Liiku vihreästi sähköllä

kaupungin katu, jolla autot ajavat sitä pitkin
4.10.2022

Turun tavoitteena on tulla hiilineutraaliksi kaupungiksi vuoteen 2029 mennessä. Myös sähköisen liikenteen kehittymisellä on merkittävä rooli tämän tavoitteen saavuttamisessa, sillä sen avulla kasvihuonekaasu-, hiukkas- ja melupäästöjä voidaan vähentää merkittävästi. Myös Turku Energia on sitoutunut uusiutuvan energian lisäämiseen, päästöjen vähentämiseen ja energiatehokkuuden lisäämiseen sekä osallistuu aktiivisesti alueen sähköisen liikenteen kehittämiseen.

Vähähiilinen kaupunkiliikenne

Noin viidennes Turun alueen kasvihuonepäästöistä syntyy liikenteestä. Siksi Turun kaupungin ilmastosuunnitelman yhtenä osa-alueena on vähähiilinen kestävä liikkuminen. Autoliikenteen päästöjä pyritään vähentämään vuoteen 2029 mennessä 50 prosenttia vuoden 2015 tasosta panostamalla

  • sähköautoiluun ja sen olosuhteiden kehittämiseen

  • muihin päästöttömiin ja/tai vähäpäästöisiin energialähteisiin

  • sekä uusiin vaihtoehtoisiin kulkuneuvoihin kuten sähköpyöriin ja automaattisiin liikkumisvälineisiin.

Lue lisää hankkeesta

Voimaa pyöräilyyn

Polkupyöräily on tehokas liikuntamuoto ja nopea tapa liikkua etenkin kaupungin sisällä. Moottorin tehoa voi säätää pyöräilyn aikana tarpeen mukaan: suoralle tielle riittää kevyempi apu, ja ylämäkeen saa reippaampaa apua. Yksi lataus riittää yleensä noin viiden tunnin tai 70-110 kilometrin matkan sähköavusteiseen polkemiseen. Akku ladataan siihen tarkoitetulla laturilla verkkovirtapistokkeesta.

Pysähdy lataamaan

Virta-latauspalvelu mahdollistaa sähköautoilijoille sujuvan auton lataamisen ympäri Suomen. Julkisesta latauspisteverkostosta löytyy jo yli 500 latauspistettä. Kun rekisteröidyt palveluun, maksat latauksesta automaattisesti käytön mukaan. Latauksen voi myös maksaa kertamaksuna luottokortilla ilman rekisteröitymistä.

Löydä lähin latauspiste verkkosivulta

Anna virran viedä

Kaunis Aurajoen ranta vetää kesäpäivinä kaupunkilaisia ja turisteja puoleensa. Vielä
huikeammasta näkymästä pääset nauttimaan, kun matkustat laineiden loiskeessa veneen
kyydissä. Sähkökäyttöisen Låna Båtin saa vuokrattua tunniksi tai pidemmäksikin aikaa.
Venevuokraamo löytyy osoitteesta Läntinen Rantakatu 1.

Rinnehissillä Kakolaan

Kakolanmäen funikulaari eli rinnehissi liikkuu sähkömoottorin voimin Linnankadun ja Graniittilinnankadun väliä osoitteessa Linnankatu 55B. Hissillä matkustaminen on maksutonta, ja se palvelee käyttäjiä arkisin kello 04.30-01.00 sekä viikonloppuisin 5.00-24.00. Funikulaariasemat sijaitsevat aivan linjan 1 bussipysäkin ja kaupunkilautta Förin läheisyydessä, ja reitti on esteetön.

Ykkösen sähköbussi

Turun seudun joukkoliikenteen linja 1 kulkee satamasta keskustan kautta lentoasemalle. Linjalla liikennöi kaikkiaan kuusi sähköbussia. Kyytiin päästyäsi seuraat matkasi etenemistä kätevästi bussin informaatiotauluilta. Näet niiltä esimerkiksi bussin sijainnin kartalla ja muuta matkustajatietoa. Voit käyttää mobiililaitteella bussin langatonta wifi-verkkoa ja ladata puhelimen USB-liittimen kautta omalla johdollasi.

Laske liikennehiilijalanjälkesi

Sitran elämäntapatestin avulla voit selvittää, kuinka suuren hiilijalanjäljen jätät liikkumisvalinnoillasi. Tuloksena saat myös vinkkejä, miten hiilidioksidipäästöjä on mahdollista karsia. Tuloksessa otetaan huomioon myös asumiseen, ruokailuun ja
hankintoihin liittyvät valinnat.

Tee testi

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 3.5.2019. Päivitetty funikulaarin palveluajat.