Kaukolämmön mukavuutta omakotitalossa

mustassa paidassa oleva mies katselee punaista esinettä
6.5.2022

Jyri Aaltosen perhe muutti toissakesänä 300-neliöiseen omakotitaloon Turun Vätissä. Kaukolämpö on osoittautunut joustavaksi ja luotettavaksi lämmitysmuodoksi, jonka ansiosta asiakkaat voivat nauttia huolettomasta asumisesta.

Turkulaisen Jyri Aaltosen perheeseen kuuluvat avopuoliso Taru, pian 4-vuotias Aurora sekä 10-vuotias Eveliina. Kun uuden kodin etsiminen tuli ajankohtaiseksi pari vuotta sitten, ratkaisu löytyi lopulta hyvinkin läheltä.

– Muutimme Tarun lapsuudenkotiin, jonka hänen isoisänsä on aikoinaan rakentanut. Taloon oli jo valmiiksi tietynlaisia tunnesiteitä, mutta lopullisen ratkaisun uudesta kodista teimme kuitenkin järkipohjalta. Valinnan puolesta puhuivat talon loistava sijainti ja lähellä olevat palvelut, mutta myös talon tekniikan ja remonttien tunteminen koko sen historian ajalta. Halusimme tehdä vanhasta talosta oman näköisemme, mikä juuri tässä kodissa oli mahdollista, Jyri Aaltonen sanoo.

Kaukolämpö sopii omakotitaloon

Yksi muuttopäätöstä tukeva seikka oli, ettei talon lämmitysjärjestelmää tarvinnut lähteä muuttamaan.

– Kodissa oli jo talon ostohetkellä valmiina kaukolämpö, johon oli liitytty vuonna 2006 kustannussyistä. Sitä ennen talon lämmitysmuotona oli ollut vanhalle talolle melko ominaisesti öljylämmitys, Aaltonen kertoo.

Koska kaukolämpö on teknologianeutraali lämmitysmuoto, putkissa kiertävän veden lämmitys voidaan toteuttaa aina parhaalla olemassa olevalla tekniikalla. Näin ollen Aaltosen kodin kaukolämpölaitteistoihin ei tarvitse tehdä minkäänlaisia muutoksia, kun uusiutuvien energiamuotojen osuus kasvaa koko ajan.

– Lisäksi kaukolämmityksen tekniset laitteet vievät vain vähän tilaa, joten kaukolämpö sopii omakotitaloihin mainosti, Aaltonen lisää.

Kaukolämpö on helppokäyttöinen lämmitysmuoto

300-neliöiseen taloon muuton myötä perheessä on alettu kiinnittää huomiota entistä enemmän energiansäästöön.

– Olemme jo remontoineet taloa jonkin verran, ja remonttien yhteydessä olemme tehneet lisäeristyksiä, jotta lämpö ei karkaisi harakoille. On tärkeää, että kotona on mukava olla ja lapsikin voi leikkiä lattialla ilman palelemista. Lämmitettävää riittää, sillä huoneita on kolmessa eri kerroksessa. Kuitenkin patterien avulla lämpö on jakautunut talossa tasaisesti, Aaltonen sanoo.

Kaukolämpö onkin osoittautunut erinomaiseksi lämmitysjärjestelmäksi isossa talossa. Asukkaan ei välttämättä tarvitse tehdä mitään, sillä automatiikka huolehtii lämmitysjärjestelmän toiminnasta. Tarvittaessa lämmitysasetusten muuttaminen onnistuu kuitenkin helposti myös itse.

– Kaukolämmön säätely on ollut helppoa, sillä laitteet ovat helppokäyttöisiä ja ohjekirja selkeä. Kesällä, kun ulkolämpötila nousee, laskemme kaukolämpöjärjestelmästä talon lämpötilaa. Syksyllä pidämme lämmitystä öisin päällä, mutta sammutamme päiviksi. Lisäksi säätelemme tarpeen tullen huonelämpötilaa pattereiden termostaateilla, Aaltonen jatkaa.

Tukea aina saatavilla

Turku Energian kaukolämpö on kokonaisvaltaista lämmityspalvelua, joka tulee kotiin tuotuna joka hetki. Lämmön lisäksi hintaan kuuluu 24/7-ylläpito ja -päivystys, joka tekee kodin tai kiinteistön lämmityksestä helppoa, huoletonta ja toimintavarmaa.

Aaltosen kokemukset kaukolämmöstä ovat myönteisiä, eikä minkäänlaisia huolia lämmityksen suhteen ole ilmennyt.

– Kaukolämpö on ollut helppo ja vaivaton lämmitysmuoto, kun ei ole tarvinnut miettiä öljyn tilaamista tai polttopuita. Tuoreen omakotitaloasujan näkökulmasta on positiivista, että ongelmatilanteita varten on olemassa tukinumero, josta apua saa, jos oma osaaminen ei enää riitä. Myös esimerkiksi kaukolämpömittarin vaihto tapahtui Turku Energian kautta automaattisesti ilman, että meidän olisi tarvinnut miettiä sitä lainkaan, hän kertoo.

Aaltonen suosittelee kaukolämpöä omakotitaloasujille, jotka nauttivat helposta ja tasaisesta lämmitysmuodosta.

– Jo ennen omakotitaloon muuttamista olimme tyytyväisiä Turku Energian sähköasiakkaita, ja nyt on mukava jatkaa matkaa myös kaukolämpöasiakkaana, hän toteaa.

Haluatko tietää enemmän Turku Energian kaukolämmöstä?