Musiikki tuo valoa elämään

nainen on tuolilla huoneessa
21.2.2022

- Elämä on ihme. Me viivymme täällä vain silmänräpäyksen ajan, ja haluan elää oman aikani parhaani mukaan, sanoo Lubena Nova, Turkuun kotiutunut bulgarialaislähtöinen laulaja.

Lubena elää musiikillisten maailmojen välissä. Hän kokee mahdottomaksi määritellä, onko hän oopperalaulaja, rocklaulaja vai jotain ihan muuta.

- Olen luonut oman laulutyylini. Musiikki on maailma, jossa haluan elää. Tapa, jolla haluan ilmaista, Lubena kertoo.

Lauluääni syntymälahjana

Lubena nousi lavalle ensimmäisen kerran 2-vuotiaana kotimaassaan Bulgariassa. Sen jälkeen häntä ei saanutkaan lavalta pois millään. Hän esiintyi aina, kun siihen oli tilaisuus.

- Minua pidettiin vähän outona lapsena - olin erilainen kuin muut, hyvin herkkä. Eikä maailmaa ole tehty erityisherkille ihmisille, siksi olen joutunut pienestä pitäen kamppailemaan paljon, hän sanoo.

Lubena valmistui pop- ja jazz-solistiksi Sofian musiikkikonservatoriosta.

- Olin silloin sinfoniaorkesterissa sihteerinä ja ymmärsin konsertteja kuunnellessani, että tällaista musiikkiahan minä haluan laulaa, Lubena kertoo.

Hän oli jo tuolloin pienen tyttären yksinhuoltaja, ja klassisten laulutuntien ottaminen oli kallista, mutta hän säästi kaikesta mahdollisesta, jotta saattoi käydä laulutunneilla.

Suomi vei sydämen

Lubena saapui Suomeen vuonna 1991. Hän oli saanut puolentoista vuoden keikkasopimuksen yhtyeensä kanssa, joka esiintyi muun muassa Naantalin Kylpylässä.

- Ensimmäinen suomalainen, jonka tapasin, oli Arja Koriseva - se oli hyvä ensikontakti, Lubena naurahtaa.

Tarkoitus oli palata Bulgariaan puolentoista vuoden jälkeen, mutta Lubena jäikin Suomeen, koska tapasi täällä amerikkalaisen miehen, jonka kanssa avioitui. Hän aloitti klassisen laulun opinnot Turun konservatoriossa.

- Sitten sain toisen lapseni ja pääsin Kansallisoopperan kuoroon laulamaan. Asuin lasten kanssa Helsingissä ja mies jäi Turkuun. Yhdistelmä ei toiminut ja palasin tänne. Puolisoni oli kuitenkin väkivaltainen, ja elin vaikeassa suhteessa yli kymmenen vuotta, aivan liian pitkään. Lopetin laulamisenkin kymmeneksi vuodeksi. Lopulta sain voimia lähteä suhteesta, Lubena muistelee.

Elämässäni on nyt paljon rakkautta.

Toipuminen kesti kauan.

Vuonna 2014 Lubena tapasi elämänsä rakkauden, nykyisen puolisonsa, tietokirjailija ja muusikko Vesa Iitin, jonka kanssa hän on nyt onnellisessa ja tasapainoisessa suhteessa.

- Elämässäni on nyt paljon rakkautta, ja olen siitä joka päivä äärimmäisen kiitollinen, hän sanoo.

Monessa mukana

Kun Lubena aloitti laulamisen pitkän tauon jälkeen uudestaan, hän halusi yhdistää klassista laulutyyliä jazziin ja rockiin.

Hän nauttii niin sanotusta vaikeasta musiikista. Kolmeen oktaaviin yltävä ääniala mahdollistaa hyvin monenlaisen musiikin esittämisen.

- Jos kaikki osaavat laulaa sävellyksen, se ei ole minua varten. Haluan haasteita, Lubena sanoo.

Hän on mukana monessa yhtyeessä ja projektissa. Niistä aktiivisin on tällä hetkellä jazz-kokoonpano Fig Fable, johon kuuluvat hänen lisäkseen Jari Riitala, Kari Mäkiranta ja Karri Kerkelä. Tämän lisäksi Lubenalla on säveltäjä Riitalan kanssa toinenkin kokoonpano: Nova/Riitala.

