Lähimatkailu antaa energiaa arkeen - mukavaa tekemistä Turussa ja Turun lähistöllä

pari lasta, jotka istuvat auton takana
18.8.2021

Jos kaipaat yhteistä tekemistä perheesi tai ystäviesi kanssa, ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Turussa ja sen lähistöllä on monia tutustumisen arvoisia kohteita, joista löytyy tekemistä kaikille vauvasta vaariin ja hissuttelijasta hassuttelijaan.

Ihastu kulttuurikohteisiin

Jos sinua kiinnostaa tekeminen taiteen, historian tai luonnontieteiden parissa, on Turun alueella sinulle paljon annettavaa. Turun klassikkonähtävyydet Turun linnaForum MarinumTurun taidemuseoAboa Vetus Ars Nova ja Luostarinmäki tarjoavat aina ihmeteltävää uteliaille.

Ehkä vähemmän tunnettuja, mutta mielenkiintoisia kulttuurikohteita ovat esimerkiksi Sibelius-museoBiologinen museoPaimion Sähkömuseo ja Suomen vanhin maaseutumuseo Sagalundin museo Kemiössä. Museokortilla pääset Turussa ja sen lähiseudulla yli 20 eri museoon.

Nykyaikaisempaa taidetta pääset seuraamaan Turun elokuvateattereissa, Wäinö Aaltosen museossa, Turun pääkirjaston vaihtuvissa näyttelyissä, useissa taidegallerioissa ja upouudessa Turun Taidehallissa. Elävää taidetta tarjoavat vaikkapa Turun filharmoninen orkesteriTurun Kaupunginteatteri*, Åbo Svenska Teater* ja tapahtumatalo Logomo sekä monet keikkapaikat.

Voit myös yhdistää kulttuurin ulkoiluun. Kulttuurikuntoilureittien varrella voi tutustua Turun kadunkulmiin esimerkiksi patsaiden, rakkaustarinoiden tai rikoshistorian kautta. Kaupunkia kierrellessä voi samalla bongailla Turku Energian ympäristötaideteoksia, kuten taidesähkökaappeja.

Pysähdy herkkutauolle

Tekemisen täyteisen taide-elämyksen jälkeen voit herkutella ravintoloissa, joista on Turun seudulla paljon valinnanvaraa. Esimerkiksi ravintola Oobu* tarjoaa saaristolaisruokia keskellä Turkua perinteikkäässä Bassin talossa. Televisiostakin tuttu moderni kasvisravintola Kuori tarjoaa pääosin lähiruokaa. Kaskenmäen huipulla sjaitseva Kaskis kuuluu Suomen arvostetuimpien ruokaravintoloiden joukkoon. Pidä mielessä myös Turku Food Walk -kortti, jonka ostettuasi saat käydä herkuttelemassa viidessä ravintolassa, jotka kaikki sijaitsevat Turun keskustassa kävelymatkan päässä toisistaan.

Turkulaisten suosikkikahviloihin kuuluvat muiden muassa taidekahvila ja kahvinystävän keidas Cafe Art sekä herkullisista kakuistaan tunnettu Gaggui Kaffela. Kesäisin voit myös paistatella päivää lukuisilla terasseilla ja jokilaivoilla.

Turun Kauppahalli on kulttuurihistoriallisesti jo itsessään nähtävyys. Löydät sieltä kattavasti ruokaa, herkkuja ja tuliaisia kotiinviemisiksi. Perinteikkäästä Kauppahallista voit siirtyä Turun ensimmäiseen kattobaariin Waloon, josta on upeat näkymät kaupungin ylle.

Maisemista nauttivan kannattaa ottaa kohteekseen myös kuuluisa Kakolanmäki, joka on toiminut aiemmin vankila-alueena. Matka kukkulalle käy kätevästi funikulaarikyydillä. Opastettujen vankilakierroksien lisäksi alueelta löytyy hotelli, ravintoloita ja myymälöitä. Esimerkiksi Kakolan panimo tarjoaa monipuolisia ja yksilöllisiä oluita.

