Säästä sähköä pienin askelin

nainen seisoo keittiössä kädessään kännykkä
20.2.2023

Turku Energian tekninen energianeuvoja Päivi Rae neuvoo, miten energiaa voi säästää arjessa helposti askel kerrallaan.

Mistä kodin energiansäästö alkaa?

Energiansäästö alkaa siitä, että on tietoinen energiankulutuksestaan ja siitä, mikä kotona sähköä kuluttaa. Muuten on hankala tietää, mitä voi ja kannattaa tehdä. Turku Energian EnergiaOnline-palvelussa osoitteessa www.energiaonline.fi asiakkaat voivat seurata omaa energiankulutustaan tunneittain. Kulutusta kannattaa seurailla esimerkiksi saunan jälkeen tai pesutilojen lattialämmityksen oltua vähän korkeammalla tasolla.

Miten arjessa voi tehokkaimmin säästää energiaa?

Laskemalla huonelämpötilaa astetta alemmas. Hieman viileämmässäkin pärjää, kun vetää villasukat jalkaan ja pukeutuu lämpimästi. Lämmitykseen kuluu noin puolet energiasta talosta riippumatta – asuupa sitten kerros-, rivi- tai omakotitalossa.

Suositeltava huonelämpötila oleskelutiloissa on 20–21 astetta, ja se on hyvä mitata keskeltä lämmintä seinää, ei ulkoseinältä tai lattianrajasta. Makuuhuoneessa lämpötila voi olla alhaisempi. Pesutilojen suosituslämpötila 22 astetta. Tavarat säilyvät viileämmässäkin, ja huoneiden, joissa ei asuta, lämpötilan voi pudottaa jopa 12 asteeseen, jos se ei jäähdytä muiden huonetilojen lattiaa.

Toiseksi eniten, noin 20 prosenttia, kuluu veden lämmitykseen. Tämäkin koskee kaikkia, niin kaukolämmitteisiä kerrostaloja kuin öljylämmitteisiä omakotitalojakin. Keskimäärin ihminen kuluttaa peseytymiseen noin 60 litraa vettä vuorokaudessa. Jos veden virtausnopeus on 12 litraa minuutissa, jokapäiväinen viiden minuutin suihku kuluttaa noin 900 kWh energiaa vuodessa. Otetaan siis lyhyempiä ja viileämpiä suihkuja, eikä vedenpaineen tarvitse olla täysillä.

Pesutilojen mukavuuslattialämmitys voi nostaa sähkönkulutusta aika rajustikin. Lattian ei tarvitse olla jalan alla lämmin, vaan riittää, että se ei ole kylmä. Riittävä lämpötila laattapintaisella pinnoitteella on 24 astetta, muovimatolle tai vastaavalle lattian kuivumiseen riittää 23 astetta. Korkeammalla lämpötilalla ja pesutilan oven auki jättämällä voi lämmittää kotia sähköllä, vaikka lämmön pitäisi tulla keskuslämmityksestä. Lattia kannattaa myös aina kuivata lastalla suihkun jälkeen, sillä kuivaus normaalilla lämmitysenergialla kuluttaa enemmän energiaa.

Mikä on valaistuksen ja viihde- ja kylmälaitteiden vaikutus?

Paras energiatehokkuusvinkki on, että kaikki laitteet, mitä ei käytetä, sammutetaan. Yhden ihmisen sähkölaskuun nykyiset led-valot eivät kovin paljon vaikuta, mutta jos jokaisella meistä noin kuudesta miljoonasta suomalaisesta on yksi lamppu käytössä turhaan, siitä tulee valtakunnallisesti suuri määrä.

Viihdelaitteet kannattaa sammuttaa jatkojohdon katkaisijasta yöksi. Uusien laitteiden valmiustila -kulutukset ovat pieniä, mutta vanhemmat laitteet kuluttavat sähköä enemmän. Kannattaa huomioida myös laturit ja kokeilla, miltä ne käytössä tuntuvat – jos hiukankaan lämpimiltä, sähköä kuluu, ja jos kylmiltä, kulutusta ei ole juurikaan.

Kylmälaitteiden ympärillä on syytä varmistaa hyvä ilmankierto ja että pölyä ei ole paljon. Puutteellinen ilmankierto voi jopa kolminkertaistaa kylmälaitteen kulutuksen. Sähkölaitteita uusiessa on hyvä tarkistaa energiamerkinnät ja valita omaan käyttöön sopivan kokoinen laite, mieluiten energiatehokkaammasta päästä.

Kannattaako ilmanvaihdosta säästää?

