Millaisessa valossa viihdyt? Vinkit led-lamppujen valintaan

Keittiö, jossa on marmorinen työtaso ja baarituolit.
28.8.2023

Pienloistelamput ja loisteputket ovat poistumassa myynnistä, joten monessa kodissa ollaan siirtymässä led-lamppujen käyttöön. Energiapihit led-lamput säästävät rahaa ja luontoa, ja sisustajia miellyttää mahdollisuus vaikuttaa kodin tunnelmaan lampun värilämpötilan valinnalla.

1. Loisteputkista ledeihin

Monien pienloistelamppujen tuotanto ja tuonti loppui EU-maissa helmikuussa, ja elokuussa oli ohuiden T5- ja hieman paksumpien T8-mallisten loisteputkien vuoro. Loisteputkia ja loistelamppuja saa edelleen käyttää, mutta rikki menneiden tilalle ei enää voi ostaa uusia sen jälkeen, kun kauppojen varastot tyhjenevät. Käytöstä poistetut loistelamput tulee viedä vaarallisten jätteiden keräykseen tai SER-kierrätyspisteeseen.

2. Ledit säästävät energiaa ja euroja

Led-lamput ovat ympäristöystävällisempiä, energiapihimpiä ja kestävämpiä kuin loistelamput. Led-lamput voivat olla ostaessa kalliimpia, mutta ne maksavat itsensä nopeasti takaisin pienentyvien sähkölaskujen muodossa. Led-lamppu on jopa 10 kertaa energiatehokkaampi ja sen käyttöikä on jopa 10 kertaa pidempi kuin loistelampulla. Tarkemmat luvut riippuvat lampun tyypistä.

3. Lamppu valaisimen mukaan

Useimpiin valaisimiin on jo saatavissa sopiva led-lamppu. Vanha lamppu on hyvä ottaa mukaan led-ostoksille, koska sen avulla voi varmistaa, että uusi sopii vanhan tilalle. Kierrekantaisesta lampusta pitää muistaa vain, onko kanta isompi vai pienempi. Loisteputkessa on kuitenkin usein piikkimäinen kanta, ja niitä on monenlaisia. Entä onko valaisimessa himmennin? Jos on, pitää ostaa himmennettävä lamppu.

4. Luumen kertoo valon määrän

Hehkulamppujen valtakautena lampun ostaminen oli helppoa. Piti tietää vain, tarvitseeko 40, 60 vai 100 watin lampun – näistä 100-wattinen oli kirkkain. Sittemmin wateilla on ilmaistu vain lampun energiankulutus, ja luumen- arvo kertoo, millaisen määrän valoa lamppu tuottaa. Esimerkiksi 100 watin hehkulamppua vastaa kirkkaudeltaan led-lamppu, jonka valovirta on 1 520 luumenia (lyhenne lm). 

Valaisimissa kerrotaan watteina (lyhenne W), miten suuritehoista lamppua niissä voi käyttää. Led-lamppujen sähköteho on yleensä niin pieni, että vanhaan valaisimeen voi halutessaan vaihtaa tehokkaamman lampun kuin siinä hehkulamppujen aikaan oli. Tämäkin kannattaa kuitenkin tarkistaa.

5. Valo tilan ja tarpeen mukaan

Valon väri on makuasia. Jos halutaan puhdas ja raikas vaikutelma esimerkiksi keittiöön tai työhuoneeseen, neutraali valkoinen on hyvä valinta. Tarkkuutta vaativa työ sujuu parhaiten päivänvalossa. Lämmin valkoinen luo kodikasta tunnelmaa ja sopii hyvin makuuhuoneisiin ja oleskelutiloihin. 

Näyttää yleensä hyvältä, jos tilassa on päällä vain yhden sävyisiä valoja. Toisaalta kattolamput voivat olla sävyltään neutraaleja tai kylmiä ja tunnelmavalot lämpimiä – niitähän ei yleensä käytetä yhtä aikaa.

6. Värilämpötila luo tunnelmaa

Millaisessa valossa viihdyt? Kysymys on olennainen, koska led-lamppuja on saatavana useassa eri värilämpötilassa, ja monien led-valaisimien, spottien, valonauhojen ja paneeleiden värilämpötilaa voi vaihtaa. Valaistuksen portaaton himmentäminen kytkimestä on monille jo tuttua, mutta nyt on mahdollista säätää portaattomasti myös valon värilämpötilaa. 

Kun puhutaan värilämpötilasta, kyse on valkoisen valon värisävystä – värivalot ovat eri asia. Yleisimmät valon värit ovat hivenen keltaiseen vivahtava lämmin valkoinen, noin 3 000 Kelviniä, ja neutraali valkoinen, noin 4 000 Kelviniä. Päivänvalolamppujen värilämpötila on 5 000 Kelviniä tai sen yli. Keskipäivän auringonvalo on viileää, värilämpötila noin 5 500 Kelviniä.