Tiedostava paluumuuttaja

ryhmä ihmisiä ja kaksi koiraa olohuoneessa
19.11.2015

Ulkomailta turkulaiseen omakotitaloon muuttanut Pia Wilhelmi toivoisi suomalaisten ympäristötietoisuuden lisääntyvän. Tärkeintä ekologisuuteen pyrkivälle naiselle on keskitien löytäminen arjen valintojen keskellä.

Pia Wilhelmin kodissa vierailijaa tervehtivät ensimmäisenä viisikymmenkiloiset innokkaat koirat Minttu ja Tango. Pia asuu perheineen rauhallisessa omakotitalossa metsän ympäröimänä. Koirien lisäksi perheeseen kuuluvat lapset Eetu ja Wendla, sekä suurimman osan ajasta Luxemburgissa töiden vuoksi asuva aviomies.

– Olemme asuneet Suomessa vasta kolmisen vuotta. Sitä ennen asuimme Luxemburgissa, jonne muutimme Saksasta. Olen asunut ulkomailla noin puolet elämästäni, ja mieheni on saksalainen, Pia kertoo. Wilhelmeillä puhutaankin kotikielenä saksaa.

– Kun asuimme ulkomailla, puhuin lapsille suomea. Nyt puhun heille saksaa, jotta kielitaito pysyisi yllä.

Suomeen perhe muutti koulujärjestelmän vuoksi, sillä Pian ja hänen miehensä mielestä suomalainen koulu on luxemburgilaista lapsiystävällisempi.Wilhelmit tulivat Pohjolaan keskelle talvea, sähkölämmitteiseen omakotitaloon.

– Aluksi sähkölaskut olivat aivan hirvittäviä. Olimme tottuneet ulkomailla asuessamme käyttämään kaasua, enkä uskaltanut siksi säätää itse uuneja. Onneksi älysimme kutsua paikalle LVI-alan ammattilaisen, joka sääti mittarit kohdalleen ja selitti, millaisia säätöjä kesä- ja talviaikaan kannattaa käyttää, Pia sanoo.

Lämmitys onkin Wilhelmien isoin kuluerä sähkölaskussa.

– Olen harkinnut siirtymistä maalämpöön, mutta en ole vielä tehnyt päätöstä vaihtamisesta.

Ympäristöystävällisempää sähköä

Marraskuun alusta lähtien Wilhelmien talo on lämminnyt ekologisella vesivoimalla, sillä Pia teki Turku Energian kanssa uuden sopimuksen Turun Messuilla.

– Valitsin Louna Vuosi -sopimuksen edullisen messutarjouksen ansiosta. Olen iloinen siitä, että saatoin valita arvojeni mukaisesti tuotettua sähköä ilman, että hinta oli esteenä. Tarjoukseen sisältyi myös aurinkopaneelin vuokraus Kupittaan aurinkovoimalasta. Aurinkoenergian tuottaminen keskitetysti on paljon tehokkaampaa kuin yksittäisen paneelin asentaminen katolle. Eikä meidän katolta paljon aurinkoenergiaa saisikaan, kun talo on niin puiden varjostama, hän toteaa.

Sähkön käytön miettiminen on Pialle tärkeää sekä ympäristön että rahallisen säästön vuoksi.

– Muistutan aina lapsillekin, että valoja ei pidetä turhaan päällä, ja pyrin aina sammuttamaan laitteet kokonaan sen sijaan, että ne olisivat valmiustilassa. Sähkölaitteissa valitsen yleensä energiatehokkaimman version. Poikkeus on jääkaappimme, sillä käymme harvoin kaupassa, ja tarvitsemme jääkaapin, jossa vihannekset, kala ja liha säilyvät mahdollisimman kauan, Pia selittää.

– Säästämme energiaa myös pitämällä ulkovaloja päällä ainoastaan silloin, kun joku on tulossa kylään, hän lisää.

Arkiset valinnat merkitsevät

Pia opettaa Wendlalle ja Eetulle ympäristön huomioimista sähkön lisäksi myös ruuan ja liikkumisen kautta.