Ilmanvaihdosta ei kannata säästää, sillä ilmanlaatu on hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Ilmanvaihtoa ei kannata koskaan ottaa pois päältä. Rakennuksissa on yleensä kemikaaleja, jotka irtoavat huonetilan ilmaan, mutta siirtyvät ulos ilmanvaihdon toimiessa. Jos ilmanvaihdon sammuttaa, ne kiinnittyvät takaisin huonepintoihin, ja lähtevät taas liikkeelle, kun ilmanvaihto seuraavaksi käynnistetään.

Jos kotona on neliportainen, manuaalinen ilmanvaihdon säätö, asento 1 riittää, kun asunto on tyhjillään. Rauhalliseen perusarkeen sopii asento 2, ja asento 3, kun pestään pyykkiä, tehdään ruokaa, saunotaan tai käydään suihkussa. Asento 4 on hyvä, kun koti on täynnä ihmisiä ja siten myös hiilidioksidia, tai kun saunassa ja suihkussa on enemmän väkeä ja kosteutta.

Ilmanvaihdon määrää kannattaa pienentää isommilla pakkasilla. Huoneistokohtaisen ilmanvaihtokoneen tuloilman lämpötila on suositeltavaa säätää noin 17 asteeseen, sillä 17-asteinen ilma sekoittuu hyvin huoneessa olevan ilman kanssa. Jos lämpötila on korkeampi kuin huoneen lämpötila, lämmin ilma nousee ylös ja jää ”patjaksi” katonrajaan. Jos tuloilma on paljon viileämpää, kylmä ilma putoaa lattiarajaan.

Entä muiden LVI-laitteiden energiatehokkuus?

Ilma-vesilämpöpumput, poistoilmalämpöpumput ja maalämpölaitteet ovat energiatehokkaita ja pienentävät kokonaiskulutusta, mutta usein unohdetaan, että nekin kuluttavat sähköä, kovemmilla pakkasilla ihan reilustikin. Esimerkiksi ilmalämpöpumppua ei kannata pitää automaattiasennossa, vaan talvella lämmitysasennossa. Kesällä jäähdyttämiseen riittää muutaman asteen pudotus tarpeen mukaan, ei jatkuvasti.

Jos käytössä on yösähkö ja vuotuinen kulutus on pientä, noin 20 000 kWh tai alle, kannattaa pohtia, onko yösähkö kannattavaa, varsinkin jos päiväkulutus on suurempaa kuin yöllä.

Miten pyykinpesussa ja -kuivauksessa voi säästää sähköä?

Mitä kuumempaa vesi on, sitä enemmän kuluu energiaa. Toisaalta kannattaa miettiä kokonaishyötyä – esimerkiksi iholta tekstiiliin tarttuva rasva irtoaa vasta 60 asteessa, joten jos rasvaa ei toisinaan poisteta, vaate ei välttämättä pysy käyttökelpoisena yhtä pitkään. Myös pesukone tykkää siitä, että siinä käytetään välillä kuumempaankin vettä.

Vaatteet kannattaa lingota kunnolla, sillä märkien vaatteiden kuivaukseen kuluu enemmän energiaa. Lämpöpumpputekniikalla toimiva kuivausrumpu on jopa tehokkaampi tapa kuivata pyykki kuin narukuivaus, sillä kosteuden haihduttaminen huoneiston lämmöllä vie enemmän energiaa.

Miten energiakriisi on vaikuttanut työhösi energianeuvojana?

Saan paljon kyselyjä energiankulutuksesta. Ihmiset ovat energiakriisin myötä entistä enemmän kiinnostuneet energiatehokkuudesta, sähkön hinnasta ja siitä, miten omaa kulutusta voi pienentää.

Meiltä voi lainata veloituksetta mittareita sähkönkulutuksen ja vedenvirtausnopeuden selvittämiseen. Toisinaan oma sähkönkulutus yllättää asiakkaan, ja mittaustulosten syiden selvittely voi olla vähän salapoliisityötä. Usein kulutuksesta löytyy jotain, jota asiakas ei ole tullut edes ajatelleeksi, tai jotain laitetta on kotona ryhdytty käyttämään eri tavalla.

Turku Energian verkkopalveluun on koottu kodin yleisimpien sähkölaitteiden energiankulutustietoja. Lisäksi EnergiaOnline-palvelussa voi tutkia, miten ja milloin sähköä kotona kuluu. Sen jälkeen pystyy paremmin hahmottamaan, mitä laitteita käytetään mihinkin aikaan, ja miten siihen voisi tehdä muutoksen. Kun yhdestä saa tavan, voi siirtyä seuraavan kohteen kulutuksen pienentämiseen. Kaikkea ei kannata yrittää kerralla, vaan pienin askelin asia kerrallaan. Sitten katsotaan, kuinka paljon kulutukset ovat pudonneet.