Livo-latauspiste tuo tulevaisuuden tekniikan sähköauton lataukseen

mies ja nainen seisovat vierekkäin
6.3.2024

Kotitalouksille suunnattu EVBox Livo -latauspiste tekee sähköauton lataamisesta vaivatonta, tehokasta ja turvallista. Turku Energian asiantuntijan vinkit auttavat alkuun oikeanlaisen latauspisteen valinnassa, asennuksessa ja käyttöönotossa. 

Sähköauton lataamista kotona puoltaa moni seikka: se on ympäristöystävällistä, kustannustehokasta sekä ennen kaikkea helppoa ja turvallista. Tuore sähköautoilija saattaa kuitenkin aprikoida sähköauton latauspisteeseen liittyvien kysymysten äärellä. Millainen latauspiste kannattaa hankkia? Kuinka se toimii? Entä mitä latauspisteen asentaminen omaan kotiin tai mökille vaatii? Turku Energialla sähköautojen latausratkaisujen asiantuntijana toimiva Veli Hartola jakaa vinkkinsä yleisimpiin Livo-latauspisteitä koskeviin kysymyksiin ja neuvoo, kuinka Livo-latauspisteen saa hankittua omaan kotiin tai vapaa-ajan asuntoon.  

Lataa autosi etänä älykkäällä Livo-latauspisteellä 

EVBox Livo on uusi kotitalouksille suunnattu älykäs sähköautojen latauspiste, joka soveltuu sähköauton peruslataukseen kotona tai mökillä. Tämä tyylikäs ja mukautuva latauspiste toimii langattomasti ja se on yhdistettävissä verkkoon WiFi-, mobiili-, tai Ethernet-yhteydellä. Näin laitteen ominaisuudet ovat käytössäsi sijainnistasi riippumatta, ja voit hoitaa myös tarvittavat ohjelmistopäivitykset näppärästi etänä EVBox Everon -sovelluksella. 

– EVBox Everon -mobiilisovelluksen avulla voi seurata, hallita ja optimoida sähköajoneuvojen latausta mistä tahansa käsin. Sähköauton latauksen voi aloittaa ja lopettaa suoraan mobiilisovelluksesta sekä seurata latausistuntojen onnistumista, Hartola kertoo. 

Livo-latauspisteessä on käyttöönottoa ja operointia helpottava 4G LTE-M -yhteys, ja laite liitetään Everon-taustajärjestelmään. Everon-tili on yksityishenkilölle ilmainen. Taustajärjestelmä mahdollistaa kulutustietojen ja tapahtumien seurannan, asetusten ja erilaisten toiminnallisuuksien hallinnan sekä valmistajan etätuen. Livo vastaanottaa ohjelmistopäivityksiä OTAna (Over The Air), ja kuormanhallinta hoituu dynaamisesti erillisellä kiinteistön sähkökeskukseen liitettävällä virtamuuntajasarjalla.  

– Livon erottaa monista kilpailijoiden laitteista sen käyttämä EEBUS-järjestelmä. Tämä “avoin järjestelmä” mahdollistaa latauspisteen liittämisen muihin lisälaitteisiin eli Livon käyttöä on tulevaisuudessa mahdollista esimerkiksi ohjata pörssisähkön edullisille tunneille, kun erilaisia helppokäyttöisiä ohjauslaitteita tulee saataville, Hartola sanoo.  

Testivoittaja takaa tietoturvaa ja kestävyyttä haastavissakin olosuhteissa 

Helppokäyttöinen Livo-latauspiste soveltuu niin sisä- kuin ulkokäyttöönkin. Veden-, pölyn- ja iskunkestävä laite on suunniteltu toimimaan ankarissakin ilmasto-olosuhteissa. Livo kestää niin 30 asteen pakkasen kuin 50 asteen kuumuudenkin. 

– Moni pohtii, kestääkö sähköauton latauspiste Suomen haastavia olosuhteita ja pakkasia. Livo-latauspisteen kohdalla tästä ei tarvitse murehtia, sillä se testatusti toimii myös viileämmissä olosuhteissa, Hartola jatkaa.  

Maailmalla palkintoja pokannut Livo-latauspiste säväyttääkin mukautuvuudellaan, muotoilullaan ja helppokäyttöisyydellään. Livo on valmistettu ilmastoystävällisestä Makrolon® RE -materiaalista, joka on kestävämpi ja vastuullisempi vaihtoehto perinteiselle muoville. Lisäksi Livossa on alan uusin OCPP 2.0.1 -protokolla ja laitteeseen integroitu TPM (Trusted Platform Module), jotka takaavat korkeimman tietoturvatason laitteen operoinnissa. 

Dynaaminen kuormanhallinta suojaa ikäviltä yllätyksiltä 

Livo-latauspiste sopii kaikille sähköautoille ja lataushybrideille. Turku Energian valikoimasta löytyy vaihtoehtoja niin kaapeli- kuin pistorasiamalleina sekä 11 kW:n tai 22 kW:n latausteholla varustettuna tarpeestasi riippuen. Laite on palo- ja henkilöturvallinen, ja laturi sisältää DC-vikavirtasuojan. 

– Livo on suunniteltu helppokäyttöiseksi. Värilliset led-valot latausasemassa havainnollistavat selkeästi lataustilan tiedot, ja etäohjauksen avulla voi hallita monia intuitiivisia ominaisuuksia, kuten dynaamista kuormanhallintaa kiinteistön sähkökeskukseen liitettävien erillisten virtamuuntajien avulla, Hartola kertoo.  

– Dynaaminen kuormanhallinta on hyödyllinen, sillä sen avulla voidaan välttää kiinteistön sähkökapasiteetin ylitys sekä pääsulakkeen palaminen. Se on erityisen tarpeellinen, jos talossa on useampi kuin yksi sähköauto, sillä tällöin sähköjärjestelmä voi kuormittua. Livon kuormanhallintaratkaisu on myös erittäin edullinen ja helppo asentaa, Hartola jatkaa.  

Livo-latauspiste kotiisi helposti ja vaivattomasti 

Kotilatauspisteen hankinnassa kannattaa huomioida auton kyky vastaanottaa sähköä, kodin sähköliittymän koko sekä päivittäinen ajomatka. Turku Energialta saa latauspisteen kotiisi avaimet käteen -periaatteella. Kartoitamme kotitaloutesi mahdolliset  muutostarpeet osana laitepakettia sekä hoidamme asennuksen ja käyttöönoton puolestasi. Saat sähköauton latauspisteen käyttöösi noin kahden viikon kuluessa tilauksesta. 

Turku Energialle laitteet toimittaa UTU Oy, joka on yli 100-vuotisen historiansa aikana ollut sähköistämässä suomalaisia koteja, kiinteistöjä ja yrityksiä. Turku Energia vastaa laitteiden asennuksesta ja käyttöönotosta kotitalouksiin noin 50 kilometrin säteellä Turusta. 

Saat latauspisteellesi 2 vuoden takuun, ja olemme tukenasi koko latauspisteen elinkaaren ajan. Tiesitkö myös, että asennustyöstä voit hakea myös kotitalousvähennystä? 

Livo-latauspiste perusasennuksella: 1 729 € 

Teksti: Aili Autio