Salaatti tuo kevään

nainen pitelee salaatin päätä
27.5.2016

Sorrin Puutarha on perheyritys, jolla on sukupolvien mittainen kokemus maanviljelystä. Turkulaisille tutun kojun ilmestyminen torille on varma kevään merkki.

Sorrin Puutarhaa pyörittävät Nina ja Vesa Sorri.

- Torimyyjänä on ihanaa! Tykkään keskustella ihmisten kanssa ja kuulla palautteet heiltä suoraan ilman välikäsiä. Etenkin alkukeväästä positiivista palautetta tulee hurjasti. Ihmiset nauttivat siitä, että saavat talven jälkeen taas tuoreita kotimaisia kasviksia. He ihastelevat vihanneksia kuin lapset nameja karkkikaupassa, Nina kertoo.

Marketin hyllylle

Sorrit viihtyvät torilla paremmin kuin hyvin, mutta kun toriparkista alettiin puhua vuosituhannen taitteessa, pariskunta rupesi miettimään muita myyntitapoja torin rinnalle.

- Muillakin torimyyjillä oli useita tulonlähteitä. Aloin kehitellä mielessäni ajatusta valmiista salaattisekoituksista. Pilkoin salaatteja kotikeittiössämme, ja vein testisekoituksia torille myytäväksi. Suomalaiset eivät kuitenkaan olleet tuolloin vielä tottuneet salaattisekoituksiin, eikä kokeilu lähtenyt lentoon.

Pidentääkseen kasvukautta Sorrit hankkivat kasvutunnelit Englannista. Siellä he havaitsivat, että kaupat myivät Ninan unelmoimia pussitettuja salaattisekoituksia. Tästä innostuneina he päättivät ostaa laitteet salaatin pilkkomista ja pesemistä varten. Oikeanlaiset välineet he löysivät messumatkalta Pariisista. Näin Sorrille aukeni tie myös turkulaisiin marketteihin.

- Salaattisekoitusten myyminen on ollut meille vaiherikas ja välillä kivinenkin tie. Perustimme ensimmäisen salaattitehtaamme rakennusvaiheessa olleeseen varastohalliin, jonka muutimme salaattipajaksi, Nina muistelee.

Nyt Sorrin salaattisekoituksia myydään useissa turkulaisissa vähittäiskaupoissa.

Vuonna 2014 valmistui myös uusi moderni salaattitehdas.

- Paikalliset marketit ovat suhtautuneet meihin todella positiivisesti, mutta kilpailu on kovaa. Toivon, että ihmiset ymmärtäisivät, että pusseihin pakatut salaatit ovat samoja laadukkaita tuotteita, joita myymme torillakin. Salaattisekoitukset ovat myös helppoja, kun ei tarvitse ostaa montaa erilaista salaattia ja ne säilyvät kauemmin, Nina sanoo.

Mörkö salaatissa

Tänä kesänä myös perheen tyttäret Iiris ja Veera auttavat Ninaa torilla.

- Monet asiakkaat kertovat, että kojumme ilmestyminen torille on heille varma kevään merkki, Nina iloitsee.

- Meillä on tapana nimetä uusia salaattilajeja, ja pari mahtavaa ideaa on tullut asiakkailtakin. Esimerkiksi yksi heistä nimesi tumman Salanova-salaatin möröksi. Meillä on valikoimissa myös Vesan äidin nimeämä kiharasalaatti, ja toisen asiakkaan keksimä Sorrento. Jälkimmäinen on yhdistelmä sanoista ”rento sorri”, Nina virnistää. ●

Sorrin puutarha

❯ Omistajat Vesa ja Nina Sorri
❯ Työllistää yhteensä parikymmentä ihmistä, iso osa kausityöntekijöitä
❯ Torikausi kestää ilmoista riippuen maaliskuusta marraskuun alkuun

Ninan arkisalaatti

Ainekset:

Salaattipohjaksi Isomixiä tai Sorrin torisalaattia
Kurkkua kuutioina
Tomaattia kuutioina
Siivutettua retiisiä tai kuutioitua paprikaa
Kevätsipulia varsineen
Fetajuustokuutioita
Mausteeksi suolaa ja pippuria
Kastikkeeksi sitruunaöljyä

Kaada käyttövalmis Isomixi tai silppua torisalaatti kulhoon. Lisää kuutioidut vihannekset, ripottele pinnalle fetaa ja koristele kevätsipulista pilkotuilla renkailla. Lisää sitruunaöljy ja mausta suolalla ja pippurilla.
Suu salaatille, toivottaa Nina!