Kakolalla on puhdas energiaomatunto

pari miestä seisoo vierekkäin
22.12.2021

Kakolanmäki lämpiää puhdistetulla jätevedellä ja energia on uusiutuvaa. Vihreät valinnat ovat kiinteistöneuvos Olli Ojalalle itsestäänselvyys.

Kiinteistöneuvos ja Kakola Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Olli Ojala on palkittu tänä vuonna useaan otteeseen. Hän on saanut niin Matkailun Oskari -tunnustuksen merkittävimmästä matkailuteosta, Kauppakamarin Turun Kehittäjä -tunnustuksen kuin Turun Liikemiesyhdistyksen Vuoden turkulainen liikemies -tittelinkin.

Palkinnot eivät ole tulleet tyhjästä, sillä Kakolanmäen rakentaminen viihtyisäksi asuinalueeksi ja tulevaisuuden matkailukohteeksi on ollut merkittävä kulttuuriteko, joka on edellyttänyt hankkeen vetäjältä visionäärisyyttä ja rohkeutta.

– Kakolanmäen kehittämisen myötä legendaarinen paikka säilyy tuleville sukupolville, kauas tulevaisuuteen. Nautin siitä, että vankilamiljöö ei ole enää suljettu paikka, vaan avoin yhteisö, jonne kuka tahansa pääsee käymään, Olli Ojala sanoo.

Kotikontujen vaalija

Kiinteistöneuvos on palannut Kakolassa kotikonnuilleen:

– Asuin elämäni ensimmäiset kymmenen vuotta Kakolan ympäristössä: Portsassa ja Mikaelissa. Me pojankoltiaiset norkoilimme vankilan läheisyydessä, juttelimme vartijoille ja kiusasimme vankeja.

Kun Kakola alkoi rapistua ja laitettiin myyntiin viitisentoista vuotta sitten, Ojala uskoi, että joku suuri pörssiyhtiö ottaisi vanhan kulttuurikohteen hoitoonsa. Mutta kukaan ei ollut valmis ottamaan riskiä.

– Ainoastaan meidän perheemme oli niin hullu, että lähti investoimaan ja vetämään näin valtavan kokoista hanketta. Ajattelin, etten voi jättää tätä mäkeä tuhoutumaan, että kotiseutua pitää vaalia. Mutta monta kertaa olen kyllä katunut – enemmän tässä on toistaiseksi ollut niitä katumispäiviä kuin ilon hetkiä, mutta toivottavasti vaakakuppi vielä kellahtaa toiseen suuntaan, Ojala naurahtaa.

Vuonna 2015 käynnistynyt hanke on ainakin jo loppusuoralla: haastatteluhetkellä marraskuun lopussa Kakola Yhtiöiden viimeisen oman kerrostalon perustukset on juuri laskettu ja ensi keväänä käynnistyvät myös muiden rakennuttajien viimeiset uudistalohankkeet. Kylpylä on sekin melkein valmis, sisätiloissa tehdään viimeistelytöitä.

Kaikki vanhat rakennukset, Länsiselli, Graniittilinna, Muuri ja hotelliksi muutettu entinen lääninvankila ovat olleet jo pidempään valmiita.

Pandemia kurittaa

Yksi suuri haaste ja hidaste on rakennushankkeessa ollut luonnollisesti koronapandemia. Sen takia rakennusprojektit ovat viivästyneet ja matkailu- ja kokoustoiminta ovat lähteneet nikotellen käyntiin.

– Alun perin ajattelimme, että vuoden 2022 lopussa olisi aivan valmista, mutta kyllä tässä hiukan kauemmin menee, ennen kuin voidaan juhlia koko Kakolanmäen valmistumista, Ojala sanoo.

Kylpylä avautuu vuonna 2022 – toivottavasti.

– Jos pandemia jyllää, kylpylää ei kannata avata. Se avataan sitten, kun olemme päässeet pandemiasta selville vesille.

– Suht normaalisti hotelli pyöri vain viime kesänä, eikä meillä silloinkaan ollut ulkomaalaisia yöpyjiä. Muina aikoina pandemia on rajoittanut kävijämääriä merkittävästi.

Ojala odottaa luonnollisesti, kuten kaikki matkailuyrittäjät, että tilanne normalisoituisi, matkailijat palaisivat ja kokoukset sekä tapahtumat pyörähtäisivät jälleen normaalisti käyntiin.

Mallikelpoinen kierrättäjä

Vastuullisuus ja ympäristötietoisuus ovat kuin luonnostaan osa Kakolanmäen identiteettiä.

