Satu tarjoaa ihanaa silmänruokaa

nainen on pöydän ääressä ruokalautasen kanssa
31.8.2021

Satu Ijäs on aina rakastanut valokuvaamista ja kahviloita. Kaksi intohimoa yhdistyvät EatTurku-Instagram-tilillä, jossa hän antaa vinkkejä lähialueen kivoista kahviloista ja ravintoloista.

Satu Ijäs kaivaa repustaan järjestelmäkameran ja kumartuu Gaggui Kaffelan vitriinin eteen ottamaan valokuvia herkullisista leivonnaisista. Hän antaa katseensa kiertää kahvilaa ja tallentaa lähikuvia kauniista sisustuksesta.

Satu ylläpitää suosittua EatTurku-nimistä Instagram-tiliä, jolla hän vinkkaa Turun seudulla sijaitsevista kahviloista, ravintoloista ja mukavista päiväretkikohteista.

- Olen aina tykännyt valokuvata ja käydä kahviloissa, joten siltä pohjalta perustin tilini kolmisen vuotta sitten. Vähän yllättäen siitä tulikin kovin suosittu, Satu kertoo istuutuessaan kahvilapöytään punajuuripiirakan pala edessään.

Kokiksi laivoille

Satu on syntyjään maskulainen ja asuu tällä hetkellä Raisiossa. Satu ei ole ruoka-asioissa aivan noviisi, sillä hän on koulutukseltaan kokki.

Valmistumisen jälkeen Satu hakeutui Maarianhaminaan ravintolaan töihin.

- Rakastuin paikkaan jo lapsena. Siellä on niin kaunista ja rauhallista. Muutin Ahvenanmaalle varhain keväällä. Ensimmäisen tunnin kävelylenkin aikana en törmännyt kaupungissa kehenkään, hän muistelee.

Ahvenanmaa on edelleen lähellä Sadun sydäntä. Perhe vierailee tutulla saarella joka vuosi.

Satu asui Ahvenanmaalla puoli vuotta ja työskenteli ravintolan lisäksi laivalla.

- Aloitin laivalla kokkina viitisentoista vuotta sitten ja viihdyn edelleen hyvin. Sinne on muodostunut ihan oma mukava työyhteisönsä. Niin käy varmaan väkisinkin, kun vietetään kokonainen viikko tiiviisti yhdessä, Satu kertoo.

Ahvenanmaa on edelleen lähellä Sadun sydäntä.

Hektisen työn vastapainoksi työntekijät viettävät yhteisiä sauna- ja leffailtoja. Omaan hyttiin voi halutessaan hakeutua rauhaan. Vapaaviikoilla maissa on sitten aikaa tehdä täysipainoisesti omia juttuja.

Harrastuksesta työksi

Koronapandemia iski tunnetusti laivayhtiöihin ja Satukin lomautettiin toissa keväänä. Yhtäkkiä hänellä oli kunnolla aikaa päivittää EatTurkua.

- Puolen vuoden toimettomuuden jälkeen kaipasin elämään vähän enemmän haasteita, anoin opintovapaata ja lähdin viime syksynä ammatillista koulutusta tarjoavaan Rasekoon opiskelemaan liiketoiminnan ammattitutkintoa, Satu kertoo.

- Olin kaivannut lomautusaikana kovasti sosiaalisia kontakteja, mutta siinähän kävi lopulta niin, että opiskelimme koko vuoden oikeastaan etänä. Mutta opiskelut ovat siltikin tuoneet elämään paljon uutta, hän toteaa.

Satu valmistuu vuoden lopussa myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisalalta. Tällä hetkellä hän on työharjoittelussa Abo Creatives -yrityksessä, joka ylläpitää ravintoloiden sosiaalisen median tilejä.

- Työharjoittelu on ollut lottovoitto. Olen päässyt tekemään Abo Creativesin yrittäjän, Linda Theologoun, kanssa tosi mahtavia juttuja.

Harrastuksesta on pikkuhiljaa sukeutumassa ihan oikea työ.

