myyntipöytä itsepalvelukirpputorilla. Itse en niinkään osta tavaraa kirpputoreilta.

Yksiö on sisustettu vaaleilla huonekaluilla ilmavaksi ja kauniiksi. Huonekalut Sanna osti uusina muuttaessaan Turkuun, vain keittiöpöydän pinnatuolit ovat kirpputorilöytö Porista.

- Ne maalasin mustikansinisiksi.

Toukokuun alussa Sanna etsii vielä kiivaasti kesätöitä.

- Olen ollut monta kesää Porin Prismassa töissä, mutta nyt olisi kiva löytää jotain muuta hommaa.

Sen kyllä arvaan, että oman alan töitä ei vielä löydy. Jollei töitä löydy, Sanna karkaa ainakin osaksi kesää Poriin, lapsuuden koti kun sattuu olemaan Yyterin hiekkarantojen lähellä. ●