– Olemme erään asiantuntijan mukaan ensiluokkainen ja suuri kierrättäjä, sillä koko filosofiamme pohjautuu kiertotalouden ihanteille. Mäki on täynnä kierrätettyä materiaalia, Ojala kertoo.

– Kaikki mäen kivimassat on murskattu ja käytetty rakentamiseen. Käyttökelpoinen maa-aines on hyödynnetty, pilaantunut kuljettiin pois. Todellista ongelmajätettä tuli vain vähän. Välipohjien hirret sahasimme ja teimme niistä esimerkiksi seinäpintoja ja huonekaluja hotelliin. Kaikki mitä on voitu hyödyntää sellaisenaan tai jatkojalostaa johonkin toiseen käyttötarkoitukseen, on tehty, Ojala havainnollistaa.

Ojalan perheyhtiö aloitti vanhojen rakennusten kunnostamisen vuonna 1981 – takana on siis jo neljäkymmentä vuotta liiketoimintaa, jossa keskiössä on ollut nimenomaan vanhan vaaliminen ja kunnostaminen.

– Pyrimme tekemään ympäristön kannalta fiksuja ratkaisuja, tekemättä siitä kuitenkaan sen suurempaa numeroa. Ympäristövastuullinen toimintapa on juurtunut syvälle selkärankaamme, ja toki vastuulliset valinnat ovat myös planeettamme tulevaisuuden kannalta järkeviä, vaikkei kukaan tätä planeetta voi yksin pelastaakaan, Ojala muotoilee.

Lähituotteena kaukolämpöä

Kotiseuturakkaaksi tunnustautuva Ojala oli mielissään, kun Kakola Yhtiöt saattoi solmia sopimuksen paikallisen energiayhtiön kanssa.

Erityiseksi kaukolämmön ja -jäähdytyksen tekee se, että ne tulevat todella läheltä – nimittäin kaukolämpöpumpuista Kakolan mäen sisältä. Kakolan lämpöpumppulaitos tuottaa kaukolämpöä ja -jäähdytystä puhdistetusta jätevedestä.

– Meidän kaukolämpömme ja -jäähdytyksemme on todellinen lähituote. Vaikka rakennamme suurta kokonaisuutta, haluamme, että tekijät eli kaikki Kakolanmäen palveluntuottajat ovat pieniä ja läheltä. On hienoa, että lämpö ja jäähdytyskin tulevat niin läheltä kuin se suinkin on mahdollista eli jalkojemme alta, Ojala toteaa.

Hän haluaa rohkeasti kokeilla uusiutuvia energiaratkaisuja. Alun perin hän suunnitteli porauttavansa mäelle lämpökaivot, jotka olisivat hyödyntäneet geotermistä lämpöä. Vahvistetussa kaavassa tätä ei kuitenkaan hyväksytty, joten toiseksi paras vaihtoehto oli läheltä tuleva kaukolämpö.

– Investointina kaukolämpöön liittyminen oli kohtuullinen ja Turun seudulla kaukolämpö on muuttunut koko ajan vihreämmäksi. Nyt se on kaikille jo 80-prosenttisesti uusiutuvaa ja me olemme alusta asti ostaneet täysin vihreää lämpöä Ekotakuu-lisäpalvelulla, Ojala kertoo.

Asuinrakennuksissa ja hotellissa on käytössä kaukojäähdytys, joka on automaattisesti uusiutuvaa.

– Vain kaukolämmön Ekotakuusta maksetaan lisähintaa, jäähdytyksessä se kuuluu maksuihin, koska kaikki Turku Energian tuottama kaukojäähdytys on uusiutuvaa, kertoo Turku Energian avainasiakaspäällikkö Jorma Laaksonen.

– Ostamme sähköenergiankin vihreällä kortilla, eli sillä on Ekotakuu-leima, josta maksamme extraa. Tämä on meille arvovalinta ja itsestäänselvyys – haluan, että kaikki energia on uusiutuvaa, Ojala toteaa.

– Turku Energialle on tärkeää, että meillä on asiakkaina paikallisia edelläkävijäyrityksiä, joiden kanssa yhdessä voimme edistää kestävää tulevaisuutta monella eri tavalla, Laaksonen sanoo.

Marraskuussa Kakolan hotellin katolle on asennettu myös aurinkopaneelit. Jatkossa osa hotellin tarvitsemasta energiasta tulee siis auringosta ja omista aurinkopaneeleista.