Messutalo Torppa Rauhalan älykäs aurinkovoimala takaa optimaalisen tuoton

ilmakuva talosta, jonka katolla on aurinkopaneelit
13.6.2022

Turku Energia on yhteistyökumppanina Naantalin asuntomessuille valmistuneessa Torppa Rauhalassa, josta tulee Päivi ja Timo Ekmanin uusi koti.

Luonnonmukainen Torppa Rauhala sulautuu kauniisti Naantalin asuntomessualueen, Lounatuulen, kallioiseen saaristomaisemaan. Timo Ekmanin isovanhempien alkuperäisen, 1920-luvun torpan sijoille noussut moderni kivitalo on suunniteltu kahden aikuisen kodiksi, jossa koiraharrastus, etätyöt ja vapaa-aika yhdistyvät mutkattomasti toimivaksi arjeksi.

Huoneistoalaltaan Torppa Rauhala on 187 neliömetriä. Päivi Ekman kertoo, että suunnittelun pohjaksi annettiin kaksi toivetta.

–  Halusimme, että saunan lauteilta näkee Matalahdelle ja että keittiön viereen sijoittuu lasihuone, jossa voi ruokailla. Kummatkin toiveet toteutuvat, Ekman iloitsee.

Talon suunnittelusta vastanneen Lammi Kivitalon suunnittelija Kaarle Koivukankaan mukaan luonto oli kokonaisvaltainen osa talon suunnittelua, asuntomessujen teeman mukaisesti. Siksi myös yhdeksi energiamuodoksi valittiin päästötön aurinkosähkö.

– Lisäksi tässä kohteessa on maalämpöpumppu, ja näin talo on energiantuotannon osalta varsin omavarainen. Kivitalo on jo sinänsä energiatehokas rakennuksena, mutta energiantarvetta talossa lisäävät muiden muassa ympärivuotisessa käytössä oleva poreallas sekä sähköautojen latausmahdollisuudet, Koivukangas kertoo.

Kotimaisen Salo Tech Oy:n valmistamia aurinkopaneeleja on yhteensä 18. Ne asensi kesäkuun alussa Salo Solar Oy, loivalle harjakatolle etelän suuntaan. Suomessa valmistetut SALO®-aurinkopaneelitelineet on suunniteltu suomalaisiin olosuhteisiin ja niissä on otettu huomioon esimerkiksi lumikuormat. Telineet kiinnitettiin huopakattoon bitumihitsausmenetelmällä.

– Aurinkopaneelit sulautuvatkin tosi hienosti osaksi kattorakennetta. Katon pinnan suuntainen asennus tekee niistä lähes huomaamattomat, Timo Ekman kiittelee.

Asennusvastaava Kalle Hentulan mukaan omakotitalon aurinkopaneelien asentaminen kestää pääsääntöisesti yhden päivän. Asennus toteutetaan avaimet käteen -periaatteella. 

Torppa Rauhalan aurinkovoimala tuottaa vuodessa arviolta 5 900 kWh sähköä. Älykäs Solar Edge -invertteri mahdollistaa yhdessä optimoijien kanssa paneelikohtaisen tuotantotehon seurannan ja optimoinnin.

– SolarEdge-järjestelmässä jokaisella paneelilla on oma optimoija eli tehostin, joka valvoo yhden paneelin tuottoa ja ohjaa sen toimimaan maksimaalisella teholla. Varjostukset vaikuttavat vain niihin paneeleihin, jotka jäävät varjon alle, sillä optimoijat pystyvät minimoimaan menetetyn tehon. Varsinkin varjoisilla paikoilla tämä voi olla tuotannon kannalta hyvinkin merkittävä seikka, Hentula arvioi.

SolarEdgen ansiosta myöskään yksittäisen paneelin likaantuminen tai komponentin vikaantuminen ei vaikuta muiden paneelien tuotantoon. Samalla se pitää huolen siitä, että jännite katolla laskee automaattisesti turvalliselle tasolle, jos järjestelmä sammutetaan esimerkiksi huoltotoimenpiteiden ajaksi.

– Tulee olemaan hyvin kiinnostavaa seurata aurinkovoimalan tuotantoa. On upeaa, että viimeisen päälle moderniin teknologiaan yhdistyvät digipalvelut ja oman kiinteistön energian kulutusta ja voimalan tuottoa voi seurata paneeli paneelilta kännykästä, Timo Ekman hymyilee.

Naantalin Asuntomessut järjestetään 15.7.–14.8.2022. Torppa Rauhala on kohdenumero 19. Taloa voi seurata myös Instagramissa tilillä @torppa_rauhala.