Liikuttavan hyvää menoa

nainen seisoo korkealla ruohokentällä
22.6.2020

Heli Väinölä teki ensin ulkojumpasta kaarinalaisen kansanliikkeen ja sitten puuhasi omalle kylälle kuntoportaat. Energiaa hän saa nähdessään muiden onnistumisia.

Piikkiöläistä Heli Väinölää on aina ajanut kaksi asiaa: liikunnan ilo ja toisten auttaminen. Viisi vuotta sitten hän valmistui personal traineriksi ja päätti alkaa liikuttaa ihmisiä päätyönsä ohessa. Heli alkoi järjestää ryhmäliikuntatunteja Piikkiön yhtenäiskoulun pihalla. Tiistaisin ja torstaisin pidettävistä hikoiluhetkistä on sittemmin tullut monen kaarinalaisen henkireikä.

- Alkuun paikalle tuli muutamia innokkaita. Sitten sana alkoi levitä ja osallistujien määrä kasvaa. Nykyään meitä on koulun pihalla jumppaamassa tavallisesti muutaman kymmenen hengen porukka, joskus jopa viisikymmentä ihmistä. Silloin ääntään pitää käyttää jo ihan kunnolla saadakseen ohjeensa perille, Heli hymyilee.

Helppo tulla mukaan

Helin sanotaan saavan “puolen Kaarinan takapuolet ylös sohvalta”. Monen mielestä hänellä on harvinainen kyky motivoida ihmisiä ja saada osallistujat tekemään parhaan
sa kuntoilutaustasta riippumatta. Tärkeintä on mukanaolo. Perinteisesti ryhmäjumpat on mielletty naisvoittoisiksi aktiviteeteiksi, mutta Helin tunneilla käy nykyään paljon miehiäkin.

- Ehkä ihmiset ovat kuulleet, että meidän mukaamme on helppo tulla, oli kyseessä minkä ikäinen mies tai nainen tahansa. Niin sen pitääkin olla. Mitä matalampi kynnys liikkumiseen on, sen parempi. Usein ihmiset jäävät pois ryhmäaktiviteeteista, koska ujostelevat omaa tasoaan: eivät mielestään jaksa nostella tarpeeksi isoja painoja tai tehdä tarpeeksi monta toistoa. Sellaisia näkymättömiä esteitä haluan auttaa purkamaan, Heli ajattelee.

Mitä matalampi kynnys liikkumiseen on, sen parempi.

Energiaa lankoja pitkin

Heli on saanut paljon kiitosta siitä, että hän innostaa ihmisiä liikkumaan vuodenajasta ja kelistä riippumatta. Edes kevään poikkeukselliset olosuhteet eivät hidastaneet menoa - oikeastaan päin vastoin. Kun ryhmäliikuntatunteja ei voinut enää järjestää perinteiseen tyyliin, hän alkoi pitää niitä kotoaan käsin Facebookin live-lähetyksinä. Vaikka Heli nauttiikin eniten ihmisten kohtaamisesta kasvokkain, on haasteista seurannut myös paljon positiivista.

- Kaikkein mahtavinta on, että etäjumppien myötä moni on voittanut omat pelkonsa ryhmäliikuntaa kohtaan. Face-jumpan voi tehdä omassa rauhassa kenenkään näkemättä ja samalla kuitenkin kokea olevansa mukana. Ei tarvitse stressata, miltä näyttää tai hallitseeko liikkeet täydellisesti, Heli näkee.

Myös monet kaukana asuvat Helin tuttavat ja työkaverit ovat olleet innoissaan päästyään vihdoin osallistumaan hänen tunneilleen.

- Osa on kertonut tekevänsä etäjumpat ulkona. Toisinaan tsemppaukseni kuulemma kantautuu myös naapuriin asti, jos kaiutin sattuu olemaan tarpeeksi kovalla, Heli nauraa.

Melkein kuin harrastus

Avointen jumppien lisäksi Heli vetää keväisin ja syksyisin starttaavia treeniryhmiä. Kalenterin salliessa aikaa kuluu myös henkilökohtaisten treenattavien kanssa.

- Olen onnekas, kun ympärilläni on niin mahtavia ihmisiä. Asiakkaat ovat minulle enemmän kavereita kuin asiakkaita. Haaveeni on aina ollut tehdä urheilupainotteista työtä, joten tämä tuntuu pikemminkin harrastukselta, Heli sanoo.

Toisinaan Heli on leikitellyt ajatuksella, että työskentelisi urheilun parissa kokopäiväisesti.

- Olen välillä miettinyt, millaista olisi pyörittää vaikka omaa kuntosalia. Sillä alalla kuitenkin kilpailu on todella kovaa. Ja toisaalta pohdin sitäkin, että muuttuisiko tämä kokoaikaisena liian totiseksi. Ainakin nyt on hyvä näin, hän tuumii.

Liikuntaa välipalaksi

Pääkoulutukseltaan Heli on kauppatieteiden maisteri. Myös päivätyössään hän auttaa ihmisiä; vetää työnhakuvalmennuksia ja toimii koulutusneuvojana verkon välityksellä.

