Sähkötarkastuksia tarjottu vilpillisesti

mies sinisissä käsineissä työskentelemässä sähköpaneelilla
22.8.2022

Erityisesti ikäihmisille on viime aikoina tyrkytetty sähkötarkastuksia vilpillisin keinoin. Jotkut tarkastajina esiintyneet ovat väittäneet olevansa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) asialla tai vedonneet lainsäädäntöön.

– Tukesilla ei ole tällaista tarkastustoimintaa, vaan sähkölaitteistojen tarkastuspalveluita voi ostaa valtuutetuilta sähkötarkastajilta tai kuntotarkastuksiin erikoistuneilta sähköurakoitsijoilta, sanoo Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinainen.

Sähkötöiden tekeminen vaatii aina ammattilaista ja väärin tehdyt asennukset tai korjaukset voivat olla hengenvaarallisia. Vanha sähköasennus ei ole laiton, mutta vian tullen se pitää kuitenkin korjauttaa. Korjausta vaativan sähkölaitteiston voi havaita monista erilaisista oireista: usein palavat sulakkeet, oudosti välkkyvät valot, laitteen lähellä kuuluva sirinä, "palaneen käry" sekä kuumalta tuntuva pistotulppa ovat merkkejä siitä, ettei kaikki ole kunnossa ja sähköasentaja on syytä kutsua paikalle.

Toimi näin, kun tarvitset sähköasennusten korjaustöitä:

  • Selvitä, että palvelua tarjoavalla yrityksellä tai sen käyttämällä aliurakoitsijalla on sähkötöihin tarvittavat oikeudet. Tarkista asia Tukesin rekisteristä.

  • Tee kirjallinen sopimus tilaamastasi työstä.

  • Varmista, että sähköurakoitsija tarkastaa asennukset ennen käyttöönottoa.

  • Huolehdi, että saat tarvittavat asennuspiirustukset ja käyttöohjeet.

  • Pyydä urakoitsijalta tarkastuspöytäkirja sähköasennusten käyttöönottotarkastuksesta. Hyvin pienistä asennustöistä, esimerkiksi pistorasian lisäyksestä, ei tällaista kuitenkaan tarvita.