Taloyhtiön lämmityksen tarkastuslista kesää vasten

19.4.2024

Vuodenajat vaihtuvat ja niiden mukana tulee erilaisia ylläpitotehtäviä, joilla varaudutaan uuteen kauteen. Talven jälkeen, kun siirrymme kevääseen ja kesään, on aika vaihtaa autonrenkaat ja laittaa talvivaatteet varastoon. Samalla tavalla on tärkeää käydä läpi lämmitysjärjestelmä, jotta varmistetaan sen oikea toiminta myös kesällä. 

Talotekniikan toimivuus on erityisen tärkeää Suomen ilmastossa ja vaihtuvissa sääoloissa. Lämmitysjärjestelmän on toimittava moitteetta talvella, jotta asuinnoissa on mukava olla talven kovilla pakkasillakin. Lisäksi järjestelmän tulee toimia mahdollisimman energiatehokkaasti, jotta ympäristön kuormitus vähenee ja rahaa jää myös muuhun käyttöön. Koska kesällä lämmitystä ei tarvita kuin käyttöveden ja kosteiden tilojen mukavuuslämmitykseen, ei lämmitysjärjestelmään välttämättä kiinnitetä kesän alkaessa riittävästi huomiota. Todellisuudessa kevät on hyvää aikaa tarkastaa laitteiston kunto, koska kesällä on hyvää aikaa tehdä mahdolliset laitteistojen huollot aiheuttamatta katkoja tilojen lämmitykseen. Lisäksi turha lämmitys kesällä aiheuttaa asuntojen ylilämmitystä ja siten viilennystarvetta sekä ylimääräisiä kuluja. 

Taloyhtiön lämmityksen tarkastuslista 

Käy nämä asiat läpi taloyhtiön lämmitysjärjestelmästä kesällä: 

1. Toteutuneiden kulutusten läpikäynti

Vertaile lämmityskauden aikana toteutuneita kulutustietoja aiempien vuosien tietoihin. Hyödynnä esimerkiksi Turku Energian EnergiaOnline-palvelua, jossa voit tarkastella lämmönkulutuksia tunti-, päivä-, kuukausi- ja vuositasolla. Vertailussa kannattaa ottaa huomioon ulkolämpötilat ja niiden vaikutus kulutukseen. Jos kulutus poikkeaa merkittävästi aikaisemmista, kannattaa syy ehdottomasti selvittää ja mahdolliset vikaantuneet laitteet korjata ennen seuraavaa lämmityskautta.   

2. Lämmönjakohuoneen tarkastaminen

Kaukolämpölaitteet vaativat hyvin vähän huoltoa, mutta kuten kaikkien laitteiden, niin myös niiden kunto on syytä tarkastaa. Tarkista silmämääräisesti, onko tilassa havaittavissa vuotoja lämmönjakokeskuksen laitteissa tai tilan muissa putkissa. Onko laitteet siistejä vai onko laitteissa havaittavissa vaurioita? Myös lämmönjakohuoneen yleinen kunto kannattaa tarkastaa ja varmistaa, että tilassa ei säilytetä sinne kuulumatonta tavaraa. Varmista myös, ettei lämmönjakohuoneeseen ole pääsyä ulkopuolisille vaan ainoastaan energiayhtiöllä ja huoltoyhtiöllä.  

Jos laitteiden kunto vaikuttaa vaativan huoltoa tai tarkastuksessa ei saada täyttä varmuutta laitteiston kunnosta, tilaa tarkempi tarkastus esimerkiksi huoltoyhtiöltä tai Turku Energialta. Jos laitteistossa huomataan korjaustarpeita, on kesä parasta mahdollista aikaa huoltotoimiin, koska tilojen lämmitykseen ei aiheudu katkoja. Samalla varmistetaan laitteiston toimintavarmuus myös seuraavana lämmityskautena. 

3. Kesäsulkujen sulkeminen

Kaukolämmönjakokeskuksissa on yleensä ns. kesäsulut eli sulkuventtiilit, joilla lämmitys saadaan suljettua kesän ajaksi. Tällä tavoin vältetään tilanteet, joissa lämmitys saattaa hetkellisesti lähteä päälle esim. viileämpinä kesäpäivinä, vaikka todellisuudessa lämmitystarvetta ei olisikaan. Se taas aiheuttaa asuntojen turhaa lämpenemistä ja mahdollisesti viilennystarvetta ja lopulta energiakulutuksen nousua. Varmista, että kaukolämmönjakokeskuksen kesäsulut ovat suljettuina kesän ajaksi tai pyydä huoltoyhtiötä tarkistamaan asia. Muista myös, että kesäsulut tulee myös muistaa avata ennen seuraavan lämmityskauden alkua. 

4. Piha-alueiden sulanapitojärjestelmän tarkistus

Jos taloyhtiössä on piha-alueiden sulanapitoa, varmista että sulanapito on kesällä poissa päältä. Varsinkin kaupunkialueilla voi piha-alueella olla lämmitystä, joka voi viedä merkittävästikin energiaa. Varmista, että sulanapito menee pois päältä kesäksi. Samalla tavalla sulanapidon päälle meneminen tulee varmistaa ennen seuraavan lämmityskauden alkua. 

5. Asukkaiden kokemusten kuuleminen

Äkilliset viat, kuten lämmityksen loppuminen, tulee yleensä tietoon heti vian ilmetessä. Hitaasti ilmeneviä vikoja, kuten lämmityksen vähittäistä hiipumista sen sijaan ei välttämättä huomata ja muuttuneisiin oloihin saatetaan tottua. Kuuntele asukkaiden kokemuksia lämmityksestä, ovatko he havainneet mitään muutosta lämpötiloihin. Lämmityksen hiipuminen saattaa johtua lämmitysverkostoon päässeestä ilmasta tai lämmönjakokeskuksen säätöjärjestelmän toimimattomuudesta. 

Toimintavarmaa kaukolämpöä 

Turku Energian kaukolämpöasiakkaana saat aina 24/7 asiakaspalvelun ja toimintavarman järjestelmän. Vaikka kaukolämmönjakokeskus on verrattain hyvin yksinkertainen laite, sen säännöllinen tarkastus on tärkeää. Käyttämällä yllä olevaa listaa voit tehdä pintapuolisen tarkastuksen itse ja tarvittaessa tilata kattavamman tarkastuksen Turku Energialta.  Tarjoamme Huoleton lämmönjakokeskuksen tarkastuspalvelua taloyhtiöille, jonka hinta on 147 euroa vuodessa rivitaloille ja pienkerrostaloille (maksimissaan 15 asuntoa) ja 247 euroa vuodessa tätä suuremmille kerrostaloille.  

Teksti: Tatu Laajalehto