- Kymmenen vuoden aikana olen päässyt kehittämään palveluja ja toimintatapoja, mikä on ollut hyvin mielenkiintoista ja palkitsevaa. On mahtavaa, kun voin auttaa ihmisiä eteenpäin. Tästä työstä uupuu kontakti kasvotusten asiakkaan kanssa, mutta onnistumisen ilo on silti läsnä, ja hyvästä palautteesta saa valtavasti energiaa, Heli kertoo. Myös päivätyötä tulee tarkasteltua personal trainerin silmin.

- Koska teen pääasiassa etänä töitä, tiedän, miten suuri vaikutus työasennolla ja tauotuksella on ihmisen vointiin. Yritänkin parhaani mukaan innostaa ihmisiä jumppaamaan pitkin päivää ja pääsemään eroon ajatuksesta, että liikkumiselle pitäisi aina varata kalenterista aikaa. Instagramissa minulla onkin paljon erilaisia taukojumppavinkkejä, joita jokainen voi hyödyntää kotonaan, Heli vinkkaa.

Loppujen lopuksi asiat ovat hirveän paljon asenteesta kiinni.

Liike säilyy sukupolvesta toiseen

Heli uskoo saaneensa kipinän liikkumiseen synnyinlahjana.

- Se on varmasti tullut isältäni, joka on aina ollut todella innokas urheilija. Hänkin on nuoresta asti harrastanut kaikkea mahdollista, kuten juossut, suunnistanut ja hiihtänyt. Painissa hän oli aikoinaan SM-tason kilpailija. Nyt hän on lähes 80-vuotias, mutta meno ei hyydy. Hän käy edelleen usein vaeltamassa Lapissa, missä hänen sukujuurensa ovat, Heli kertoo.

Myös Helin 11- ja 12-vuotiaat tyttäret ovat saaneet osansa urheilugeeneistä.

- He harrastavat tanssia ja cheerleadingia kilpatasolla. Keväällä, kun harrastukset olivat pääosin tauolla ja koulua käytiin kotona,
keksimme muita keinoja nauttia liikkumisesta. Lähdimme esimerkiksi joka aamu “koulumatkalle” eli teimme pienen kävelylenkin koiramme kanssa. Siitä tuli kiva tapa ja mukava alku arkipäiville, Heli sanoo.

Asenteesta kiinni

Nykyään Väinölät asuvat Raadelmassa meren rannalla. Helin mielestä parasta Kaarinassa on, että kaikki tarvittava on lähellä, mutta on myös luontoa ja tilaa hengittää. Hän haluaakin kannustaa ihmisiä nauttimaan kotiseutunsa virkistäytymis- ja kuntoilumahdollisuuksista.

Muutama vuosi sitten Heli sai idean, että Piikkiöön pitäisi saada omat kuntoportaat.

- Kerroin paikallisella Facebook-ilmoitustaululla ajatuksestani, ja se otti heti tuulta purjeisiinsa. Kaarinan kaupunki kustansi materiaalit ja tarvikkeet, ja portaat rakennettiin talkootyönä Piikkiön kuntoradan viereen. Ne ovat olleet mukavasti kuntoilijoiden ja urheilujoukkueiden käytössä, ja itsekin vien sinne usein ryhmäläisiä, hän kertoo.

Helin energisyys ja halu vaikuttaa positiivisesti ovat tehneet vaikutuksen kaarinalaisiin. Vuonna 2017 hänet kruunattiin Piikkiön positiivisimmaksi paikallislehden äänestyksessä. Vuotta myöhemmin hänelle myönnettiin Kaarina-mitali paikallisesta työstään, joka on sytyttänyt liikunnan iloa niin aikuisissa kuin lapsissakin.

- Yritän joka aamu ajatella, että tästä tulee hyvä päivä. Tietenkään kaikki ei mene aina suunnitelmien mukaan ja huonoja hetkiä saakin olla. Jokaiseen asiaan on kuitenkin mahdollista löytää positiivinen näkökulma. Loppujen lopuksi asiat ovat hirveän paljon asenteesta kiinni, Heli kiteyttää.

Heli energiankäyttäjänä

+ Pyrin säästämään sähköä esimerkiksi sammuttamalla turhia valoja ja seuraamalla kulutusta. Sisälämpötila meillä pidetään suhteellisen matalana - se on myös terveydelle hyväksi.
- Voisin tutustua vihreämpiin sähkövaihtoehtoihin vielä enemmän.

Heli Väinölä

• Kotoisin Piikkiöstä, asuu perheineen Raadelmassa.

• Kauppatieteiden maisteri ja personal trainer.

• Päätyökseen auttaa asiakkaita urapoluilla.

• Kuntovalmentaja, pyörittää H-elinvoimaa -yritystä.

• Harrastaa muun muassa kahvakuulailua, kehonpainotreeniä, luonnossa liikkumista ja kajakkimelontaa.

• Instagram: @helivainola

 

Tunnetko ihmisen, joka levittää energiaaa ja iloa lähiympäristöönsä? Ilmianna meille Valopilkku.

Kerrothan ehdotuksessasi myös taustatietoa ehdokkaastasi: mitä hän tekee työkseen, harrastukset ja erityiset kiinnostuksen kohteet. Lehteen haastateltavaksi valittu valopilkku pääsee meikkaajan ja kampaajan käsittelyyn. Hänet stailataan lehteä varten ja hän saa omaan käyttöönsä valokuvia.

Ehdotuksia voi lähettää osoitteessa valopilkku.fi tai Turku Energia / Valopilkku, PL 105, 20101 TURKU