Onko tämä uusi BB? Turussa valvotaan 24/7: “Verkkoa vain tarkkaillaan”

tietokonepöytä, jossa on useita näyttöjä
14.10.2020

Suomalaiset ovat kyttäävää kansaa, mutta Turussa kytätään ympärivuorokautisesti jotain ihan muuta, kuin muiden ihmisten elämää: “Kaukolämpöverkkoa ja tuotantolaitoksia seurataan koko ajan ja varmistetaan, että kaikki toimii kuten pitää”, Turku Energialta kommentoidaan.

Oletko koskaan puntaroinut eri lämmitysratkaisujen välillä? Olet varmasti kuullut huhupuheita kaukolämmöstä.

“Turun seudulla kaukolämpö on mainettaan parempaa”, toteaa Turku Energian Lämpö-yksikön johtaja Jari Kuivanen.

“Se palvelee ja sillä on tavoitteita.”

Miksi maksaa pelkästä lämmöstä?

“Turku Energian kaukolämpö on palvelutuote”, Kuivanen summaa.

“Meillä on ihmisiä, jotka valvovat tuotantolaitoksia ja verkkoa 24 tuntia vuorokaudessa ja varmistavat, että kaikki toimii niin kuin pitääkin.”

Voidaankin siis sanoa, että 200 000 turunseutulaiselle lämpö ikään kuin toimitetaan ovelle. Niin moni nimittäin asuu kaukolämmitteisessä talossa.

“Lämmön toimitusvarmuus on meille erityisen tärkeä asia ja olennainen osa hyvää asiakaskokemusta. Siksi meillä on vuoden jokaisena tuntina ihmisiä, jotka pitävät huolen, että Turun seutu pysyy lämpimänä. Meiltä on valmius lähteä myös tarkastamaan tilanne oli sitten joulu- tai juhannusaatto. Tämä on sellaista palvelevaa kaukolämpöä”, Kuivanen naurahtaa.

Joka päivä vihreämpi kaukolämpö

Turun kaupungilla on kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Myös Turku Energia on sitoutunut tavoitteeseen. Työ kohti hiilineutraaliutta on aloitettu jo vuosikymmeniä sitten, ja suuret investoinnit ympäristöystävällisempiin tuotantotapoihin on jo tehty.

“Turun seudulla on hiilineutraalin kaukolämmön mahdollistava perustuotanto jo valmiina. Lähes kahdenkymmenen vuoden ajan olemme tehneet määrätietoista siirtymää fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvia polttoaineita ja ilmastotavoitteita”, Kuivanen päättää.