Jos etsit ravintolakohdetta kauempaa Turun keskustasta, ota suunnaksi ehkä Turun kuuluisin saari Ruissalo. Perinteikkään Turun Pursiseuran ravintola Ruissalon Mainingissa* saa nauttia merellisestä tunnelmasta. Voit tehdä myös päiväretken upeaan Louhisaaren kartanolinnaan, jonka kahvilassa kannattaa nauttia paikallisen pienpaahtimo Askaisten Prännärin tuotteita.

Hemmottele itseäsi

Jos suunnitelmissasi on hemmotteluloma, kannattaa katsastaa Naantalin*, Ruissalon* ja Caribian kylpylöiden tarjonta. Myös lähimatkailun voi yhdistää kylpylävierailuun – tutustu esimerkiksi ihastuttavaan Kasnäsin saaristokylpylään.

Erikoisemman ja taatusti mieleenpainuvan sauna- ja uintiretken tarjoavat myös Turun saunalautta sekä idyllinen, Littoistenjärven rannalla sijaitseva Villa Järvelä monipuolisine saunoineen ja talvella avantoineen.

Itsensä hemmottelu onnistuu myös Turun monissa kampaamoissa ja kauneushoitoloissa. Esimerkiksi kampaamo Avantgarde* on tunnettu hiusmuotoilustaan. Kauneushoitola Kauniit ja Ruskeissa* on monipuolisesti kauneus- ja hemmottelupalveluita.

Shoppailijalle löytyy kierreltävää keskustassa Hansakorttelissa, kaupungin itälaidalla kauppakeskus Skanssissa ja lännessä Raision Myllyssä ja Ikeassa.

Turun keskustan kulmilta löytyy paljon persoonallisia putiikkeja – muiden muassa designpuoti Kui Design, pop-kulttuuriin painottuva antikvariaatti Alfa Antikva, turkufanin aarreaitta Föripuoti, vaateliike Televisio Lifestyle Store, seurapelien erikoisliike Fantasiapelit, 100-vuotias leluliike Casagrande, muodin ja muotoilun myymälä PUF, sarjakuvan erikoisliike Turun sarjakuvakauppa ja Itäharjulla sijaitseva sisustuskauppa Tyttö ja vuohi. Kannattaa tarkistaa myös Uuden muotoilun yhdistyksen tapahtumakalenterista ajankohtaiset designmarket-tapahtumat.

Innostu aktiivisesta ohjelmasta

Turussa ei tekeminen lopu. Kaupungin uimahalleille, kuntosaleille ja treeniryhmiin pääsee mukaan sopuhintaan. Yhdeltä Turun seitsemästä kukkulasta löytyy turkulaisten rakastama Samppalinnan maauimala. Myös ilmaisia ulkokuntoilulaitteita on ympäri kaupunkia.

Tai houkuttelisiko joku eksoottisempi laji: Turussa voi harrastaa vaikka kendoaboulderointia tai ilma-akrobatiaa. Uutta tekemistä kaipaava voi innostua myös maastopyöräilystäpartiosta, purjelautailusta tai kuntosuunnistusrasteista, joita järjestetään viikoittain eri puolilla Varsinais-Suomea.

Entä jos kutsuisit ystäväsi viettämään hauskaa iltaa esimerkiksi AuraBiljardiin*, jonne ovat tervetulleita kaikentasoiset pelaajat. Toinen hyvä vaihtoehto on Kupittaan Keilahalli*. Jos haluat yhdistää lähimatkailun ja keilailun, kannattaa suunnata Saloon Hanhivaaran liikuntakeskuksen* hohtokeilausradalle.

Golfkenttiä löytyy Turusta ja lähiseudulta useampia. Pääset lyömään palloa Aura Golfissa* Ruissalossa, Kankaisten Golfissa* Maskussa sekä Aurinko Golfissa* tai Kultaranta Golfissa Naantalissa. Turussa on myös kolme kaupungin ylläpitämää frisbeegolfrataa, jotka ovat kaikkien vapaassa käytössä.

Lapsiperheille löytyy tekemistä esimerkiksi Flowparkin seikkailuradoilla, eläinpuisto Zoolandiassa Liedossa, Seikkailupuistossa Kupittaalla, maalaiskylä Kuralan Kylämäessä ja tietysti Naantalin Muumimaailmassa. Kesäaikaan löytyy riemua myös vesipuisto Jukuparkista. Tai sitten voi käydä Huviluvassa testaamassa värikuulasotaa tai yrittää paeta pakohuoneista, joita Turusta löytyy useampia.