- Se on ihanaa. Minun pitäisi vain auliimmin tehdä kaupallista yhteistyötä eri yrittäjien kanssa. Tähän asti olen vähän karttanut sitä, koska haluan kertoa vapaasti vain sellaisista paikoista, joista ihan aidosti tykkään, Satu sanoo.

Upeiden kahviloiden Turku

Satu on myös Turun lähettiläs ja hän nostaa mielellään esiin Turusta kauniita ja maukkaita juttuja. Jos joku innostuu Sadun päivitysten perusteella vierailemaan jossain kahvilassa tai ravintolassa, se lämmittää sydäntä aivan erityisesti.

Sadun mielestä Turussa on loistava kahvila- ja ravintolatarjonta. Hän itse rakastaa erityisesti kahviloita ja niistä hän kaikista mieluiten kirjoittaakin.

- Olen makean sekä suolaisen ystävä. Yleensä valitsen leivonnaisen ihan ulkonäön perusteella tai sitten maistan paikan nimikkotuotetta. Tartaletit ja porkkanakakku uppoavat aina, Satu toteaa.

Hänen on helppo nimetä kahvilasuosikkinsa: se on Turun Taidemuseon yhteydessä toimiva Cafe Victor.

- Victorissa on ihana tunnelma ja huolella mietityt tuotteet. Kokonaisuus on kaunis ja palvelu valtavan hyvää. Mutta minulla on kyllä paljon muitakin suosikkeja, esimerkiksi Gaggui Kaffela, Bageri Å ja Kahvila Manna, hän kertoo.

Päiväretkiä lähiseudulle

Ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi Satu vinkkaa mielellään päiväretkikohteista.

- Tykkään valokuvata luontoa ja toisaalta vanhoja kauniita rakennuksia. Luonnossa liikkuminen on minulle ihan ehdoton tapa viettää vapaa-aikaa. Metsässä on niin kaunista, eli myös paljon kuvattavaa. Myös lapsemme viihtyvät luonnossa hyvin, metsässä he jaksavat juosta loputtomiin, Satu kertoo.

- Ahvenanmaa, Ruissalo ja Turun saaristo ovat perheemme lempikohteita - niihin palaamme aina uudestaan. Tänä kesänä pääsin vihdoin käymään Högsåran saarella Farmor´s Cafessa, mikä oli ollut monivuotinen toiveeni, Satu mainitsee.

Mieluisia retkikohteita ovat olleet myös Naantalin Tammiston tilan grilliravintola ja kahvila Kuulas, Ruissalon Villa Bella Vista sekä saaristossa hotellit ja ravintolat Hyppeis värdshus ja Hotel Nestor.

Satu ei ole koskaan potenut kaukokaipuuta, lähellä olevat kohteet riittävät hyvin piristämään.

- Ehkä senkään takia korona-ajan matkustusrajoitukset eivät ole tuntuneet pahoilta. Minä teen tosi mielelläni päiväretkiä lähiseuduille. Lähellä on niin paljon ihanaa
nähtävää, Satu toteaa.

Satu energiankäyttäjänä:

Hyvää

+Pyrin sammuttamaan aina ”turhat” valot.
+ En ota pitkiä kuumia suihkuja.
+ Pesen vain täysiä koneellisia pyykkiä.

Kehitettävää

- Huonelämpötila kotona on yleensä hieman liiankin korkea.
- Viime talvena sähkösaunaa tuli lämmitettyä melko usein.

Tunnetko ihmisen, joka levittää energiaa ja iloa lähiympäristöönsä?

Ilmianna meille Valopilkku, sinä tai joku muu. Kerrothan ehdotuksessasi myös taustatietoa ehdokkaastasi: mitä hän tekee työkseen, harrastukset ja erityiset kiinnostuksen kohteet. Lehteen haastateltavaksi valittu valopilkku pääsee meikkaajan ja kampaajan käsittelyyn. Hänet stailataan lehteä varten ja hän saa omaan käyttöönsä valokuvia.Ehdotuksia voi lähettää osoitteessa valopilkku.fi tai Turku Energia / Valopilkku, PL 105, 20101 TURKU.