Pientuotantoa aloittamassa? Ota nämä huomioon

aurinkopaneeli, jonka takana paistaa aurinko
28.8.2023

Aurinkopaneeleja hankkimassa? Muistathan nämä valmistelut

Jos aiot tuottaa sähköä itse niin sanotulla pienvoimalalla eli aurinko-, tuuli- tai biosähkövoimalalla, sinun kannattaa tehdä asiaankuuluvat ilmoitukset ja sopimukset hyvissä ajoin ennen laitteiston käyttöönottoa. Ne on tehtävä riippumatta siitä, minkä kokoisesta laitteistosta on kyse.

– Jakeluverkkoyhtiölle tehtävästä ilmoituksesta eli tuotannon yleistietolomakkeesta käyvät ilmi tehdyt toimenpiteet ja asennetut laitteet. Verkkoyhtiön kanssa on tehtävä myös verkkopalvelusopimus ennen laitteiston käyttöönottoa, sanoo Turku Energia Sähköverkkojen liittymispalvelupäällikkö Timo Juhala.

Joinakin hetkinä voimala tuottaa sähköä yli oman tarpeen. Tämä ylijäämäsähkö siirretään sähköverkkoon muiden käytettäväksi.

– Verkkoyhtiö ei osta verkkoon siirrettyä sähköä, joten asiakkaan on tehtävä sähkönmyyjänsä kanssa erillinen sopimus oman tuotantonsa myymisestä, Juhala sanoo.

Energiayhteisö jakaa pientuotannon hyödyt

Energiayhteisöjä on voinut perustaa Turku Energia Sähköverkkojen (TESV) alueella vuoden alusta lähtien. Energiayhteisö on saman sähköliittymän alueella toimivien sähkönkäyttäjien muodostama yhteenliittymä, joka hyödyntää yhteiseksi sovittua, esimerkiksi oman aurinkovoimalan sähköntuotantoa. Jäsenet hyötyvät yhteisöstä siis ennen kaikkea pienempien energiakustannusten myötä.

Energiayhteisössä pienvoimalan, kuten aurinkosähköjärjestelmän, tuottamaa energiaa voidaan käyttää kiinteistön yhteisten tilojen ja laitteiden lisäksi asunnoissa ja liiketiloissa. Jos tämän jälkeen sähköä jää yli, se myydään sähköyhtiölle.

Yhteisön perustamisesta ilmoitetaan Turku Energia Sähköverkoille Energiayhteisön rekisteröitymisilmoituksella, minkä jälkeen Energiayhteisöstä tehdään sopimus TESV:n kanssa.

Netotus pienentää sähkölaskua

Vuoden alussa Turku Energia Sähköverkkojen alueella siirryttiin pientuotannon netotukseen. Se tarkoittaa sitä, että asiakkaan pienvoimalassa, kuten aurinkovoimalassa, tuotettu sähkö vähennetään kulutetusta sähköstä ja ainoastaan näiden erotus siirtyy sähkölaskulle. Aiempaan verrattuna asiakas siis säästää myös siirtomaksuissa ja veroissa.