Nauti rauhallisesta ajanvietosta

Lähimatkailu on Turun seudulla helppoa, sillä läheltä löytyy monenlaista tekemistä. Jos janoat kaiken tekemisen ja menon vastapainoksi rauhaa ja hiljaisuutta, myös Turun alueen luonnossa riittää nähtävää ja koettavaa. Lähimatkailija suuntaa esimerkiksi Kuusiston linnanraunioilleSaariston rengastielle, Kurjenrahkan kansallispuistoon tai juuri avatulle paljasjalkapolulle Pöytyälle.

Tiesitkö, että pääset Kurjenrahkaan kätevästi Fölin eli kaupunkiliikenteen bussikyydillä? Muista myös Turun kaupungin Fendarin Retkipaja, joka lainaa retkeilyvälineitä teltoista termospulloihin. Lähimatkailu voi siis olla myös edullista.

Vai kiinnostaisiko luontopolkuja enemmän kirppiskierros Salossa tai vierailu Kustavin käsityökylässä tai Mathildedalin ruukkikylässä? Muita hyviä retkikohteita ovat kasvitieteellinen puutarha Ruissalossa, Avaruuspuisto Väisälä Tuorlassa, Paraisten kalkkilouhoksen näköalapaikka ja Brinkhallin kartano Kakskerrassa.

Ota ilo irti joesta ja saaristosta

Föli-fillarilla eli yhteiskäyttöisillä kaupunkipyörillä voit polkea läheisiin luontokohteisiin, vaikkapa Aurajoen rannoille. Jokimaisemia pääsee ihailemaan myös piknikvene Lånalla seilaten tai kanootilla meloen. Myös Harjattulan kartanon hiekkarannalla Kakskerran saarella vuokrataan kajakkeja ja suppilautoja.

Mukavia päiväristeilyjä tarjoavat Turussa kesäaikaan monet liikennöitsijät: voit risteillä Fölin Vesibussilla Ruissalon Telakalle, höyrylaiva s/s Ukkopekalla Naantaliin, vierailla kuuluisalla sairaalasaarella Seilissä tai viettää päivän Turun kaupungin ulkoilusaarissa, vaikkapa Vepsässä.

Jos mielesi tekee vielä hiukan kauemmas ja merimaisemiin tuulettumaan, voit lähteä risteilylle Ruotsiin Tallink Siljalla* tai Viking Linella*. Tekemistä Turussa todellakin riittää!

*Muista kanta-asiakkaiden Eturinki-edut

Turku Energian sähkönmyynnin ja lämmön kuluttaja-asiakkaat kuuluvat automaattisesti kanta-asiakasohjelma Eturinkiin, jonka jäsenenä saa monenlaisia alennuksia kaikenlaisesta tekemisestä Turussa.

Tee kanssamme sähkösopimus ja liity samalla Eturinkiin. Valitse puhdasta lähienergiaa ja nauti edullisemmin myös lähimatkailusta, kun hyödynnät Etupiirin etuja.

Jutussa mainituissa *-merkillä merkityissä kohteissa voit hyödyntää seuraavat edut:

  • Turun Kaupunginteatterin lipuista -5 €.

  • Åbo Svenska Teaterin etu päivittyy kauden alkaessa.

  • Päivän lounas saaristoravintola Oobussa tai Ruissalon Mainingissa 10 €.

  • Kampaamo Avantgarden palveluista ja tuotteista 10–20 %.

  • Kauneushoitola Kauniit ja Ruskeissa kauneuspalveluista -10 %.

  • Naantalin ja Ruissalon kylpylöissä 40 % alennusta sauna- ja allasosastosta ja 15 % alennusta kylpylämajoituksesta ja lomapaketeista.

  • Hanhivaaran Liikuntakeskuksessa hohtokeilailun normaalihinnoista -20 %.

  • Edullisempaa golfausta Aura Golfissa, Kankaisten Golfissa ja Aurinko Golfissa.

  • Vuorokauden risteilyt Turusta Tukholmaan jopa 50 % alennuksella.

Tarkista etujen ehdot ja ohjeet verkkosivuillamme.