Pienen potilaan iloksi

mies ja nainen pitelevät laatikoita toimistossa
25.11.2018

Turkulainen Lapsellista ry haluaa, että sairaalassa olevien lasten ja nuorten aika kuluisi sujuvammin. Sairaaloiden lisäksi se toimittaa esimerkiksi puuhapaketteja lastensuojelun asiakkaille. Turku Energia suuntaa joulukorttivarat tänä vuonna yhdistyksen kautta Tyksin lastenosastolle ja Vähäheikkilän perhetukikeskukselle.

Harvoin näkee toimitiloja, joissa on suklaa- ja kirjalaatikoita lattiasta kattoon. Lapsellista ry:n toimitiloissa puuhakassit pursuilevat hyllyistä ja reippauspalkinnoiksi hankitut muovieläimet kurkistelevat pahvilaatikoista. Pian tavarat taas pakataan ja lähetetään 13 sairaalaan ympäri Suomea sekä Vähäheikkilän perhetukikeskukseen Turkuun, Kissanmaan perhetukikeskukseen Tampereelle ja Helsingin lastensuojelun Lasten kriisityön ja vastaanoton piirin lapsille.

Yhdistyksen perustaja Petri Gustafsson ja toiminnasta vastaava Irina Virransuo kertovat joulun olevan kiireisintä sesonkia, vaikka lahjoituksia tehdään läpi vuoden. Varsinkin pk-yritykset haluavat tukea ja edistää lasten ja nuorten hyvinvointia ja tasapainoista kehitystä Lapsellista ry:n avulla. Yhdistys ei kerää rahaa, vaan myy tuotteita, joita yritykset ja yksityiset henkilöt voivat ostaa ja lahjoittaa sen kautta. Tämän vuoden uutuus on vuoden 2019 seinäkalenteri, jonka kuvitus on Tyksin Lasten ja nuorten hematologisen osaston eli syöpäosaston lasten käsialaa.

Oma kokemus kannusti

- Kun oma tyttäreni sairastui leukemiaan, sain itse kokea, millaista on viettää aikaa eristyksissä pienen lapsen kanssa ja keksiä viihdykettä. Olemme suunnitelleet puuhapaketit sen mukaan, että niistä olisi iloa ja ajankulua. Toimintamme alkoi lorupussien jakamisesta syöpälapsille, mutta nyt meillä on mukana 13 sairaalaa ympäri Suomen sekä avustuskohteet Turussa, Tampereella ja Helsingissä, Petri kertoo.

Tyttären hoidot onnistuivat, ja nyt jo nuori nainen on toisinaan mukana yhdistyksen toiminnassa. Hän on muun muassa suunnitellut tuubihuivin kuosin.

Pitkäaikaissairaille lapsille toimitetaan neljä kertaa vuodessa muun muassa lorupusseja, puuhakasseja, palapelejä, askartelutuotteita ja satukirjoja. Lapset saavat tuotteet omiksi sairaalasta lähtiessään.

- Olemme koonneet kassit sairaaloista tulleiden toivomusten perusteella. Puuhakasseja on kolmelle ikäryhmälle ja osa tuotteista on myös ruotsinkielisiä. Olemme saaneet näistä hyvää palautetta niin osastojen henkilökunnalta kuin lapsilta ja nuorilta itseltäänkin. Esimerkiksi kirjat on suunniteltu meille suoraan ja yritämme muutenkin valita mahdollisuuksien mukaan kotimaisia tuotteita, Irina kertoo.

Yksi lapsi kerrallaan

Petri painottaa, ettei heidän tarkoituksenaan ole pelastaa koko maailmaa, vaan tuottaa iloa lapsille yksi kerrallaan.

Tuki hankitaan puhelinkontaktoinnin avulla. Monet yritykset lahjoittavat säännöllisesti. Lahjoittaja voi myös halutessaan esittää toiveen siitä, missä sairaalassa tai kohteessa oleville lapsille apu menee. Näin paikallisuus saadaan toimintaan mukaan. Yhdistys pitää kulut pieninä, jotta tukipaketteja saadaan mahdollisimman paljon liikkeelle. Koko henkilökunta ja myös perheenjäsenet osallistuvat pakettien pakkaamiseen.

Turku Energia on perinteisesti antanut joulukorttivarat hyväntekeväisyyteen ja pääsääntöisesti juuri lasten ja nuorten avustustyöhön.