Siitake vaatii hoivaa ja aikaa

pari ihmistä, jotka seisovat huoneessa
1.9.2016

Siitakkeiden kasvatus vaatii tarkoin valvotut kosteus- ja lämpötilaolosuhteet. Emperor Shiitake Oy:n Tiina Uotila ja Jari Kipinoinen tuottavat aasialaista herkkua vanhassa tekstiilitehtaassa Mietoisissa.

Tiina ja Jari viljelivät siitakkeita ensin alihankintana kotipaikkakunnallaan Kustavissa. Vuodesta 2006 lähtien heillä on ollut oma sienimö Mietoisissa. Itä-Aasiasta kotoisin olevan siitakkeen suosio on kasvanut tasaisesti. Viljelijät uskovat menekin entisestään lisääntyvän, kun sienet saavat enemmän näkyvyyttä ruokakaupoissa.

Siitakkeiden kasvatus on haasteellista ja vaativaa. Emperor Shiitakeessa kaikki tuotantovaiheet kasvatusalustoista pakkaamiseen tehdään itse.

Esikasvatus vie aikaa

– Kasvatusalusta on kilon painoinen paakku, jonka teemme paikallisen Emil Raimorannan luomutilan koivuhakkeesta ja luomuviljasta. Lisäksi tarvitaan vain vettä, Jari kertoo.

– Kasvatusalustan tekeminen on tarkkaa työtä. Pussitetut paakut esimerkiksi kuumennetaan autoklaavissa noin 120 asteessa, jotta bakteerikasvustot tuhoutuvat. Sen jälkeen paakkuun lisätään käsityönä sienirihmasto puhtaissa olosuhteissa. Meille tulee uusi lähetys rihmastoja viiden viikon välein Belgiasta, Tiina jatkaa.

Esikasvatusvaihe kestää 17 viikkoa. Yrityksellä on neljä isoa ja muutama pieni esikasvatushalli sekä kolme kasvatushallia. Kierrossa on ympäri vuoden 75 000 esikasvatusalustaa ja 60 000 sieniä tuottavaa alustaa.

– Esikasvatuksessa puuaines hajoaa, mikä tuottaa lämpöä. Halleja pitääkin viilentää myös talvella. Lisäksi tarkkailemme kosteutta ja happitilannetta. Ilmanvaihdon tulee olla kunnossa, Jari sanoo.

Kun rihmasto on valmis, alkavat sienet kasvaa. Ensimmäinen sato on poimittavissa viiden päivän kuluttua. Toisen sadon voi korjata kahden viikon päästä. Jari ja Tiina kasvattavat usein paakusta vielä kolmannenkin erän. Viikoittain poimitaan noin tuhat kiloa sieniä.

– Myimme aiemmin sienet omalla tuotemerkillämme ravintoloihin ja tukkuihin. Valtaosa meni Ruotsiin ja Norjaan. Nyt toimitamme kaikki sienet Mykora Oy:hyn.

Tiina kuvailee siitaketta maukkaaksi. Se on kotoista metsäsientä hieman kuivempi, mutta makua voi verrata vahveroihin.

– Syömme sieniä säännöllisesti. Jari pitää eniten pekoniin käärityistä ja juustolla täytetyistä sienistä, jotka voi grillata tai laittaa uunissa. Minusta siitakesienikeitto on parasta.

Olosuhdehallinta kuluttaa

Siitakkeiden kasvatus vaatii paitsi aikaa ja huolenpitoa myös energiaa. Koska esikasvatus on aikaa vievää, kuluu sähköä eniten hallien viilentämiseen ja olosuhdehallintaan. Sienimö on Turku Energian asiakas.

Alan yksi haasteista onkin energiankulutuksen vähentäminen ja hukkalämmön talteenotto. Myös Jari ja Tiina kertovat miettineensä, miten kustannuksia voisi vähentää. Yrityksessä on käynyt asiantuntijoita esittelemässä energiansäästöön liittyviä tekniikoita. ●

Tiinan siitakekeitto

50 g voita
1–1,5 dl siitakesuikaleita
2 rkl vehnäjauhoja
1 l liha- tai kasvislientä
1 dl kermaa
suolaa
pippuria
persiljaa