Omasta latauspisteestä virtaa autoiluun

mies ajaa pyörällä kadulla auton vieressä
18.9.2019

Sähköautot yleistyvät katukuvassa samoin kuin Turku Energian tarjoamat sähköautojen latauspalvelutkin. Tänä syksynä latauspisteen voi hankkia myös oman kiinteistönsä yhteyteen.

Turku Energia aloitti 2018 tarjoamaan sähköautojen latauslaitteita kiinteistöihin. Alkuvaiheessa palvelu kohdennettiin liikekiinteistöihin, mutta nyt latauspisteet voi tilata lisäksi yksityiskoteihin ja asunto-osakeyhtiöihin.

– Olemme jo vuodesta 2014 rakentaneet Virta-latauspalvelun kautta julkisia sähköautojen latausasemia eri puolille Turkua. Niissä lataus tapahtuu muun asioinnin lomassa esimerkiksi lounastauolla, taustoittaa Turku Energian energiaratkaisujen tuotepäällikkö Kimmo Kuusinen.

– Tyypillisimmin sähköautoilija lataa autonsa kuitenkin pitkäaikaisen pysäköinnin yhteydessä eli kotona tai työpäivän aikana työpaikalla. Siksi oma latauslaite on olennainen hankinta kotitalouksille, taloyhtiöille ja yrityksille.

Kiinteistöjen yhteyteen asennettavat latauslaitteet on tarkoitettu tietyn ryhmän käyttöön, esimerkiksi asunto-osakeyhtiön asukkaille tai yrityksen asiakkaille tai työntekijöille. Nykyiset autolämmityspistorasiat ja muut kotitalouspistorasiat eivät sovellu pitkäaikaiseen suuritehoiseen lataukseen sähkö- ja palo- turvallisuuden vuoksi.

Varmista riittävä kapasiteetti

Latausasemaa harkitsevan kannattaa ottaa ensin selvää, millainen tarve kiinteistössä on sähköautojen lataamiselle tällä hetkellä ja tulevina vuosina. Toinen selvitettävä asia on kiinteistön sähköliittymän, sekä sisäisen sähköverkon kapasiteetin riittävyys latausta varten.

– Turku Energialta voi tilata kartoituspalvelun, jolla voidaan luotettavasti selvittää mahdollisuudet sähköautojen lataukseen. Kartoitus antaa myös osviittaa siihen, millaisia muutostöitä tarvitaan, että tarvittavat latauspisteet voidaan toteuttaa. Suunnittelemme sen jälkeen sopivimmat latauslaiteratkaisut, jotka täyttävät olemassa olevan tai tulevan tarpeen, Kimmo kertoo.

Jos kiinteistöön on tulossa taloteknisiä saneerauksia, on niiden yhteydessä hyvä luoda valmiudet sähköautojen latauspisteille. Tällaisia saneerauksia ovat esimerkiksi sähkökeskusten uusimiset, kaapeloinnit tai kaapeliputkitukset ulkopysäköintialueille.

Vaivattomuutta eParkingilla

Yksityiseen käyttöön tarkoitettujen latauslaitteiden toimittajaksi Turku Energia valitsi ulvilalaisen Satmatic Oy:n. Satmatic on yksi Suomen johtavista sähkö- ja automaatio- tekniikan rakentajista. Yrityksen valikoimasta löytyy useita erilaisia latausasemavaihtoehtoja.

– Yksittäinen latauslaite maksaa mallista riippuen muutamasta satasesta alle 3 000 euroon. Arvioimme asennuskustannukset erikseen tapauskohtaisesti sen mukaan, tarvitseeko kiinteistössä tehdä laajempia sähkötöitä tai pysäköintialueella maanrakennustöitä.

Sähköautoilija maksaa lataamastaan energiasta joko latauspalvelun tuottajan määrittämän tai kotinsa sähkösopimuksen mukaisen hinnan. Yrityksissä ja asunto-osakeyhtiöissä kunkin autoilijan lataama energia halutaan usein eritellä ja kustannukset kohdistaa oikein.

– Tällöin erinomainen ratkaisu on tarjoamamme eParking-palvelu, jolla latauspisteiden ja laajemmankin pysäköintialueen hallinnointi voidaan hoitaa. Palvelu helpottaa muun muassa isännöitsijän työtä. Se kustantaa latauspaikkaa kohden vain joitakin euroja kuukaudessa.

Latausasemia saa tilattua joko EU-standardin mukaisilla Type 2 -liittimillä tai yhdysvaltalaisiin ja japanilaisiin autoihin sopivilla Type 1 -liittimillä. Satmaticin latauslaitteissa on latausliittimen lisäksi myös normaalia vahvempi pistorasia, josta voidaan ottaa sähköä esimerkiksi auton lämmityslaitteelle. Siitä on mahdollista ladata myös muita sähkökäyttöisiä ajoneuvoja kuten sähkömopoa.

Hankeavustusta ARAlta

Sähköautojen latauspisteiden hankintaan ja asentamiseen liittyvät kustannukset askarruttavat erityisesti taloyhtiöitä. Budjetoinnissa kannattaa ottaa huomioon, että hankkeeseen on mahdollista saada taloudellista tukea, mikäli yhtiö rakennuttaa latauspisteen vähintään viidelle autopaikalle.

– Mielestäni erittäin positiivinen ja houkutteleva uutinen on, että Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myöntää edelleen avustusta sähköautojen latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmien muutoksiin. Avustuksen suuruus on 35 prosenttia toteutuneista kustannuksista, kuitenkin enintään 90 000 euroa, Kimmo vinkkaa.

Avustus on hyvin kattava, sillä avustettavia kustannuksia ovat tarvekartoitus, hanke- suunnittelu, sähköpääkeskukseen tarvittavat muutostyöt, putkitukset ja kaapeloinnit sekä niihin liittyvät tavanomaiset maanrakennus- työt. Avustusta haetaan ARA:n verkkoasioinnin kautta syksyn aikana.

Lue lisää latausratkaisuista.