Liikunta tuo lisää tunteja päivään

nainen pitelee puutikkua käsissään
23.5.2018

Liikunta on Anna Saivosalmelle intohimo. Parhaalta tuntuu silloin, kun hän saa vannoutuneen sohvaperunan liikkeelle.

Anna Saivosalmea ehdotti valopilkuksi Markku Lahti, joka on seurannut sivusta Annan vetämiä liikuntaryhmiä. Hän ihasteli palautteessaan innostavaa ohjaajaa, joka saa rouvat liikkeelle perjantaiaamuisin klo 6, kun isät ja lapset vielä nukkuvat.

– On ihanaa herätä varhain ja aloittaa treenit jo kuuden jälkeen. Siihen aikaan Paavo Nurmen stadion on aivan hiljainen, ei ketään missään. Laitamme musat soimaan ja vedämme hikitreenin ennen töiden alkua. Se tekee tosi hyvää, Anna kertoo nauraen.

Hän vetää muutamia omia treeniryhmiä, mutta tämä on vain pieni osa energiapakkauksen arkea. Lisäksi hän pitää esimerkiksi blogia Kauneus & Terveys -lehden sivuilla, vastaa Keventajat.fi-palvelun liikuntasisällöistä ja on julkaissut keväällä kirjan Treenaa kotona.

Instagram-tili johti muutokseen

Anna perusti oman Instagram-tilin viitisen vuotta sitten. Hän alkoi siellä jakaa treenivinkkejä, kuvia ja lyhyitä videoita. Hän sai lyhyessä ajassa valtavasti seuraajia. Tämä johti siihen, että Kauneus & Terveys -lehti pyysi häntä bloggaajaksi lehtensä sivuille.

– Blogin pitäminen on ollut superkivaa. Olen aina tykännyt kirjoittaa, mutta en ollut tehnyt sitä kahteenkymmeneen vuoteen. Nuorena kirjoitin runoja ja pidin päiväkirjaa, vanhemmat olivat sitä mieltä, että voisin ruveta toimittajaksi. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan minusta tuli uskonnon, psykologian ja terveystiedon opettaja lukioon.

Alussa häntä vähän arvelutti, mitä hän voisi blogiinsa kirjoittaa ja kuinka avoin hän haluaa olla.

– Mietin, että olen sentään opettaja, että mitä oppilaatkin ajattelevat, jos kirjoittelen mitä sattuu. Teimme miehen kanssa diilin, että hän lukee yksityiselämää koskevat postaukseni ja huomauttaa, jos niissä on jotain liian henkilökohtaista. Kirjoitan kaikesta mikä itseäni sillä hetkellä koskettaa. Annan aika paljon itsestäni ja luotan siihen, että tekstit juuri siksi puhuttelevat ihmisiä. Samoihin aikoihin Instagram-tilin avaamisen kanssa Anna opiskeli työn ohella personal traineriksi.

– Olen aina ollut liikunnallinen. Pelasin futista parikymppiseksi saakka. Sitten mukaan tulivat jumpat, juokseminen ja kuntosali. Kun lapset syntyivät reilu kymmenen vuotta sitten, huomasin, etten ehtinytkään enää kuntosalille treenaamaan.

Annan olo oli epäenerginen ja löysä, kun fyysinen rasitus jäi pois. Silloin hän keksi, että voisi treenata kotona. Omassa kodissa voisi tehdä samoja harjoitteita, joihin Anna oli salilla tottunut, kotitöiden ja lastenhoidon lomassa. Näin alkoi Annan kotitreenaus, joka johti siihen, että hän lähti opiskelemaan personal traineriksi ja perusti sen kuuluisan Instagram-tilinsä.

– Ensimmäinen postaamani video oli mökiltä. Olin käynyt lenkillä ja tein kotona vatsatreenin. Laitoin jalkojen alle kaksi paperilautasta, joiden avulla liikuttelin jalkojani. Jengi tykkäsikin videosta kovasti.

Näppärä kirja kotitreenin tueksi

Alkukeväästä ilmestyi Annan kotitreenikirja Treenaa kotona – 10, 20 tai 30 minuuttia.

– Kirjan ajoitus oli aivan ihmeellinen. Olin juuri tehnyt päätöksen virkavapaalle jäämisestä ja pakkailin tavaroitani koulupäivän jälkeen luokassa, kun Tammen kustannustoimittaja Jenny Belitz soitti ja kysyi, että mitä jos tekisit meille kotitreenikirjan. Se oli unelmieni täyttymys, olen aina haaveillut kirjan tekemisestä.

Kirjassa on eri pituisia kotitreenejä. Lyhimmät kestävät viitisen minuuttia, pisimmät puoli tuntia. Treenien idea on, että kuka tahansa pystyy tekemään niitä jossain välissä. Ei tarvitse treenata puolta tuntia putkeen, treenit voi ripotella päivän muun ohjelman sekaan oman aikataulun mukaisesti.

Anna on saanut kirjasta paljon positiivista palautetta.

– Sain juuri viestin eräältä tuntemattomalta naiselta, joka oli pitkään miettinyt, että pitäisi tehdä jotain mutta hän ei ollut saanut aikaiseksi. Kirjani innoittamana hän oli noussut edellisenä iltana sohvalta. Se tuntui hyvältä.

