Martinex valmistaa klassikkotuotteita puhtaalla aurinkoenergialla – Turku Energia toimitti aurinkovoimalan avaimet käteen -ratkaisuna

Kuvassa tummatukkainen nainen hymyilee ja kuvaa kehystää vihreät puun lehdet
11.6.2024

Raisiolaisen Martinexin tuotteet ovat jokaiselle tuttuja. Konsernin toiminta nojaa kaikessa vastuullisuuteen, joten paikallinen energiakumppani oli sille luonteva valinta aurinkopaneelien toimittajaksi.  

Afrikan tähti, Muumi-tuotteet ja tänä vuonna 70 vuotta täyttävä Aarikka. Näitä kaikkia yhdistää Martinex-konserni, joka valmistaa sekä maahantuo laadukkaita sisustus- ja kodintarvikkeita, leikkikaluja, pelejä sekä tekstiileitä ja laukkuja.  

Martinexin päätoimipaikka sijaitsee Raisiossa vuonna 2006 valmistuneessa rakennuksessa. Sen pihalla huomion kiinnittää valtavan kokoinen Pässikkä-veistos, jonka esikuvan Kaija Aarikka suunnitteli jo vuonna 1973. Sisällä rakennuksessa askeleet vievät ensin Aarikka-shopiin ja lopulta Peliko-pelejä notkuvien hyllyjen ohi Muumi-osasltolle.  

– Aarikka siirtyi osaksi Martinex-perhettä vuonna 2017. Varsinaissuomalainen yritys siitä tuli vuonna 2019, kun se siirtyi Vallilasta tänne Pelikon vanhoihin tiloihin. Pelien valmistus puolestaan siirtyi vuonna 2010 valmistuneeseen rakennuksen ensimmäiseen laajennusosaan, kertoo Martinexin toimitusjohtaja Riia Sandström

Kestävää ajattelua kaikessa toiminnassa 

Rakennuskokonaisuuden pinta-ala on kaikkiaan noin 15 000 neliömetriä. Koska kiinteistössä sijaitsee myös pelejä valmistava tehdas, tavanomaisen energiankulutuksen ohella myös tuotantolaitteet syövät reippaasti kilowattitunteja.  

– Iso siivu käyttämästämme energiasta menee tuotannolliseen toimintaan, sillä esimerkiksi liimakoneet ja stanssauslaitteet kuluttavat paljon sähköä. Se oli yksi syy, miksi päätimme hankkia aurinkovoimalan jo vuonna 2010, Sandström kertoo. 

Loppuvuodesta 2022 Turku Energia toimitti rakennuksen katolle lisää aurinkopaneeleita. Laajennus nosti aurinkovoimalan kapasiteetin 201 piikkikilowattiin. 

– Aurinkovoimalan laajennus oli meille iso, mutta tarpeellinen investointi. Tähän mennessä aurinkopaneeleilla on voitu kattaa vuositasolla noin neljäsosa energiankulutuksestamme. Noin kolmasosaan on mahdollisuus yltää, mutta siihen vaikuttavat esimerkiksi sääolosuhteet, Sandström sanoo. 

Martinexille aurinkoenergian valinta oli luonteva valinta paitsi taloudellisesta myös vastuullisuuden näkökulmasta. 

– Aurinkoenergiaan panostaminen on osa kestävää siirtymää, jossa haluamme olla mukana. Mietimme koko ajan, mitä voimme tehdä ollaksemme vastuullisempi. Energiavalintojen ohella kestävä ajattelumme tarkoittaa muun muassa sitä, että kierrätämme mahdollisimman paljon ja hyödynnämme materiaaleja uudelleen, Sandström valaisee. 

Aurinkoenergiaa tarpeet edellä 

Kun vuonna 2022 aurinkovoimalan laajentaminen tuli ajankohtaiseksi, oltiin Martinexilta yhteydessä tuttuun kumppaniin. 

– Turku Energian asiantuntijat tutustuivat tarpeisiimme ja tekivät laskelmia optimaalisesta aurinkovoimalan koosta. Olennaista oli ottaa huomioon energiantarpeemme eri vuorokaudenaikoina: suurin tarve on päiväsaikaan, jolloin myös aurinkoenergiaa on eniten saatavilla. Kun toimintamme kasvaa edelleen, saattaa tulla ajankohtaiseksi harkita paneelien määrän lisäämistä entisestään, Sandström tuumii. 

Sandström kiittelee Turku Energian asiantuntevaa otetta. 

– Turku Energian asiantuntijoiden kanssa oli helppo toimia, sillä he ottivat tarpeemme ja olosuhteet huomioon. Emme kokeneet, että meille myydään myymisen takia, vaan koko ajan mentiin tarpeet edellä. Sen pohjalta päädyimme meille parhaaseen aurinkovoimalaratkaisuun.  

Mutkiltakaan prosessin aikana ei kokonaan vältytty, sillä joidenkin komponenttien saatavuushaasteet viivästyttivät myös Martinexin aurinkovoimalan käyttöönottoa. 

– Saimme aurinkovoimalan käyttöön muutaman kuukauden suunniteltua myöhemmin, mutta ymmärtääkseni tilanne oli samanlainen koko alalla. Turku Energia piti meitä kuitenkin hyvin tilanteen tasalla, ja lopulta saimme paneelit käyttöön niin nopeasti kuin se oli mahdollista, Sandström kertoo. 

Avoimena tulevaisuuden energiaratkaisuille 

Sandström näkee, että yhteistyö paikallisen energiakumppanin kanssa kannattaa. 

– Paikallisuus on meille tärkeä asia. Vaikka olemme iso yritys, haluamme toimia mahdollisimman paljon tässä lähellä ja tukea varsinaissuomalaista yrittäjyyttä – ja suomalaisuutta isommassa kuvassa. 

Paikallinen energiayhteistyö saanee jatkoa myös tulevaisuudessa. 

– Kehitämme toimintaamme jatkuvasti ja olemme luonnollisesti kiinnostuneita energiaratkaisuista, jotka tukevat tavoitteitamme ja arvojamme. Kasvamme koko ajan, minkä myötä myös lisäinvestoinneille tulee jossain vaiheessa tarvetta. Tiedämme, että Turku Energiasta saamme tukea ja palvelua monipuolisesti, kun sitä tarvitsemme, Sandstöm sanoo. 

Turku Energian aurinkopaneelivoimalaratkaisuista vastaavan tuotepäällikön Jari Hallivuoren mielestä on hienoa, että suuret paikalliset yritykset investoivat uusiutuviin energiamuotoihin. 

– Vihreä siirtymä tarvitsee suunnannäyttäjiä, jotka Martinexin tapaan haluavat panostaa puhtaaseen energiaan. Turku Energia haluaa olla yritysten matkalla mukana, ja meiltä löytyvät ratkaisut niin pienten kuin isojenkin asiakkaiden tarpeisiin. Asiakkaamme voivat luottaa siihen, että meiltä saa apua ja tukea myös asennuksen jälkeen.