Parhaillaan Lubena levyttää monen kokoonpanon kanssa uutta musiikkia. Tänä vuonna ilmestyvät The Water Projectin Aura River -albumi, joka on klassisen musiikin tribuutti Aurajoelle. Levyn sanoitukset ovat Lubenan, sävellykset Ismo Savolan ja soittajina ovat mukana muusikot Ville Vihko ja Teemu Mastovaara. Lisäksi tulossa on Veli-Matti Äijälän ja Toni Kandelinin kanssa tehty ambient-levy Forest. Myös jazz-yhtye Fig Fable julkaisee uutta materiaalia.

Runoista lauluja

Lubena on kirjoittanut runoja 8-vuotiaasta asti. Jossain vaiheessa kirjoittamisessa oli pitkä tauko, mutta nyt hän kirjoittaa taas. Kaikki Lubenan levyttämä musiikki on sävelletty hänen runojensa pohjalta. Ensimmäinen, englanninkielinen runoteos ilmestyi viisi vuotta sitten ja nyt hän kirjoittaa seuraavaa.

Runojen kirjoittamisen ja musiikin tekemisen kautta Lubena kokee saavansa yhteyden paitsi muihin ihmisiin myös johonkin meitä suurempaan, maailmankaikkeuteen.

- Runoissani on paljon satuelementtejä. Pieni tyttö sisälläni haluaa alituiseen tutkia elämää ympärilläni. Rakastan klassista runoutta. Olin 12-vuotias, kun aloin puhua kuin Shakespeare - isoveljeni piti toppuutella minua, ettei kannata ehkä puhua noin, tulet kiusatuksi, hän muistelee.

Aura River -niminen runo taipui lauluksi, jonka Lubena esitti vuonna 2020 Aboagorasymposiumissa, jonka aiheena oli vesi. Kappale tulee tänä vuonna ilmestyvälle levylle.

- Aurajoki on itselleni tärkeä inspiraation lähde. Tykkään kävellä sen rantoja pitkin ja joskus kutsun ystäviäni piknikille jokimaisemiin. Käyn ostamassa meille Kosken Leipomosta vaniljamunkit ja sitten vain istumme, juttelemme ja seuraamme joen tapahtumia, Lubena kertoo.

Juokseminen on rakas harrastus

Juokseminen tuli Lubenan elämään, kun hänellä oli terveysongelmia noin parikymppisenä.

- Sain juoksusta voimaa, jota tarvitsin arjessa. Siihen aikaan Bulgariassa naiset eivät harrastaneet juoksemista, elleivät sitten olleet urheilijoita, joten olin outo näky kaduilla, Lubena sanoo.

Kun juoksuharrastusta oli jatkunut jonkin aikaa, terveysongelmatkin hellittivät.

- Lääkäri sanoi silloin minulle, etten saa lopettaa juoksemista koskaan, hän jatkaa.

Lubena on uskonut lääkäriään ja juossut aina. Vuonna 2007 hän juoksi elämänsä ensimmäisen maratonin, mutta sitten tuli stoppi. Toisen polven kierukka operoitiin neljä vuotta sitten ja toipuminen oli hidasta. Haastatteluhetkellä Lubena oli menossa toisen polven vastaavaan operaatioon.

- Uskon ja toivon, että pian juoksen taas kuten ennen, Lubena sanoo.

Juoksemisen ohella koripallo on hänelle rakas harrastus - kesäisin Lubena käy Urheilupuistossa pelaamassa.

Hän saa valtavasti energiaa joogasta ja meditoinnista.

- Meditaatio on hengen ravintoa. Tarvitsen sitä voidakseni kokonaisvaltaisesti hyvin. Ilman joogaa taas en olisi päässyt edes liikkeelle viime vuosina. Jos olen pari päivää joogaamatta, menen ihan jumiin, Lubena kertoo.

Lubena energiankäyttäjänä:

Hyvää
+ Pyykkäämme aina täysiä koneellisia.
+ Käytämme ruanlaitossa hyväksi myös jälkilämpöä.
+ Emme pidä valoja turhaan päällä.

Tunnetko ihmisen, joka levittää energiaa ja iloa lähiympäristöönsä?

Ilmianna meille Valopilkku, sinä tai joku muu. Kerrothan ehdotuksessasi myös taustatietoa ehdokkaastasi: mitä hän tekee työkseen, harrastukset ja erityiset kiinnostuksen kohteet. Lehteen haastateltavaksi valittu valopilkku pääsee meikkaajan ja kampaajan käsittelyyn. Hänet stailataan lehteä varten ja hän saa omaan käyttöönsä valokuvia.Ehdotuksia voi lähettää osoitteessa valopilkku.fi tai Turku Energia / Valopilkku, PL 105, 20101 TURKU.