Sähkösopimus taloyhtiöille: miten valita paras vaihtoehto?
Taloyhtiöiden sähkösopimukset ovat nousseet pinnalle viimeaikaisten energia-alan myllerrysten myötä. Kun maailmanlaajuiset kriisit heiluttavat energiamarkkinoita, on taloyhtiöiden aktiivisten jäsenten syytä pohtia tarkasti sopimusvaihtoehtojaan. Tutustu, miten taloyhtiöiden kannattaa lähestyä sähkösopimuksen valintaa nykyisen markkinatilanteen valossa.
Vuosien ajan ennen energiakriisiä totuimme tasaiseen ja edulliseen hintatasoon, jolloin sähkön hinta harvoin nousi polttavaksi puheenaiheeksi taloyhtiöissä.
Viimeisten vuosien tapahtumat energiamarkkinoilla kuitenkin nostivat taloyhtiön sähkösopimukset asialistoilla yhdeksi kärkiaiheista. Perinteisesti taloyhtiöissä on arvostettu vakaata ja ennustettavaa sähkösopimuksen hintaa, mutta korkea hintataso pakotti pohtimaan myös muita vaihtoehtoja.
”Ennen energiakriisiä vain erittäin harvat taloyhtiöt päätyivät tuntihintaiseen pörssisähköön, kun nyt määrä on selkeästi suurempi. Kuitenkin hintatason vakaannuttua nykyiselle ’siedettävälle’ tasolle moni taloyhtiöistä onkin jo palannut kiinteähintaiselle sopimukselle” -kertoo avainasiakaspäällikkö Jorma Laaksonen.
Vaikka korkeimmat hintapiikit on nyt toistaiseksi selätetty, on energiamarkkina edelleen vaikeasti ennustettava, johtuen useista kansainvälisistä kriiseistä. Epävakaa maailmantilanne on heijastunut nostavasti moniin asumisen kustannuksiin samanaikaisesti.
Monipuolisia vaihtoehtoja taloyhtiön sähkösopimuksiin
Hintojen nousun myötä myös kysyntä erilaisille sähkösopimusmalleille lisääntyi. Nykyään markkinoilla on valtavasti vaihtoehtoja minkä kokoisille kuluttajille tahansa, joka tuokin asiakkaalle välillä päänvaivaa valita juuri omaan tarpeeseen paras sopimusmalli. Räätälöidyt sopimusmallit, joissa sähkönhankintaa hajautetaan, sopivat paremmin suuremmille asiakkuuksille. Kuitenkaan taloyhtiöissä tämän tyyppisiin sopimusmalleihin ei ole juurikaan päädytty.
”Kun sähkönhankintaa hajautetaan, voidaan pitkällä aikavälillä saada säästöjä, mutta osa sähkön hinnasta on samalla alttiina markkinamuutoksille. Kokemukseni kuitenkin on, että yleensä taloyhtiöt haluavat budjetoida kulunsa tarkkaan, jolloin täysin kiinteä hinta sähkölle on paras vaihtoehto” – mainitsee myyntineuvottelija Hanna Viljanen.
Jos taloyhtiöt ovat joutuneet käyttämään runsaasti aikaa energia-asioiden pohdintaa, on sama näkynyt vahvasti myös Turku Energian asiakasvastaavien työarjessa. Viimeisten parin vuoden aikana yritysmyynti on tehnyt tiiviisti yhteistyötä taloyhtiöiden kanssa, jotta oikea ratkaisu on löytynyt jokaiselle taloyhtiölle. Henkilökohtaisen palvelun arvo on noussut esiin entistä voimakkaammin.
Miten valita paras sähkösopimus taloyhtiölle?
Kun taloyhtiöt harkitsevat parhaita sähkösopimuksia nykyisten markkinahaasteiden keskellä, on tärkeää, että päätöksenteko perustuu kattavaan tietoon ja asiantuntijoiden näkemyksiin. Yhteistyö kokeneen energiakumppanin kanssa voi tarjota tarvittavan tuen ja neuvonnan, jotta jokainen taloyhtiö löytää juuri itselleen sopivimman ratkaisun.
Taloyhtiön aktiivijäsenten on hyvä pitää mielessä, että sähkösopimuksen valinta ei ole pelkästään hintakysymys, vaan se vaatii huomiota sopimuksen joustavuuteen, hintavakauden takaaviin ehtoihin ja mahdollisuuteen integroida tulevaisuuden tarpeita kuten sähköautojen latausinfrastruktuurit.
Sähkösopimusta valittaessa kannattaa ottaa huomioon myös henkilökohtaisen palvelun merkitys ja toimittajan kyky vastata nopeasti ja asiantuntevasti taloyhtiön yksilöllisiin kysymyksiin ja tarpeisiin. On myös suositeltavaa tarkastella sähkösopimuksen ehtoja säännöllisesti, jotta varmistetaan sen pysyminen ajan tasalla ja taloudellisesti järkevänä.
Valitsemalla oikean sähkösopimuksen, taloyhtiöt voivat ei ainoastaan hallita kustannuksiaan tehokkaammin, vaan myös edistää kestävää energiankäyttöä ja varautua tulevaisuuden muutoksiin energiamarkkinoilla. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että jokainen valinta tehdään harkiten ja pitkän aikavälin näkymiä silmällä pitäen.