Mitä teen, jos sähköt menevät poikki?

henkilö pitelee kynttilää, jossa on tarra
1.6.2020

Ensiksi kannattaa tarkistaa oman asunnon sulakkeet ja varmistua siitä, ettei sähkökatko ole vain asuntokohtainen. Jos sulakkeet ovat kunnossa, käy katsomassa keskeytystilanne Turku Energian keskeytysinfosta, turkuenergia.keskeytysinfo.fi. Kartalla näkyvät kaikki paikallistamamme keskeytykset, viankorjauksen tilanne ja arvioitu päättymisaika. Jos huomaat, että omalla alueellasi on keskeytys, vika on jo tiedossamme ja siitä ei tarvitse ilmoittaa. Voit kuitenkin olla yhteydessä meihin, jos sinulla on lisätietoja keskeytyksen aiheuttajasta - olet esimerkiksi havainnut sähkölinjan päälle kaatuneen puun. Näin vian korjaaminen nopeutuu.

Sähköverkkojen vaurioituessa saattaa ilmaantua myös vaarallinen nollavika. Siinä nollajohdin katkeaa ja voi aiheuttaa jännitteen nousun, joka voi rikkoa kodin sähkölaitteita tai aiheuttaa sähköisku- ja tulipalovaaran. Nollavian tunnistaa esimerkiksi siitä, että valot kirkastuvat tai himmentyvät. Sähkölaitteet voivat myös toimia oudosti ja sähkökeskuksesta voi kuulua särinää. Jos epäilet nollavikaa, katkaise sähköt pääkytkimestä nahkahansikkaat kädessä ja ota yhteys päivystysnumeroomme 0800 02001.

Kotona olisi aina hyvä olla sähkökatkojen varalta taskulamppu, varaparistoja ja -sulakkeita, kynttilöitä ja tulitikkuja ja laturi kännykän lataamista varten ilman verkkovirtaa, paristokäyttöinen radio ja hieman käteistä rahaa sekä kotivara eli ruokaa kolmeksi vuorokaudeksi. Yleensä viat saadaan korjattua hyvin nopeasti, mutta pitkiinkin katkoihin on hyvä varautua.

Vastaajana Turku Energia Sähköverkot Oy:n käyttöpäällikkö Juho Uurasjärvi.