Koukussa kalaruokaan

vihreässä paidassa oleva nainen seisoo tiskin edessä
23.2.2016

Turun Kauppahallissa toimivan Herkkunuotan ennakkoluuloton omistaja Johan Hellsten yllättää joskus itsensäkin, esimerkiksi ostamalla 160-kiloisen ruijanpallaksen.

Herkkunuotta syntyi syyskuussa 2007, kun Kauppahallista otettiin yhteyttä keittiömestari Johan Hellsteniin ja hänen vaimoonsa Tainaan, joka on ammatiltaan kalamestari.

– Kauppahallista oli vapautunut vuokrapaikka kalaliikkeelle, ja he kysyivät kiinnostaisiko tuo paikka meitä. Pian löysimmekin itsemme täältä hallista, Johan naurahtaa.

Aluksi Hellstenit tekivät Herkkunuotassa pitkää päivää kahdestaan. Suosion myötä he pystyivät palkkaamaan lisää työntekijöitä. Tällä hetkellä Herkkunuotalla on neljä vakituista työntekijää.

– Meillä on todella tiivis ja mukava porukka, joka suhtautuu työhönsä intohimoisesti. Kaikilla on mahdollisuus ideoida uusia tuotteita. Olenkin sanonut, että päästäkseen tänne töihin ei tarvitse olla ruoka-alan ammattilainen – intohimo ja kiinnostus ruokaan merkitsevät eniten, Johan toteaa.

Herkkunuotta tarjoaa tuoreen kalan lisäksi myös erilaisia puolivalmisteita. Kyse ei kuitenkaan ole eineksistä, vaan paikan päällä valmistetusta aidosta ruuasta.

– Keksimme reseptit itse. Asiakkailta tulee toiveita lähinnä raaka-aineiden suhteen, sillä he luottavat meihin. Yksi suosituimmista tuotteistamme on inkiväärigraavattu lohi. Sitä menee paljon vuodenajasta riippumatta. Muut suosikit vaihtelevat sesongeittain, esimerkiksi talvella ja keväällä tehdään paljon blinejä, Johan kertoo.

Jättikala herätti huomiota

Johan kertoo olevansa helposti innostuvaa tyyppiä, joka tykkää tehdä ensin ja ajatella sitten. Taina-vaimo on sen sijaan harkitsevampi, ja hillitsee välillä miehensä villeimpiä ideoita. Vuoden 2015 marraskuussa Herkkunuotta sai runsaasti mediahuomiota, kun Johan hankki myytäväksi 160-kiloisen ruijanpallaksen Pohjois-Norjasta.

– Hämmästyin itsekin, kun tajusin miten suuri se kala oli. Pelkäsin tehneeni virheen, mutta kala menikin kaupaksi jo kahdessa päivässä. Moni asiakas kiitteli, että pääsi maistamaan ruijanpallasta ensimmäistä kertaa, Johan nauraa.

Herkkunuotalla on laajat kontaktit ympäri maailmaa. Joskus kaloja on ostettu jopa Amerikasta saakka.

– Kalan saaminen on säästä riippuvaista, joten laajat kontaktiverkostot ovat elinehto, Johan tuumaa.

Herkkunuotta on tyytyväinen Turku Energian asiakas. Eniten energiaa yrityksellä kuluu lämpölaitteisiin ja kylmätiskiin. Energiaa he säästävät pitämällä laitteet ja valot pois päältä aina kun niitä ei tarvita.

– Meidän on tehtävä puolivalmisteet nopeasti ja tehokkaasti, joten emme aina voi valita laitetta sen mukaan, mikä säästää energiaa. Esimerkiksi pariloiden on oltava tehokkaita, Johan toteaa. ●

Herkkunuotta

❯ Vuonna 2007 avattu kalaliike Turun Kauppahallissa

❯ 4 kokoaikaista ja 2 osa-aikaista työntekijää

❯ Omistajat Johan ja Taina Hellsten

Tiikerirapua mango-passionsalaatin ja kookoksen kera

 

Neljälle hengelle

Tiikeriravut

16 kpl tiikeriravunpyrstöjä
2 dl kookoskermaa
1 sitruunaruoho
1 chili
2 rkl palmusokeria
½ dl Pernodia

Lisäksi: Suolaa, pippuria, öljyä ja voita.

Laita kattilaan kookoskerma, palmusokeri, halkaistu sitruunaruoho, hienonnettu chili, suola ja pippuri. Muista poistaa chilistä siemenet. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, niin että maut irtoavat. Mausta tiikeriravut suolalla ja pippurilla ja paista pyrstöt öljyssä kuumalla pannulla noin minuutin per puoli. Paistovaiheen loppupuolella lisää pannulle Pernodia ja liekitä pyrstöt. Liekittämisen jälkeen lisää pannulle nokare voita ja kookoskermaa, ja ota pannu pois liedeltä.

Mango-passionsalaatti

1 mango
3 passionhedelmää
1 kurkku
puntti ruohosipulia
1 lime

Lisäksi: Suolaa, sokeria ja mustapippuria.

Poista kurkun sisäosa. Kuori ja kuutioi mango ja kurkku. Halkaise passionhedelmät ja kaavi lusikalla hedelmäliha ja siemenet talteen. Leikkaa ruohosipuli ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sokerilla, sekä raastetulla limen kuorella ja mehulla.

Kookoslastut

Halkaise kookospähkinä lihanuijalla ja irrota sisäosa kuoresta. Tee kookoksesta lastuja kuorintaveitsellä ja paahda lastut uunissa 125 asteessa kunnes ne saavat väriä.