Samppanja kuplii vanhassa sillitehtassa

kaksi miestä on penkillä koiran kanssa
24.11.2016

Rymättylässä, Röölän vanhassa sillitehtaassa kypsyy kotimainen omenakuohuviini, jota pääsemme nauttimaan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna.

Brinkhall’s-kuohuviini sai alkunsa yrityksen toisen osakkaan, Juhani Salovaaran ideasta. Tuttava esitteli Salovaaralle Turun Kakskerrassa sijaitsevan Brinkhallin kartanon tiloja omenatarhoineen ja viinikellareineen ja kertoi kartanon historiasta. Juhani keksi, että omenoista voisi valmistaa viiniä nykypäivänäkin.

- Olin aiemmin kuullut, että naapurustossamme asui Nokialta pois jättäytynyt muotoilija Jean-Marc Hering, jonka suvulla oli Ranskassa pitkät perinteet samppanjan valmistuksessa. Soitin Jean-Marcille ja ehdotin, että alkaisimme valmistaa kuohuviiniä yhdessä. Hän innostui ideasta heti, Juhani myhäilee.

Brinkhall Sparkling Oy perustettiin jouluna 2015. Tilat kuohuviinin valmistukseen löytyivät Rymättylästä, Röölän vanhan sillitehtaan tiloista. Viineissä käytettävät omenat tulevat pääosin Järvenperän omenatilalta Rymättylästä.

- Halusimme valmistaa juomamme nimenomaan lähituotantona. Teemme Jean-Marcin kanssa lähes kaiken kahdestaan omenoiden kantamisesta tehtaan pystyttämiseen. Jean-Marc vastaa viinien tuotekehityksestä, ja minun vastuullani ovat erilaiset yrityksen pyörittämiseen liittyvät paperihommat, Juhani kertoo.

Rymättyläläiset tuntevat kuohuviiniä valmistavat miehet, ja auttavat heitä mielellään.

- Kun saimme valtavat käymistankit tehdastamme varten, olimme pulassa, sillä tankkeja ei voinut nostaa käsin. Soitimme läpi ison määrän porukkaa, mutta kaikkien koneet sattuivat juuri silloin olemaan sokerijuurikkaiden nostossa tai muissa töissä. Lopulta yksi tuttava lupasi, että hänen isänsä voi tulla auttamaan. Paikalle saapuikin alle puolessa tunnissa pappa haarukkatrukin kanssa, Juhani muistelee nauraen.

Omenaviiniä juhlapöytään

Brinkhall’s valmistaa kuohuviinin lisäksi myös jälkiruokaviiniä.

- Teemme kovasti töitä, että jälkiruokaviinit saataisiin juhlapöytiin jo ensi jouluksi. Viinejämme voi ostaa Alkosta ja täältä Röölän tehtaalta, Juhani vinkkaa.

Omenakuohuviiniä päästään nauttimaan kesällä 2017. Ensimmäinen kuohuviinierä on jo käymässä Röölän tehtaan tynnyreissä.

Juhanin mukaan valmistuksessa tarvittavien valtavien omenamäärien kantaminen paikasta toiseen on välillä haastavaa. Apua omenien keräykseen miehet ovat onneksi saaneet Naantalin kaupungin nuorisokeskuksen nuorilta.

Energiaa kuohuviinitehtaalla kuluu etenkin varastotilojen ja tankkien jäähdyttämiseen. Tuotteiden pullotukseen käytetään paineilmaa, ja kuormia siirretään sähkötrukilla.

- Tuotantotilojen pitäminen viileinä auttaa meitä säästämään energiaa talvella, kun tiloja ei tarvitse lämmittää. Pyrimme pitämään tuotantotiloissa yleensä 14-15 asteen lämpötilan, Juhani kertoo.

Tulevaisuudessa Juhani ja Jean-Marc haaveilevat uusien tuotteiden kehittämisestä ja toiminnan laajentamisesta.

- Meillä on jo suunnitelmissa laajentaa valikoimaamme väkevöidyllä Calvados-viinillä. Haaveilen myös laajemmasta tuotemerkistä, johon tulisi erilaisia saaristossa tehtyjä ruokatuotteita useammalta paikalliselta tuottajalta, Juhani paljastaa. ●