Sähköauton kotilatauspiste on järkevä valinta

Sähköauton latauspistoke.
13.6.2022

Sähköautokanta on nousussa ja sen myötä myös kotilatauspisteiden suosio. Turku Energialta saat oman sähköautojen kotilatauspisteen ”avaimet käteen” jopa kahdessa viikossa tilauksesta.

Turku Energia on tarjonnut vuoden alusta alkaen kotilatausasemia kaikille ladattaville sähköautoille ja lataushybrideille. Uudet Elvi-latausasemat valmistaa globaali sähköautojen latausratkaisujen kärkitoimittaja EVBox. Maahan ne tuo kotimainen UTU-konserni, jolla on kokemusta sähkö- ja automaatioalan ratkaisuista jo yli 100 vuoden ajalta.

Lataaminen Elvillä on huoletonta ja turvallista. Laturi sisältää tulipaloriskin estävän DC-vikavirtasuojan.

– Nimenomaisesti sähköauton lataukseen tarkoitettu latauspiste on palo- ja henkilöturvallinen valinta, ja sillä auton akku myös varmasti latautuu täyteen yön aikana. Emme suosittele tavallisen kotitalouspistorasian käyttöä, sillä ne voivat vaurioitua pitkäaikaisessa latauskäytössä, toteaa Turku Energian tuoteryhmäpäällikkö Iiro Nieminen.

Helppoa ja älykästä lataamista

Elvillä lataaminen on myös älykästä, sillä latausta voi seurata reaaliajassa verkossa tai EVBox Connect -mobiilisovelluksessa. Seurannan lisäksi sovelluksessa voi käynnistää tai katkaista latauksen.

Dynaaminen kuormanhallintajärjestelmä UTU Smartkit puolestaan valvoo kiinteistön kokonaiskuormaa ja estää kiinteistön pääsulakkeiden ylikuormituksen latausvirtaa säätämällä. Järjestelmä asennetaan sähköpääkeskukseen. Lataustehoa Elvillä on 22 kW:iin asti.

– Järjestelmään syötetään suurin sallittu huipputeho, jonka jälkeen se rajoittaa latausaseman tehoa tarvittaessa. Järjestelmän toimintaa sekä latausaseman ja liittymän energiankulutusta voi seurata helposti verkossa tai mobiilisovelluksessa, Nieminen kertoo.

Sähköauton kotilatauspisteen saa pihalleen jopa noin kahden viikon kuluessa tilauksesta avaimet käteen -ratkaisuna. Valikoimassa on vaihtoehtoja sekä kiinteällä kaapelilla että pistorasiallisella latauspisteellä. 

Elvi-laitteiston asennus ja ylläpito on nopeaa ja helppoa. Se sisältää vain kolme komponenttia: seinätelakan, aseman ja kiinteän kaapelin versiossa kaapelin.

Muista markkinoilla olevista, esimerkiksi automerkkikohtaisista, ratkaisuista poiketen Elvin käyttöjärjestelmä mahdollistaa laitteen liittämisen muihin taustajärjestelmiin. 

– Tämä tulee olemaan tulevaisuudessa yhä tärkeämpää. Uskon, että muiden järjestelmien kanssa kommunikoivien laitteiden merkitys nousee sitä mukaa, kun kuluttajilla on enemmän omaa sähköntuotantoa, kuten esimerkiksi aurinkopaneeleja. Silloin järjestelmien on kyettävä keskustelemaan keskenään, Nieminen pohtii.

Palvelutuote ikuisella asiantuntijatakuulla

Turku Energian kuluttajamyynnin päällikkö Anne-Mari Niemelä uskoo, että jo vuoden sisällä Turku Energian sähköauton kotilatauspisteisiin on mahdollista ohjata esimerkiksi omakotitalon aurinkopaneelien tuottamaa sähköä. Älykkäiden ohjausjärjestelmien kehitystä on hieman hidastanut autoteollisuuden komponenttipula.

– Jos polttoaineen ja sähkön hinta pysyvät korkealla, tämä kiinnostaa monia varmasti säästömielessäkin.

Niemelän mukaan sähköauton lataaminen kotona on joka tapauksessa huomattavasti edullisempaa kuin julkisten latausasemien käyttö, joskin asiaan vaikuttaa oma sähkösopimus. Sähköauton kotilatauspisteen voi hankkia myös rahoituksella.

Turku Energian verkkosivuilla voi laskea itselle sopivan kuukausierän ja tehdä hakemuksen. Rahoituksen korot saa vähentää verotuksessa ja asennustyöstä voi hakea kotitalousvähennystä, Niemelä vinkkaa.

Turku Energian asiantuntijat auttavat sopivien ratkaisujen löytämisessä ja kartoittavat laitteen soveltuvuuden, kuten kiinteistön sähköjärjestelmän kapasiteetin, sekä mahdolliset muutostarpeet ennen asennusta. Kartoitus sisältyy laitepaketin hintaan. Elvi-latausasemilla on 24 kk:n takuu.

– Palvelu ei pääty siihen, että laite on seinässä, vaan vastaamme mielellämme kysymyksiin jatkossakin. Asiantuntijatakuumme on ikuinen, Niemelä hymyilee.