Irtiotto leipätyöstä toi aikaa

Reilu vuosi sitten Anna jäi Kerttulin lukion uskonnon, psykologian ja terveystiedon opettajan työstään virkavapaalle. Vapauden piti kestää ensin vuoden verran, mutta Anna sai pidennettyä sitä ensi syksyyn asti.

– Olen tehnyt opettajan työtä 15 vuotta. Olen tosi kiitollinen siitä, että uskalsin jäädä virkavapaalle ja kokeilla siipiäni omien juttujeni kanssa. Tämä puolitoista vuotta on ollut ihanaa vaihtelua.

Anna myöntää, että hänen oli helppo tehdä elämänmuutos, koska hän sai virkavapaan, eikä muutos ollut tarkoitettukaan pysyväksi. Anna palaa kouluelämään syksyllä, mutta kuviot tulevat muuttumaan. Vielä hän ei halua paljastaa, miten.

– Haluan kuitenkin säilyttää elämässäni myös tämän kaiken liikuntaan nivoutuvan työn, jota olen nyt päässyt toden teolla kokeilemaan.

Anna on valtakunnallisen Keventajat.fi -palvelun päävalmentaja. Hän tuottaa sivustolle erilaisia liikuntasisältöjä. Hän lähti tänä keväänä mukaan myös Espoossa sijaitsevan kuntostudion toimintaan. Hän vetää ryhmiä ja treenimatkoja ulkomaille.

Pieni ja turvallinen piiri

Anna asuu perheensä kanssa Mäntymäessä 1940-luvun omakotitalossa vain vajaan puolen kilometrin päässä lapsuudenkodistaan. Lapset ovat nyt 10- ja 11-vuotiaita.

– Olen pyörinyt koko elämäni samoilla seuduilla, Martissa, Mäntymäessä ja Uittamolla. Olen monta kertaa nauranut, että olen jämähtänyt tänne. Mutta minä rakastan Turkua ja erityisesti jokivartta. Käyn joka päivä jokirannassa juoksemassa, kävelemässä tai pyöräilemässä.

Anna luonnehtii itseään ajelehtijaksi. Hän on mennyt sinne, minne nenä on näyttänyt.

– Usein minulla ei ole ollut mitään hajua siitä, mitä tekisin. Ajauduin yliopistoonkin lukemaan uskontotieteitä, kun silloinen poikaystävä, nykyinen mies, opiskeli kauppakorkeakoulussa ja mietin, että ehkä minäkin voisin mennä yliopistoon.

Yliopistossa Anna alkoi miettiä, mitä töitä voisi isona tehdä ja tajusi, että uskontotieteilijöistä taitaa yleensä tulla opettajia, ellei tutkijan ura innosta.

– Olen kyllä toisaalta ollut aina päämäärätietoinen, enkä pelkää haasteita. Jos päätän jotain, teen sen. Mutta päätökset syntyvät aina fiilispohjalta, en osaa pitkäjänteisesti suunnitella asioita.

Läheiset ovat kannustaneet

Anna oli 17-vuotias, kun hän tapasi miehensä Jaakon.

– Nuorempana vannoin, etten mene naimisiin nuorena, enkä saa lapsia ennen kuin täytän 30 vuotta. No, menin naimisiin 25-vuotiaana ja sain lapset alle kolmikymppisenä. Ei elämä mene aina suunnitelmien mukaan – ja hyvä niin.

Anna toteaa, että heidän liittonsa salaisuus on, että he ovat riittävän samanlaisia ja riittävän erilaisia.

– Jaakko on todella rauhallinen verrattuna minuun. Saamme toisistamme parhaimmat puolet esiin. Ja samalla hän on maailman paras isä.

Anna täyttää tänä vuonna neljäkymmentä.

– Lähden ystävättärien kanssa juhlimaan pyöreitä Kroatiaan. Aiomme vaeltaa Krkan luonnonpuistossa.

Anna on kiitollinen siitä, että elämä on kohdellut häntä lempeästi, suuria suruja ei ole ollut. Positiivisuuskin on hänen mukaansa synnynnäinen piirre.

– Vaikka en minä yksin pystyisi olemaan näin positiivinen, saan valtavasti energiaa muilta ihmisiltä ja tukea läheisiltäni. He ovat eläneet minun unelmaani todeksi kanssani. Jos jostain vielä haaveilen, niin hieman seesteisemmästä elämästä. Elämäni on jo nyt ihanaa, mutta hivenen turhan kiireistä. ●

Annan tärkeät vuodet

1978 syntyy Turussa.
1985 aloittaa Martin koulun 1. luokalla.
1997 kirjoittaa ylioppilaaksi Luostarivuoren lukiosta ja rakastuu.
1998 aloittaa yliopiston uskontotiede pääaineena.
2003 valmistuu Turun yliopistosta.
2003 ensimmäinen opettajan työ Luostarivuoren lukiossa.
2004 naimisiin.
2006 tytär syntyy.
2008 poika syntyy ja kotijumppailut alkavat.
2014 ensimmäiset liikuntaohjaukset sekä -ryhmät.
2016 blogi aukeaa Kauneus & Terveys -lehdessä.
2018 Treenaa Kotona – 10, 20 tai 30 minuuttia -kirja (Tammi) julkaistaan.

Katso tästä Annan treenivideo hartioille ja niskoille.