Sähköautojen lataus onnistuu kätevästi

Sähköauto latauksessa.
24.11.2021

Sähköautojen määrä kasvaa, kun akkuteknologia kehittyy ja lataaminen onnistuu niin kotona, töissä kuin matkallakin. Sähköautoilla on iso rooli liikenteen päästöjen pienentämisessä.

Jopa 100 000 sähköautoa

Sähköautojen määrä kasvaa voimakkaasti. Tänä vuonna kolmannen vuosineljänneksen lopussa Suomessa oli 88 531 sähköautoa, joista 18 088 täyssähköistä. Sähköautojen markkinaosuus on noussut 30 prosenttiin ensirekisteröinneissä. Teknologiateollisuuden arvion mukaan sähköautokanta voi nousta lähes 100 000 sähköautoon vuoden lopussa.

Lataa akut kotona

Sähköautolla pääsee hyvin perille, koska akkujen suorituskyky kasvaa ja niitä voi ladata kätevästi myös kotona. Arvioiden mukaan ajamme keskimäärin 50 kilometriä päivässä ja mökkimatkakin jää alle 100 kilometrin. Monen sähköauton kantama on 300 kilometriä, mutta 500 kilometriäkin on mahdollinen.

Omakotitaloon latauspisteen hankkiminen on helppoa. Kotiin kannattaa hankkia turvallinen tätä tarkoitusta varten valmistettu latauslaite joko seinä- tai pylväsasenteisena, koska tavallinen pistorasia voi pitkäaikaisessa käytössä vaurioitua ja aiheuttaa paloturvallisuusriskin. Turku Energiasta voi tilata kartoituksen, jonka avulla selvitetään, voidaanko kiinteistöön asentaa sähköautojen latauslaitetta ilman suurempia muutoksia, tai tarvitaanko laitteen asennuksen mahdollistavia muutostöitä.

Taloyhtiöissäkin mahdollista

Monissa uusissa taloyhtiöissä on jo suunnitteluvaiheessa varauduttu sähköautojen lataamistarpeeseen. Kun latausratkaisuja taloyhtiössä aletaan miettiä, on hyvä jo suunnitteluvaiheessa varautua kasvavaan latauspisteiden tarpeeseen, jotta pisteitä on helppo lisätä myöhemmin. Sähköautojen lataus vaatii yhteistyötä taloyhtiön ja asukkaiden kanssa. Aluksi kannattaa isännöitsijän kanssa selvittää, onko pysäköintialueelle mahdollista tehdä latauspiste. Päätöksen asiasta tekee taloyhtiön hallitus ja yhtiökokous. Tällöin myös selvitetään se, miten asennuksista ja sähkönkulutuksesta aiheutuneet kustannukset jaetaan. Turku Energiasta saa apua taloyhtiön latausmahdollisuuksien kartoitukseen ja laitehankintaan.

Eduskunta hyväksyi syksyllä 2020 lain, joka velvoittaa taloyhtiöitä varautumaan sähköautojen lisääntymiseen. Valtio kannustaa sähköautojen latauspisteiden hankintaan tarjoamalla latausinfratukea, jota myöntää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Latausverkosto laajenee

Julkisten latauspisteiden verkosto laajenee ja tihenee. Niitä on käytössä huoltoasemien lisäksi tienvarsilla, ostoskeskuskissa sekä kauppojen parkkipaikoilla ja pysäköintitaloissa. Julkisella latauspisteellä tulee tunnistautua maksun kohdentamiseksi. Samalla se myös varmistaa, ettei kukaan muu voi käyttää samaa lataustapahtumaa oman autonsa lataamiseen. Latauspisteen, auton tai matkapuhelimen sovelluksesta voi seurata latauksen etenemistä.

Verovapaasti töissä

Sähköauton voi ladata verovapaasti, vaikka työnantaja maksaa sähkön. Tämän mahdollistava asetus on voimassa vuosina 2021–2025. Etu koskee työntekijän oman tai työsuhteisen täyssähköauton ja hybridin lataamista. Autoilijalle ei siis synny veronalaista tuloa, jos työnantaja kustantaa auton lataamisen työpaikalla tai julkisessa latauspisteessä. Työsuhdeauton kotilatauslaite verotetaan samoin kuin auton lisävarusteet, eli kotilatauslaite on osa auton verotusarvoa.

Kolme tapaa ladata

Sähköauton latauksessa on kolme tapaa.

1. Peruslataus eli sähköautokäyttöön tarkoitettu lataus tapahtuu joko kotona kotilatausasemalla tai julkisella latauspisteellä. Lataus kestää yhdestä kuuteen tuntia. Turku Energiasta saat hankittua kaiken tarvittavan sähköautosi lataamiseen kotona. Voit tilata meiltä kartoituksen, sopivan latauslaitteen sekä perusasennuksen.

2. Pikalataus on mahdollista lähinnä julkisilla latausasemilla, joissa saa puolessa tunnissa ladattua noin 80 prosenttia akusta.

3. Hidaslataus on matalatehoista latausta, jolloin sähköautoa voidaan ladata erillisellä auton mukana tulevalla johdolla esimerkiksi siihen tarkoitetusta lataus-lämmitysrasiasta.