Sähköautojen latauspisteet lisäävät taloyhtiön vetovoimaa

12.9.2023

Turkulainen taloyhtiö hankki sähköautojen latauspisteet Turku Energialta. Sekä asennusprojekti että laitteiden helppokäyttöisyys saavat asiakkaalta kiitosta.

Asunto Oy Linnankatu 8 on Turun keskustassa, Aurajoen tuntumassa sijaitseva kerrostaloyhtiö, johon kuuluu kaikkiaan 81 asuinhuoneistoa ja 12 liiketilaa. Vuonna 1962 valmistunut asuin- ja liiketalo antaa kodin noin 100 asukkaalle.

Kypsästä iästään huolimatta Linnankatu 8 haluaa pysyä nykyaikaisena taloyhtiönä.

– Filosofiamme on, että taloyhtiöstä on pidettävä huolta jatkuvasti eikä saa jäädä laakereille lepäämään. Rakennukset ikääntyvät koko ajan, joten on tärkeää nähdä vuosikymmeniä eteenpäin ja suunnitella pitkäjänteisesti. Vain siten rakennuksen ja asuntojen arvo säilyy, sanoo Asunto Oy Linnankatu 8:n puheenjohtajana yli 20 vuotta ollut Kai Lahtonen.

Kiinteistön energiatehokkuutta on yhtiössä jo parannettu muun muassa lämmön talteenottojärjestelmällä, joka asennettiin linjasaneerauksen yhteydessä. Lähitulevaisuudessa kiinteistön ikkunat tullaan uusimaan.

Kaikki yhden kumppanin kautta

Yksi tulevaisuuteen katsova teko oli sähköautojen latauspisteiden hankkiminen taloyhtiöön. Turku Energia toimitti taloyhtiön pihalle, autohalliin ja autotalleihin yhteensä 29 latauspistettä, joista jokainen mahdollistaa 11 kilowatin lataustehon.

– Latausinfran rakentaminen kasvattaa sähköautojen kantaa. Mielestämme oli järkevää hankkia ensin tarpeeksi paljon latauspaikkoja, jotta asukkaamme kokevat sähköauton hankkimisen houkuttelevaksi vaihtoehdoksi. Halusimme olla asiassa liikkeellä ennakoiden, ja nykyiset latauspaikat riittävät vuosiksi eteenpäin, Lahtonen sanoo.

Hän muistuttaa, että investointi nostaa myös asuntojen arvoa ja lisää vuokrattavien liikehuoneistojen houkuttelevuutta.

Taloyhtiö kilpailutti latauspisteiden toimituksen, ja tarjousten perusteella urakan toteuttajaksi valikoitui Turku Energia.

– Kilpailukykyisen hinnan ohella Turku Energian tarjoama toimitus- ja huoltovarmuus vakuutti meidät. Lisäksi tärkeää oli se, että kaikki hoitui yhden kumppanin kautta koko hankkeen ajan. Voimme myös olla luottavaisin mielin, kun tiedämme, että urakan toteuttanut taho on toiminnassa vuosienkin päästä, Lahtonen kertoo.

Sujuvaa lataamista taustapalvelun avulla

Latauspisteet ovat tuottaneet sähköä asukkaiden autojen akkuihin maaliskuusta 2023 lähtien. Pisteet ovat suomalaisen Harju Elekterin valmistamia, älykkäitä ja etähallittavia laitteita, joissa on tyypin 2 latauspistorasiat. Latausasemassa on myös suko-pistorasia esimerkiksi auton lämmitystä varten.

Lataaminen onnistuu kätevästi eParking-taustapalvelun avulla, jolla asukas voi ajastaa autonsa latauksen sekä pystyy seuraamaan latauksia ja raportteja. Taustapalvelu myös hoitaa käyttäjäkohtaisen veloituksen latausenergiasta, ja sen kuormanhallintaominaisuuksilla varmistutaan, että useat yhtäaikaiset lataukset eivät kuormita sähkökeskusta liikaa.

– Lataussovellus on osoittautunut erittäin käteväksi ja on helppokäyttöinen. Käyttäjä avaa sovelluksen ja skannaa latauslaitteessa olevan QR-koodin, minkä jälkeen latauksen voi aloittaa. Sovellus laskuttaa käyttäjää kerran kuukaudessa luottokortilta, mikä helpottaa myös taloyhtiön kirjanpitoa, Lahtonen summaa.

Nykyaikaiset ratkaisut ammattitaidolla

Linnankatu 8:ssa ollaan tyytyväisiä uusiin latauspisteisiin. Myös Turku Energian palvelu saa Lahtoselta kiitosta.

– Pelkästään kaapeleiden veto pihalle, autotalleihin ja -halliin oli aikamoinen urakka timanttiporauksineen päivineen. Turku Energian työmaan johto ja asentajat kuitenkin hoitivat urakan mallikelpoisesti, ja se pysyi hyvin aikataulussa. Yhteydenpito toimi erinomaisesti, ja vastaan tulleet haasteet voitettiin hyvässä yhteisymmärryksessä ja hurtilla huumorilla. Koko ajan tuntui, että projekti on hyvissä käsissä.

– Olemme taloyhtiössä tyytyväisiä siihen, että saatavilla on paikallista, luotettavaa ja laadukasta palvelua. Olemme myös Turku Energian kaukolämmön ja sähkön asiakkaita, joten tämä projekti oli luontevaa jatkoa yhteiselle matkalle heidän kanssaan, Lahtonen sanoo.