– Mietin aina kaupassa ruuan alkuperää, ja pyrin ostamaan mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa. Keskustelemme lasten kanssa myös esimerkiksi siitä, ettei autolla kannata ajaa turhaan, vaan hoidamme kaikki asiat samalla reissulla.

Roskien kierrätys on Eetulle ja Wendlalle normaali osa arkea. Erityisesti Saksassa kierrättäminen on todella tehokasta.

– Järkytyin Suomeen muuttaessamme siitä, miten lapsenkengissä kierrätys täällä vielä on. Esimerkiksi muoveja ei juuri kerätä erikseen uusiokäyttöä varten. Osa ihmisistä tuntuu olevan välinpitämättömiä. Roskia, jopa isoja koneita, hylätään pitkin metsiä. Luxemburgissa lähes kaikki jätteet sai viedä jätekeskuksiin ilmaiseksi, ja maksu kerättiin veroissa. En yhtään ihmettele, että ihminen jolle ympäristöarvot eivät merkitse mitään, hylkää tavaroita pitkin poikin, kun jätteiden viemisestä jätekeskukseen on vaivaa ja sitten se vielä maksaa.

Pian mukaan monet suomalaiset pitävät talvisin kotinsa paljon lämpimämpinä keskieurooppalaisiin verrattuna.

– Jokainen voisi tahollaan miettiä, tarvitseeko kotona tarjeta talvisinkin pelkällä t-paidalla.

Myös Suomen energiapolitiikassa olisi Pian mielestä kehitettävää.

– Toivoisin, että täällä panostettaisiin enemmän uusiutuviin energiamuotoihin esimerkiksi ydinvoiman sijaan, hän sanoo.

Tavoitteena keskitie

Ympäristön huomioiminen ja energian säästäminen ovat sekä Pialle että hänen miehelleen tärkeitä asioita, mutta liian tiukkapipoisia he eivät halua olla.

– Meillä on sähkösauna, jossa käymme silloin kun mieli tekee. En myöskään halua luopua autosta. Vaikka periaatteessa pystyisimme liikkumaan bussilla, se tekisi asioista paljon hankalampia, ja matkoihin menisi huomattavasti enemmän aikaa.

Pia työskentelee yksityisyrittäjänä. Hänellä on yritys, jonka kautta hän tarjoaa lännenratsastustunteja ja sosiaalipedagogista koiratoimintaa. Hän kiertää paljon alakouluissa ja opettaa lapsille esimerkiksi omien tunteiden ja rajojen tiedostamista koirien avulla.

– Yksityisyrittäjälle voi tulla joskus nopeallakin aikataululla työkeikkoja, joten auto on myös kätevä olla olemassa.

Pian mukaan heidän hiilijalanjälkeään kasvattavat myös miehen työmatkat, sillä tämä lentää kuukausittain Suomeen perheensä luo.

– Lentäminen on valtavan epäekologista, mutta junalla matkustaminen veisi niin monta päivää, ettemme näkisi käytännössä koskaan. Mielestäni tärkeää on löytää keskitie. Toivoisin, että jokainen pyrkisi kantamaan kortensa kekoon säästämällä ympäristöä jollain tapaa. ●

Louna Vuosi sopii talonsa sähköllä lämmittävälle

❯ Määräaikainen sähkösopimus, jossa sähkö hankitaan etukäteen koko sopimusajaksi. Siinä kilowattitunnin hinta pysyy koko ajan samana.
❯ Sähkö tuotetaan 100 % vesivoimalla.
❯ Sopimuskauden pituus on kaksi vuotta.
❯ Sopii talonsa sähköllä lämmittäville, sillä hinta pysyy samana pakkastalvesta tai tukkuhinnan noususta huolimatta.
❯ Sopimuksen voi solmia:
• osoitteessa energiaonline.fi
• soittamalla numeroon 0800 02500, jossa vastataan arkisin klo 8–16 (torstaisin klo 9–16). ●